Ακόμα και οι ανταγωνιστές τους αναγνωρίζουν ότι η έλευση του Γιάννη Παρασκευόπουλου και του Λέοντα Καράτσαλου της Γαίας στη Νεμέα σήκωσε ψηλά τον πήχυ και έδωσε την πολυπόθητη ώθηση στα κρασιά της Νεμέας για να μπουν στον χάρτη των εκλεκτών κρασιών σε διεθνές επίπεδο.
Οινολόγος (καθηγητής Οινολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών) ο ίδιος, μας ξενάγησε στο όμορφο και σύγχρονο οινοποιείο του και μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια πώς παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Σχεδιάζει συνεχώς καινοτομίες τόσο στην αμπελουργία όσο και στην οινοποίηση του Αγιωργίτικου και δηλώνει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το Αγιωργίτικο θα είναι μακράν καλύτερο από αυτό που ξέρουμε σήμερα.
Στο κελλάρι του ωριμάζουν τα κρασιά του σε καινούρια γαλλικά βαρέλια, ενώ σύντομα θα υπάρχει ένας όμορφος χώρος γευσιγνωσίας και εκδηλώσεων.
Μαζί ανοίξαμε ένα μπουκάλι ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑ 2003, ένα από τα κορυφαία κόκκινα κρασιά Νεμέα ΟΠΑΠ (ενδεικτική τιμή 25 ευρώ), ενώ είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε μέσα από τις δεξαμενές ωρίμανσης (πριν δηλαδή εμφιαλωθούν) 2 υπέροχα λευκά κρασιά, τον ξηρό και απίστευτα δροσιστικό ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ενδεικτική τιμή 11 ευρώ), καθώς και τον ΡΗΤΙΝΙΤΗ NOBILIS (ενδεικτική τιμή 6,50 ευρώ), μία φοβερά ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη προσέγγιση στην πατροπαράδοτη ρετσίνα.
Στο τέλος της επίσκεψης ανοίξαμε και ένα μπουκάλι ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ (ενδεικτική τιμή 21 ευρώ), τον υπέροχο γλυκό επιδόρπιο οίνο που παράγεται από Αγιωργίτικο.
Φεύγοντας, δεν παραλείψαμε να πάρουμε για το σπίτι και ένα μπουκάλι ΞΙΔΙ ΓΑΙΑ από Ασύρτικο Σαντορίνης (ενδεικτική τιμή 9 ευρώ), μία εκλεκτότατη και νοστιμότατη απάντηση στους Ιταλούς και το πολυδιαφημισμένο Balsamico.
Το Οινοποιείο της Γαίας βρίσκεται στην περιοχή Κούτσι και είναι επισκέψιμο κατόπιν συννενοήσεως στο τηλέφωνο 27460-22057.