Το ήξερες ότι έχουμε βουνό στην Αττική που λέγεται Μερέντα;
Ανάμεσα στον Κουβαρά και στο Μαρκόπουλο, το άγνωστο βουνό της Αττικής που γεννά γλυκούς συνειρμούς είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορίες.
Η Μερέντα δεν είναι μόνο αυτή που ξέρεις… Είναι και ένα από τα βουνά της Αττικής, μικρό βέβαια στο μάτι, με την κορυφή του στα 613 μόλις μέτρα υψόμετρο, αλλά μεγάλο σε φυσικό περιβάλλον και ευκαιρίες για απολαυστικές πεζοπορίες στη φύση.
Στον χάρτη τη Μερέντα τη βρίσκεις εδώ, στα Μεσόγεια της Αττικής, ανάμεσα στα Καλύβια, τον Κουβαρά και το Μαρκόπουλο. Η κορυφή της δεν είναι προσεγγίσιμη, καθότι χρησιμοποιείται από τα ραντάρ του αεροδρομίου, ωστόσο τις πλαγιές της διατρέχουν πολλά ενδιαφέροντα μονοπάτια, τα οποία μπορείς να δεις μαζί με τους χάρτες τους αναλυτικά στην εφαρμογή TopoGuide. Ένα από αυτά θα σε ανεβάσει στην «μικρή κορυφή» που λέγεται Κάστρο και έχει όντως απομεινάρια όχι ακριβώς κάστρου, αλλά τείχους που χρονολογείται από τον 5ο αι. π.Χ.
Το όνομά της η Μερέντα το πήρε… όχι από αυτό που νομίζεις, αλλά από τον κοντινό οικισμό Μυρινούντα, ο οποίος ήταν στην ακμή του τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο δήμος Μυρινούντα ήταν πλούσιος, αν και κατά βάση αγροτικός, το δε όνομά του το πήρε από τις μυρτιές (μυρρίνες) που ευδοκιμούσαν στα μέρη του. Η ονομασία Μερέντα είναι παραφθορά του αρχαίου ονόματος.
Στο πανέμορφο τοπίο της Μερέντας, κρυμμένο μέσα σε ένα σκοτεινό άνοιγμα του βουνού, βρίσκεται και το μυστηριώδες σπηλαιοβάραθρο Βέρα Ντράκο. Η τοπική παράδοση θέλει αυτό το εντυπωσιακό σπήλαιο να ήταν κάποτε η φωλιά ενός φτερωτού δράκου, που σκόρπαγε τον τρόμο στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο δράκος λένε συνήθιζε να επιτίθεται στους νέους του χωριού, μέχρι που ο Άη Γιώργης της Αιματόριζας κατόρθωσε να νικήσει το φοβερό τέρας.
Το δε αίμα του δράκου ήταν που έβαψε κόκκινο το έδαφος και τα φυτά της περιοχής, εξηγώντας έτσι το ιδιαίτερο χρώμα τους. Σήμερα, το σπήλαιο Βέρα Ντράκο αποτελεί έναν μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό, γεμάτο από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σμίλεψε η φύση μέσα σε χιλιάδες χρόνια.
Ο Άη Γιώργης της Αιματόριζας είναι και ένα από τα βυζαντινά ξωκλήσια που στολίζουν τις πλαγιές του βουνού, με τις τοιχογραφίες του να χρονολογούνται από δύο διαφορετικές περιόδους (βυζαντινή και οθωμανική). Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το εκκλησάκι της Παναγιάς της Μερέντας, επισήμως Κοίμηση της Θεοτόκου, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Μια αρχαϊκή Κόρη που βρέθηκε ανάμεσα στα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον αρχαίο ναό του Μυρινούντα, βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η Μερέντα έχει και το δικό της αναρριχητικό πεδίο, την Πεταλούδα, με 34 αναρριχητικές διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας, και ονόματα κινηματογραφικά, όπως Αμελί, Τσίου, Μέρη Πόπινς, Μπόλεκ, Λόλεκ, Τζακ Σπάροου, Λεόν και Ματίλντα. Ιδανικός για τους κρύους χειμερινούς μήνες το κάνει ο προσανατολισμός του προς τα νοτιοδυτικά, ενώ στον χάρτη θα το βρεις εδώ. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά, τα έχει ο ΕΟΣ Αθηνών, εδώ.