Μια χειμωνιάτικη βόλτα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Ο Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι έχει μια αλλιώτικη μαγεία τον χειμώνα. Ακολούθησέ μας, σε μια φωτο-βόλτα στα μονοπάτια του.

Μια χειμωνιάτικη βόλτα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Φωτογραφίες: Γιώργος Διακουμάκος

Μπορεί την άνοιξη να είναι μια από τις ωραιότερες αθηναϊκές βόλτες που μπορείς να κάνεις, τώρα όμως τον χειμώνα ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι ένα σκηνικό μαγικό, σχεδόν απόκοσμο, που ό,τι του λείπει σε λουλουδιασμένο παρτέρι το αναπληρώνει σε κάδρα βγαλμένα από ταινία του Μπέργκμαν. Αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε τις φωτογραφίες για να το αποδείξουμε.

Αλλά πρώτα, οι συστάσεις…

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, απλώνεται σε 1.860 στρέμματα, και είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους της Ευρώπης.

Ιδρύθηκε το 1961, με σκοπό την έρευνα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, από κληροδότημα του Αλεξάνδρου Διομήδη, ο οποίος άφησε το 1950 μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την δημιουργία του Ιδρύματος που θα έφτιαχνε τον κήπο. Λίγα χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στο Ίδρυμα 1.860 στρέμματα από την δασική έκταση του Χαϊδαρίου, και το 1975 ο Βοτανικός Κήπος υποδέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες.

Στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο φιλοξενούνται περισσότερα από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες: Ελληνική και διεθνής χλωρίδα, θεματικοί κήποι σαν εκείνους των πεταλούδων, των αρωματικών φυτών, ή των σπάνιων και απειλούμενων, θερμοκήπιο, δενδρώνας, ανθώνας...

Περπατώ εις τον κήπο…

Μπαίνοντας στον κήπο, μπροστά και προς τα δεξιά εκτείνεται ο δενδρώνας του, που μοιάζει να συνέλεξε φουντωτές θημωνιές από κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη: Οι ευκάλυπτοι στον τομέα της Ωκεανίας, οι αγριοκαστανιές στο μεσογειακό τμήμα, η αγκαθωτή γλεδισχία στα παρτέρια της Ασίας, οι αφρικανικοί μελίανθοι και οι σχίνοι από την Νότια Αμερική δημιουργούν ένα μοναδικό κοκτέιλ παγκόσμιας βλάστησης.

Προς τα αριστερά, πλακόστρωτα δρομάκια οδηγούν τα βήματά σου ανάμεσα σε Ιστορικά φυτά, που σηματοδοτούνται από μικρές πινακίδες καρφωμένες στο χώμα: Εδώ θα δεις τον νάρθηκα, στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε την φωτιά όταν την έκλεψε από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους.

Εδώ φυτρώνει και η μυρτιά, με την οποία καλύφθηκε η γυμνή νεογέννητη Αφροδίτη. Εδώ και η άκανθος, που στολίζει τα κορινθιακά κιονόκρανα των αρχαίων ναών, το κώνειο που σκότωσε τον Σωκράτη, η δάφνη, ο δίκταμος και η ελιά των Ολυμπιονικών…

Τα διαδικαστικά

Η είσοδος στον κήπο είναι ελεύθερη, είναι όμως απαραίτητο να βγάλεις ένα δωρεάν ηλεκτρονικό εισιτήριο από εδώ για την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείς. Το μισάωρο που γράφει πάνω το εισιτήριο αφορά το τι ώρα θα μπεις στον κήπο, και όχι πόση ώρα θα παραμείνεις. Για παράδειγμα, το εισιτήριο που λέει 3.30 μμ-4.00 μμ σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις όποτε θέλεις από τις 15.30 ως τις 16.00. Παραμένεις όσο θέλεις, μέχρι τη δύση του ηλίου που ο κήπος κλείνει (ανοίγει στις 9.00 το πρωί). Δεν μπορείς να φέρεις κατοικίδια μαζί, με την εξαίρεση των σκύλων συνοδών ατόμων με αναπηρία.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v