Ιανουάριος του 1947. Το Λος Άντζελες σαρώνεται από ένα κύμα εγκληματικότητας, που η γενικώς διεφθαρμένη τοπική αστυνομία δεν μπορεί να ανακόψει. Σ’ ένα απόμερο χορταριασμένο οικόπεδο του Λος Άντζελες, ανακαλύπτεται το πτώμα μια κοπέλας 23 ετών, η οποία έχει δολοφονηθεί με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο.
Είναι η Ελίζαμπεθ Σορτ, μια τυπική εκπρόσωπος της ”χαμένης” μεταπολεμικής γενιάς των ΗΠΑ, που επιδίωκε, όπως τόσες άλλες κοπέλες της ηλικίας της, να πετύχει το αμερικάνικο όνειρο στο Χόλιγουντ. Ο τρόπος με τον οποίο θανατώθηκε, το γεγονός ότι δεν είχε αναγνωριστεί για αρκετό χρονικό διάστημα το πτώμα της, ο τρόπος και το στυλ ζωής της όπως καταγράφηκε μετά την αναγνώρισή της, της χάρισαν το όνομα ”Μαύρη Ντάλια”.
Η υπόθεση ”Μαύρη Ντάλια” είναι ένα έγκλημα που έχει μείνει ανεξιχνίαστο και αποτελεί ακόμα ένα από τα μεγάλα μυστήρια για τους Αμερικανούς, γι’ αυτό και έχει ”στοιχειώσει” συγγραφείς, δημοσιογράφους, αστυνομικούς, ντετέκτιβ. Ο Στιβ Χόντελ είναι ένας απ’ αυτούς και το βιβλίο του ”Ο εκδικητής της Μαύρης Ντάλιας” είναι η απόδειξη.
Μόνο που για τον Στιβ Χόντελ τα πράγματα είναι περισσότερο ιδιαίτερα. Για το θέμα είχε ασχοληθεί όσο κι ένας οποιοσδήποτε μέσος αστυνομικός την περίοδο που υπηρετούσε στην αστυνομία του Λος Άντζελες. Συνταξιοδοτημένος πια, όταν ειδοποιείται για τον θάνατο του πατέρα του, παραλαμβάνει από τη θετή του μητέρα το προσωπικό άλμπουμ του. Η έκπληξή του όταν σ’ αυτό βρίσκει δύο φωτογραφίες της ”Μαύρης Ντάλιας” όταν αυτή βρισκόταν εν ζωή είναι εύλογη.
Το πρόβλημα γι’ αυτόν περιπλέκεται όταν αρχίζει να ανασυνθέτει στοιχεία από τον βίο του πατέρα του, με τον οποίο δεν είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις. Πενήντα χρόνια μετά το έγκλημα, ο γιος-αστυνομικός έχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο πατέρας-μεγαλοφυΐα (με δείκτη ευφυΐας ένα βαθμό μεγαλύτερο από του Αϊνστάιν...) είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος.
Το βιβλίο του Στιβ Χόντελ δεν είναι μυθιστόρημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ”βιβλίο-ντοκιμαντέρ”. Ο συγγραφέας ανασυνθέτει με αστυνομική μέθοδο και ακρίβεια τόσο τα γεγονότα πριν και μετά τη δολοφονία της ”Μαύρης Ντάλιας” όσο και τα στοιχεία από τη ζωή του πατέρα του (και σε αρκετά σημεία και την προσωπική του στάση σε σχέση μ’ αυτό) που τον συνδέουν με το έγκλημα.
Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Τζέιμς Ελρόι (άλλος ”στοιχειωμένος” με το μυστήριο και συγγραφέας του μυθιστορήματος ”Μαύρη Ντάλια” που θα δούμε σύντομα και σε κινηματογραφική ταινία), το έργο είναι μια ”Πραγματεία για την αισθητική της φαυλότητας”. Ακριβέστατος χαρακτηρισμός για ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει εμμονή στον αναγνώστη, όπως άλλωστε και η ίδια υπόθεση της ”Μαύρης Ντάλιας”...
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι και η ”Μαύρη Ντάλια” του Τζ. Ελρόι είναι ένα εξαιρετικής δύναμης και ποιότητας αστυνομικό μυθιστόρημα- το συστήνουμε ανεπιφύλακτα- που όμως διαφοροποιείται από την προσπάθεια του Χόντελ, καθώς δεν φιλοδοξεί να περπατήσει στα μονοπάτια της έρευνας.
X.Ζαρίφης
(Στιβ Χόντελ, ”Ο εκδικητής της Μαύρης Ντάλιας – Η αληθινή ιστορία”, εκδόσεις ”Πατάκης”, σελίδες 654, τιμή 30 ευρώ, Τζέημς Ελρόι, ”Μαύρη Ντάλια”, εκδόσεις Άγρα. σελίδες 465, τιμή 17,5 ευρώ).