«Τα παιδιά σας είναι παιδιά μας»: Σε ελληνικά νοσοκομεία 8 τραυματίες από την φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία

Σε ελληνικά νοσοκομεία μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα 8 από τα παιδιά που τραυματίστηκαν σοβαρά στη φωτιά που ξέσπασε σε κλαμπ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Τα παιδιά σας είναι παιδιά μας»: Σε ελληνικά νοσοκομεία 8 τραυματίες από την φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία

«Αυτή ήταν η πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του έθνους μου, μια στιγμή που πιθανότατα θα παραμείνει στη συλλογική μας μνήμη για όλη μας τη ζωή. Αυτό όμως που θα μείνει επίσης στη συλλογική μας μνήμη, και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε, είναι η αλληλεγγύη που έχουμε λάβει […] Θα επικαλεστώ τη γιατρό που φροντίζει αυτούς τους ασθενείς, η οποία μας είπε: “τα παιδιά σας είναι παιδιά μας”. Οι γονείς στο σύνολό τους μού ζήτησαν να μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς, στο ιατρικό προσωπικό για την εξαιρετική φροντίδα που λαμβάνουν τα παιδιά τους».

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια, ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ένα αγόρι και δύο κορίτσια, ηλικίας 19, 25 και 26 χρονών, θύματα της φωτιάς που ξέσπασε στο κλαμπ Pulse στην πόλη Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας, και έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή 59 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους 20χρονων.

Συνολικά 8 νεαρά θύματα της τραγωδίας νοσηλεύονται σε τρία ελληνικά νοσοκομεία: Τρεις στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, δύο στο 424 της Θεσσαλονίκης, και άλλοι τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».

Οι τρεις εγκαυματίες που βρίσκονται στο 401 διακομίσθηκαν με αεροσκάφος τύπου C27 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδεία 2 ιατρών και 3 διασωστών του ΕΚΑΒ, το οποίο προσγειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Μαρτίου στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Όσον αφορά τους τρεις εγκαυματίες που βρίσκονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η κατάστασή τους παραμένει κρίσιμη, όπως δήλωσε η διευθύντρια της Μονάδας Εγκαυμάτων, πλαστική χειρουργός Σοφία Παπαδοπούλου.

«Είναι νέοι άνθρωποι (19, 25 και 26 χρόνων), ένα αγόρι και δυο κορίτσια. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι τρεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, γιατί ενώ έχουν εγκαύματα και στο σώμα τους σε μικρή έκταση –είναι από 15 μέχρι 25%, κυρίως στο πρόσωπο και στα χέρια– έχουν εισπνευστικά εγκαύματα από τον καπνό που εισέπνευσαν, δηλαδή βλάβη στα πνευμόνια και στις αεροφόρους οδούς και αυτό είναι που προβλέπουμε ότι μπορεί να δυσκολέψει την κατάσταση και την πορεία της υγείας τους, που θα είναι μακρόχρονη κατά πάσα πιθανότητα. Χρειάζονται εντατική φροντίδα, με την υποστήριξη της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας και με τη διοίκηση και με όλο το προσωπικό, για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο για αυτούς τους νέους ασθενείς» εξήγησε η ίδια.

Όπως μεταδίδει το BBC, συνολικά 155 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 59 έχασαν τη ζωή τους, στη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο κλαμπ Pulse περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια συναυλίας του δημοφιλούς χιπ χοπ γκρουπ DNK, την οποία παρακολουθούσαν περίπου 500 άτομα. Μόνο ένα από τα μέλη του γκρουπ επιβίωσε.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε 15 άτομα για τη φωτιά στο κλαμπ, με τον υπουργό εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας να δηλώνει ότι υπάρχουν «βάσιμες υποψίες για δωροδοκία και διαφθορά».

Συγκινητική είναι τα δύο τελευταία 24ωρα η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών, που στέλνουν αεροπλάνα και ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Σερβίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Νορβηγίας. Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της Ρουμανίας, που μη διαθέτοντας κατάλληλο νοσοκομείο για τη νοσηλεία των εγκαυματιών, έστειλε αεροπλάνα για να τους μεταφέρουν από τη Βόρεια Μακεδονία στη Λιθουανία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v