10 αθηναϊκά μουσεία για να τιμήσετε την Διεθνή Ημέρα
Δέκα στάσεις πολιτισμού στην Αθήνα για να τιμήσετε την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων με δωρεάν είσοδο και ανακαλύψεις για όλη την οικογένεια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, και για την φετινή επέτειο επιλέχθηκε η θεματική «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν». Με την παρακάτω λίστα μουσείων που επιλέξαμε, προσπαθούμε να τιμήσουμε στο έπακρο αυτό το «σύνθημα» και να ενώσουμε όλες τις ψηφίδες της κουλτούρας που φιλοξενεί η πόλη, σε 10 στάσεις πολιτισμού.
Έργα τέχνης από την κλασική Ελλάδα, αλλά και δείγματα ισλαμικής τεχνουργίας. Εικόνες από μια νοσταλγική Αθήνα του 19ου αιώνα αλλά και αναμνήσεις από την τουρκοκρατία. Σύγχρονη τέχνη στον έναν χώρο, η ναυτική παράδοση της χώρας σε έναν άλλο. Ακολουθήστε μας σε 10 αθηναϊκά μουσεία, που αποδεικνύουν ότι όντως οι συλλογές τους ενώνουν όχι μόνο τις διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας του πολιτισμού, αλλά και εμάς τους ίδιους.
Σημείωση: Η είσοδος σε όλα τα Μουσεία την Κυριακή 18/5 είναι δωρεάν. Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εδώ.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Βασ. Σοφίας 22, ώρες: 8.00-20.00 Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε από το τιμώμενο για αυτή τη χρονιά μουσείο, το οποίο γιορτάζει τα 100 του χρόνια, απολαμβάνοντας το status ενός εκ των πλέον σημαντικών μουσείων διεθνώς για την τέχνη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα από τον 3ο ως τον 20ο αιώνα και προερχόμενα από όλα τα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία, οργανωμένα σε πολύτιμες συλλογές γλυπτών, τοιχογραφιών, εικόνων, κεραμικών, υφασμάτων, χειρογράφων και ψηφιδωτών. Στη μόνιμη συλλογή μπορείτε να ακολουθήσετε την πορεία του πολιτισμού από τον αρχαίο κόσμο προς τον βυζαντινό, και μέσα από την πνευματική και καλλιτεχνική κινητικότητα του 15ου αιώνα μέχρι την Νεότερη εποχή.
Μοναδικό στο είδος του πανελλαδικώς, το παράρτημα αυτό του Μουσείο Μπενάκη στεγάζει στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Αγίων Ασωμάτων πλούσιο αντιπροσωπευτικό δείγμα από έναν εκ των σημαντικότερων παγκόσμιων πολιτισμών. Οι Ινδίες, η Περσία, η Μεσοποταμία, η Μικρά Ασία, η Μέση Ανατολή, η Αραβία, η Αίγυπτος και οι μεσογειακές ακτές, όλες εκπροσωπούνται στον όμορφο χώρο του Μουσείου μέσω κομψοτεχνημάτων που σμιλεύτηκαν από ανθρώπινο χέρι: Εδώ θα δείτε πάνω από 8.000 έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, επιγραφές, αλλά και «ατόφιο» τον διάκοσμο ενός παλιού αρχοντικού από το Κάιρο. Στα σπάνια εκθέματα του χώρου περιλαμβάνονται ένας χάλκινος αστρολάβος του 1328, ένα ψάθινο χαλί της Τιβεριάδος που μετρά… 11 αιώνες ζωής και τα ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα από την Μεσοποταμία του 8ου αιώνα.
Την τελευταία πενταετία έχει επισκιαστεί από το πλέον προβεβλημένο μουσείο της πόλης, αυτό της Ακρόπολης, αλλά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν παύει να αποτελεί όχι μόνο το σημαντικότερο της χώρας, αλλά και κορυφαίο στο είδος του σε όλο τον πλανήτη. Σας καλούμε λοιπόν να το ανακαλύψετε εκ νέου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα και να εξερευνήσετε τα χιλιάδες εκθέματά του, που διδαχθήκαμε στα σχολικά βιβλία αλλά δεν έχουμε μπει στον κόπο να θαυμάσουμε από κοντά και να νιώσουμε ότι όντως, υπάρχουν. Από την προϊστορία ως την ύστερη αρχαιότητα, οι συλλογές μας ξεναγούν στον ελληνικό πολιτισμό μέσα από γλυπτά, αγγεία, έργα μεταλλοτεχνίας και κλασικά αριστουργήματα, όπως οι πασίγνωστοι κούροι, τα χάλκινα αγάλματα του δωδεκαθέου και τα μαρμάρινα γλυπτά αθλητών φυσικού μεγέθους. Σημειώστε, φυσικά, πως μέχρι τις 29 Ιουνίου θα «τρέχει» και η περιοδική έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, τον πρώτο… υπολογιστή του κόσμου.
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 210 3231397 Ώρες: Σαββατοκύριακα 10.00-15.00, Δευτέρα, Τετάρτη-Παρασκευή 9.00-16.00
Από την αρχαία Ιστορία της Αθήνας περνάμε στην νεότερη και ανακαλύπτουμε την καθημερινότητα του 19ου αιώνα σε μια πόλη πολύ διαφορετική από αυτή που αντικρίζουμε σήμερα. Μια πόλη που έχει μόλις χριστεί πρωτεύουσα της Ελλάδας, και που τα όριά της φτάνουν μέχρι… την οδό Πανεπιστημίου. Το Μουσείο στεγάζεται στο γοητευτικό κτίριο της οικογένειας Ευταξία-Βούρου, που χρησιμοποιήθηκε ως το πρώτο παλάτι του Όθωνα μέχρι να κτισθεί το ανάκτορο (σημερινή Βουλή). Οι συλλογές περιλαμβάνουν φωτογραφίες, έπιπλα, χαρακτικά και άλλα ερεθίσματα αναμνήσεων της παλιάς Αθήνας.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασ. Γεωργίου Β 17 - 19 και Ρηγίλλης, τηλ: 210 9242111-3 Ώρες: Τρίτη ως Κυριακή 11.00 ως 19.00, Πέμπτη 11.00 ως 22.00, Δευτέρα κλειστό
Το ΕΜΣΤ ετοιμάζεται να μετακομίσει από το προσωρινό σπίτι του, το Ωδείο των Αθηνών, στο καινούριο «παλάτι» του, το κτίριο Φιξ. Κι ενώ αυτό θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός του έτους, το Μουσείο προς το παρόν βρίσκει την μετακόμιση ως αφορμή για να μιλήσει για τα στάδια μετάβασης μέσω της τέχνης. Έτσι, στην έκθεση του Ανδρέα Αγγελιδάκη που θα δούμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από την virtual αρχιτεκτονική με την οποία ασχολείται ο καλλιτέχνης, και να δούμε αποτυπωμένη την διαδικασία μετάβασης στην ελληνική κοινωνία μέσα από 3D μακέτες, επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα και… ερείπια. Φυσικά, οι μόνιμες συλλογές του ΕΜΣΤ παραμένουν στη θέση τους, για να γνωρίσουμε μέσα από αυτές τις πρωτοποριακές τάσεις και τις κριτικές αναζητήσεις της σύγχρονης τέχνης.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 (μόνιμες συλλογές) και Ηροδότου 1 (περιοδικές εκθέσεις), τηλ: 210 7228321 Ώρες: Κυριακή 11.00-17.00, Δευτέρα-Σάββατο 10.00-17.00 και Πέμπτη ως 20.00 Δύο γοητευτικά κτίρια της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας συνδέονται, και οι όροφοί τους γεμίζουν με ευρήματα και έργα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, της Αρχαιοελληνικής Τέχνης, του Κυπριακού Πολιτισμού και όλα αυτά με αξιοθαύμαστη χρήση των νέων τεχνολογιών – μπορείτε να ενημερωθείτε για τα εκθέματα μέσα από οθόνες αφής και διαδραστικές τεχνολογίες. Σημειώστε ότι τα σαββατοκύριακα το Μουσείο πραγματοποιεί τα δημοιφλή εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς του φίλους – μάθετε πληροφορίες για επισκέψεις με τα παιδιά σας εδώ.
Σε ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά κτίρια του κέντρου, την κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν που σχεδίασε ο Ερνστ Τσίλλερ, το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας παρατάσσει ούτε λίγο ούτε πολύ 500.000 εκθέματα – νομίσματα, μετάλλια, σφραγιδόλιθους, σταθμία, τάλαντα κ.α. – που μετρούν ως και 35 αιώνες ζωής, από κάθε εποχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αξίζει να δείτε τον θησαυρό από την Μύρινα, που ανακαλύφθηκε πριν από 45 χρόνια στη Θεσσαλία – περιττό να αναφέρουμε, φυσικά, πως αξιοθέατο είναι και το ίδιο το κτίριο, καθώς και ο υπέροχος κήπος του στο πίσω μέρος, όπου λειτουργεί café.
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Λουτρό των Αέρηδων Κυρρήστου 8, Πλάκα, ώρες: 8.00-15.00, εκτός Τρίτης Το ανανεωμένο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης έκανε την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν και πριν από λίγες εβδομάδες κατέστησε επισκέψιμο το περίφημο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, με μια interactive έκθεση που ξαναδίνει ζωή στο αρχιτεκτόνημα και μας επιτρέπει να γνωρίσουμε μία σπάνια πλευρά της πόλης. Στο μοναδικό διασωθέν χαμάμ της Αθήνας από την οθωμανική περίοδο, οπτικά εφέ δημιουργούν ατμούς, ήχοι από τρεχούμενα νερά και φωνές παιδιών ακούγονται τριγύρω, ενώ τέσσερις διαδραστικές εφαρμογές και δύο εκπαιδευτικά παιχνίδια μυούν μικρούς και μεγάλους στην ιστορία των λουτρών και στα μυστικά της τελετουργίας τους. Η έκθεση φιλοξενείται στα αποδυτήρια και τις θολωτές αίθουσες του μνημείου, ενώ πραγματοποιούνται και ειδικές προβολές.
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ: 210 3312995, ώρες 10.00-15.00 Σε αυτή τη «στάση» είναι ευκαιρία να τιμήσετε τα μικρότερα μέλη της οικογένειας και να τους χαρίσετε μια εμπειρία παιχνιδιού που συνοδεύεται από ανακαλύψεις και δημιουργικούς προβληματισμούς, καθώς και από μία βόλτα στον ωραιότερο πεζόδρομο της Πλάκας. Στην οδό Κυδαθηναίων, ένα σπίτι με πολύχρωμες αίθουσες προσκαλεί παιδιά από 3 ετών και πάνω να μάθουν να χαίρονται τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν, μέσα από διαφορετικές κάθε φορά δραστηριότητες και εκθέματα.
Νοείται ελληνικός πολιτισμός μακριά από το στοιχείο της θάλασσας; Το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της χώρας αναλαμβάνει να μας μυήσει στην ναυτική πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Στις εννιά αίθουσες περιλαμβάνονται Ναυτική Πινακοθήκη με έργα θαλασσογράφων, παρουσιάσεις ναυτικής Ιστορίας και του εμπορικού ναυτικού, εκθέματα που αποτυπώνουν τη μετάβαση από την ιστιοφόρο ναυτιλία στην ατμοπλοΐα.