Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών μας δίνουν απαντήσεις σε ευαίσθητα ερωτήματα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Τον περασμένο χρόνο, 9.577 άνθρωποι αιτήθηκαν ασύλου καταφθάνοντας στην χώρα μας. Από αυτούς, προστασία έλαβαν οι 627. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους εννιά χιλιάδες πρόσφυγες που βρέθηκαν ανάμεσά μας, και τις ακόμη περισσότερες χιλιάδες των μεταναστών που εδώ και χρόνια περιμένουν για μια θέση στον ελληνικό ήλιο;
Σε μια χώρα όπου η παράδοση του «Ξένιου Δία» μεταφράζεται σε επιχειρήσεις-σκούπες και προσαγωγές αδιακρίτως, κάποιοι θα απαντούσαν «να πάνε από ‘κει πού ήρθαν». Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, κάθονται σήμερα αναπαυτικά στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του «Δία». Αυτή που αναγκάζει δεκάδες πολίτες να κάνουν την δουλειά της πολιτείας. Αυτή που εμπνέει μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη χρηματοδοτούμενα δίκτυα να δώσουν την ευκαιρία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που περνούν τα ελληνικά σύνορα, να μάθουν έστω τα δικαιώματά τους.
Με τέτοιους ανθρώπους, ομάδες και οργανώσεις, όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Αμνηστία και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Πρσφύγων, μίλησε το in2life, και σας παρουσιάζει τις απόψεις τους, τις αλήθειες τους, και τους αριθμούς τους, που δυστυχώς, δεν λένε ψέματα.
Διαβάστε όσα μας είπαν, κάνοντας κλικ στα αντίστοιχα Υποθέματα του Αφιερώματος (πάνω δεξιά).