Θέατρο Πορεία: Κύκλος ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό «Ψηφιακές μούσες»

Το θέατρο Πορεία εγκαινιάζει μια σειρά από συζητήσεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και του κοινού, αφορμώμενες από τη φετινή κεντρική παραγωγή του Frankenstein & Eliza.

Θέατρο Πορεία: Κύκλος ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό «Ψηφιακές μούσες»

Το θέατρο Πορεία εγκαινιάζει μια σειρά από συζητήσεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και του κοινού, αφορμώμενες από τη φετινή κεντρική παραγωγή του Frankenstein & Eliza και το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται το έργο.

Η πρώτη συζήτηση, με τίτλο Ψηφιακές μούσες έχει προγραμματιστεί στις 22 Δεκεμβρίου, στις 17.30, και έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε ως καλεσμένους δύο κορυφαίους έλληνες επιστήμονες της ακαδημαϊκής διασποράς, τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (ΜΙΤ) και τον Γιάννη Μητλιάγκα (Πανεπιστήμιου του Μόντρεαλ), που συνέδραμε ως  επιστημονικός σύμβουλος στην παράστασή μας. Μαζί τους θα συζητήσουμε για την τέχνη και την επιστήμη, την επιστημονική και την καλλιτεχνική δημιουργία, τις θυσίες που απαιτούνται, τις ψηφιακές οντότητες που μας περιβάλλουν, το υπαρξιακό ρίσκο για την ανθρωπότητα. 

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο MIT, όπου κατέχει την έδρα Avanessians, και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Επιστήμη Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στη Θεωρία Υπολογισμού και στη σύνδεσή της με τη Θεωρία Παιγνίων, τα Οικονομικά, τη Στατιστική, τη Μηχανική Μάθηση και τη Θεωρία Πιθανοτήτων. Έχει συμβάλει στη λύση μακροχρόνιων ανοιχτών προβλημάτων που αφορούν την υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Νας, της δομής και υπολογιστικής περιγραφής των βέλτιστων δημοπρασιών, και της ανάλυσης γνωστών μεθόδων μηχανικής μάθησης. Επιπλέον, έχει συμβάλει στην ανακάλυψη υπολογιστικά και στατιστικά αποδοτικών αλγορίθμων για στατιστικό έλεγχο υποθέσεων και μάθηση κατανομών σε πολλές διαστάσεις. Έχει λάβει διακρίσεις, όπως το βραβείο του διεθνούς οργανισμού ACM για τη διδακτορική διατριβή του, χάρη στην οποία έγινε ευρύτερα γνωστός, το Βραβείο Kalai της Εταιρείας Θεωρίας Παιγνίων, το σημαντικό βραβείο Nevanlinna από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών «για τη συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές», το βραβείο του Ιδρύματος Simons, που δίνεται σε «κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια», τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, την υποτροφία Sloan Fellowship. Επιπλέον, είναι συνιδρυτής του ελληνικού ερευνητικού κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη Αρχιμήδης, όπου κατέχει τη θέση του επικεφαλής επιστήμονα.

Ο Γιάννης Μητλιάγκας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Επιχειρησιακής Έρευνας (DIRO) του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Είναι βασικό μέλος του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης Mila του Κεμπέκ και κατέχει την έδρα της Τεχνητής Νοημοσύνης στο παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο CIFAR / MILA για τη διεπιστημονική έρευνα αιχμής. Επιπλέον, εργάζεται ως ερευνητής στην Google DeepMind. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στα τμήματα στατιστικής και πληροφορικής του Πανεπιστημίου Stanford, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, και έλαβε το πτυχίο του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών του  Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη στατιστική μάθηση και επαγωγή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη βελτιστοποίηση, στους αποδοτικούς αλγόριθμους ευρείας κλίμακας και διανεμημένους αλγόριθμους, στη θεωρία στατιστικής μάθησης και στις μεθόδους MCMC. Πρόσφατες έρευνές του επικεντρώνονται σε αποδοτικές και προσαρμοστικές μεθόδους βελτιστοποίησης, στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ βελτιστοποίησης και της δυναμικής των συστημάτων μάθησης μεγάλης κλίμακας, καθώς και στη δυναμική παιγνίων.

 

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, 17:30

Είσοδος ελεύθερη*

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με το ταμείο του θεάτρου στα τηλέφωνα: 210 8210991, 210 8210082

Ώρες ταμείου: Δευτέρα έως Κυριακή 16:00 - 20:00

*θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Site & αγορά εισιτηρίων: https://poreiatheatre.com/plays/frankenstein-eliza/

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v