Θέλεις να βάψεις το σπίτι σου τον χειμώνα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Το βάψιμο του σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή προετοιμασία, ειδικά αν πρόκειται να γίνει τους χειμερινούς μήνες. Πώς θα εξασφαλίσεις ότι θα γίνει σωστά;
Το βάψιμο του σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή προετοιμασία, ειδικά αν πρόκειται να γίνει τους χειμερινούς μήνες. Πώς θα εξασφαλίσεις ότι θα γίνει σωστά;
Το βάψιμο του σπιτιού σου δεν περιορίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο χειμώνας μπορεί να είναι μια εξίσου καλή εποχή για να ανανεώσεις τους χώρους σου, αν και έχει κάποιους περιορισμούς λόγω θερμοκρασίας.
«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι σου. Είναι ένα καινούργιο σπίτι που θέλει απλώς βαψίματα ή χρειάζεται περισσότερες επισκευές; Αν υπάρχουν προβλήματα όπως υγρασία ή ρωγμές, αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα», μας λέει ο Γιάννης, ελαιοχρωματιστής με χρόνια εμπειρίας σε οικοδομές αλλά και σπίτια και διαχωρίζει τις ανάγκες βαψίματος ανάλογα με τον χώρο.
«Για εξωτερικούς χώρους, απόφυγε το βάψιμο τον χειμώνα, ειδικά αν η περιοχή σου έχει υψηλή υγρασία ή χαμηλές θερμοκρασίες. Ο εξωτερικός τοίχος πρέπει να είναι απόλυτα στεγνός και να έχει καλές καιρικές συνθήκες, ιδανικά άνοιξη ή καλοκαίρι.
»Για τους εσωτερικούς χώρους, εάν υπάρχει επαρκής θέρμανση και οι τοίχοι δεν έχουν υγρασία, μπορείς να προχωρήσεις. Μια υγρασία μεταξύ 6%-7% και θερμοκρασία τουλάχιστον 7 βαθμών Κελσίου είναι κατάλληλες για εργασίες».
Τι να προσέξεις με τα υλικά
Τα περισσότερα υλικά, όπως τσιμέντο, στόκος και κόλλες, δεν «δουλεύουν» σωστά σε θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών. Αν το υλικό δεν στεγνώνει καλά, το αποτέλεσμα θα είναι πρόχειρο και δεν θα διαρκέσει.
Συμβουλή: Το στέγνωμα πρέπει να γίνεται φυσικά και όχι με μηχανήματα, γιατί αυτά μπορεί να στεγνώσουν μόνο την επιφάνεια, αφήνοντας υγρασία στο εσωτερικό.
Η σωστή σειρά εργασιών για το βάψιμο
Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να έχεις ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Γιάννη.
Αφαίρεσε τα φουσκώματα: Ξύσε καλά τα σημεία που έχουν φουσκώσει.
Καθάρισε τους τοίχους: Αφαίρεσε σκόνη και βρωμιές.
Στοκάρισμα και τρίψιμο: Επιδιόρθωσε ρωγμές και ατέλειες.
Αστάρωμα: Εφάρμοσε αστάρι για καλύτερη πρόσφυση του χρώματος.
Βάψιμο σε δύο χέρια: Πέρασε το πρώτο χέρι χρώμα, άφησέ το να στεγνώσει καλά και την επόμενη μέρα εφάρμοσε το δεύτερο.
Πόσο κοστίζει;
Το κόστος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:
Παλαιότητα σπιτιού: Ένα παλιό σπίτι με πολλά μερεμέτια είναι πιο ακριβό από ένα καινούργιο.
Υλικά: Αν επιλέξεις οικολογικά ή ειδικά χρώματα (π.χ. πράσινο, κίτρινο), το κόστος ανεβαίνει.
Προεργασίες: Περισσότερα μερεμέτια σημαίνουν περισσότερη δουλειά και συνεπώς μεγαλύτερη τιμή.
Τιμή ανά τετραγωνικό: Συνήθως κυμαίνεται από 8€ έως 10€ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.