Πολλών γενεών αμπελουργός, αλλά πρώτης γενιάς οινοποιός, ο Χρήστος Αϊβαλής είναι αυτοδημιούργητος και αφοσιωμένος στην παραγωγή ποιοτικού Αγιωργίτικου για μακρά παλαίωση, αλλά και για πραγματική απόλαυση.
Μιλάει για τα κρασιά του με την αφοσίωση και την περηφάνεια του πατέρα που μιλάει για τα παιδιά του. Είναι, χωρίς υπερβολή, πηγή γνώσης για την τέχνη (και την αγάπη) του κρασιού, αλλά και εξαιρετικός οικοδεσπότης.
Επίσης είναι γλαφυρότατος και ιδιαίτερα φιλικός, κι ας μας υποδέχτηκε νωρίς το πρωί, έχοντας περάσει την προηγούμενη νύχτα (και μέρα) φιλοξενώντας μία επιτροπή βουλευτών από την Αυστραλία, που ταξίδεψαν μέχρι τη Νεμέα για να δοκιμάσουν τα κρασιά του.
Μας εξηγεί τον πατροπαράδοτο τρόπο αμπελουργίας και οινοποίησης που ακολουθεί, αλλά και την αξία και τη δύναμη που δίνουν στη γεύση και την ποιότητα των κρασιών του τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες όσο και η εδαφική ιδιομορφία των πραγματικά αρχαίων αμπελώνων της περιοχής.
Στο μικρό οινοποιείο του τα κρασιά του ζυμώνονται σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζουν σε καινούργια γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια.
Δοκιμάσαμε τη Νεμέα ΟΠΑΠ Αϊβαλής 2004 (ενδεικτική τιμή 13 ευρώ), από τις πιο αρωματικές και περίτεχνες, καθώς και το φημισμένο ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2004 (ενδεικτική τιμή 24 ευρώ), μία Νεμέα ΟΠΑΠ που παράγεται από σπάνιο Αγιωργίτικο μεγαλωμένο σε παλαιά, ορεινά κλήματα.
Όσο για το στέμμα του, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, το φημισμένο ”4” (ενδεικτική τιμή 50 ευρώ), μία premium Νεμέα ΟΠΑΠ που παράγεται σε έναν απομακρυσμένο, αρχαίο αμπελώνα έκτασης μόλις 4 στρεμμάτων, αυτό θα το βρούμε σε πολύ επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια με πολύ εκλεκτικές λίστες κρασιών.
Το Οινοποιείο Αϊβαλή βρίσκεται στην περιοχή Πετρί και είναι επισκέψιμο κατόπιν συννενοήσεως στο τηλέφωνο 27520-29641.