Πού να πάμε για φαγητό στην Αράχωβα;
Ο νούμερο ένα χειμερινός προορισμός της Ελλάδας έχει πολλές ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό, σε τιμές καλύτερες από ό,τι ίσως φαντάζεσαι. Σου συγκεντρώσαμε τις αγαπημένες μας.
Ο νούμερο ένα χειμερινός προορισμός της Ελλάδας έχει πολλές ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό, σε τιμές καλύτερες από ό,τι ίσως φαντάζεσαι. Σου συγκεντρώσαμε τις αγαπημένες μας.
Κόντρα στην φήμη που της έχει φορτώσει το εν πολλοίς άστοχο «Μύκονος του χειμώνα», η Αράχωβα δεν είναι πανάκριβη. Σύμφωνοι, έχει τα αστεράτα ξενοδοχεία της και τα ακριβά σαλέ της, ωστόσο διαθέτει και μια χαρά οικονομικές επιλογές και λύσεις. Το δε φαγητό παραμένει παντού –και όταν λέμε παντού, το εννοούμε, και στις ταβέρνες της και στις πιο γκουρμέ διευθύνσεις– φθηνότερο από το αντίστοιχο στην Αθήνα. Αν δεν ξέρεις πού θα το πρωτοδοκιμάσεις, παρακάτω σου συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις.
Παναγιώτα
Στον χάρτη εδώ
Φωτό: Stephen C | Google Maps
Ιστορική αραχωβίτικη ταβέρνα, έχει ταΐσει γενιές και γενιές εκδρομέων που την εκτιμούν για το φιλόξενο περιβάλλον, τα σπιτικά μαγειρευτά και την τοπική κουζίνα της. Μην χάσεις τους λαχανοντολμάδες που γεμίζονται παραδοσιακά με ρύζι και κιμά, την φέτα με μαρμελάδα σύκο, και την καυτερούτσικη μελιτζάνα με σάλτσα από φέτα και κόκκινη πιπεριά. Στα κυρίως ξεχωρίζουν το κοκκινιστό μοσχάρι και το αρνί στις κληματόβεργες. Με ντόπιο κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο.
Καρμάλης
Στον χάρτη εδώ
Ο έτερος θρύλος της Αράχωβας, απολαμβάνει μοναδική θέα στις βουνοπλαγιές του Παρνασσού από τις τζαμαρίες του (και από το μπαλκονάκι, αν παρ’ ελπίδα πετύχεις ζεστό μεσημέρι) και σερβίρει κι αυτός πεντανόστιμα μαγειρευτά σαν τον κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες και τους κοκκινιστούς γίγαντες, ειδικεύεται όμως και στα κρεατικά –το κοκορέτσι του είναι του θανάτου, πολύ καλό και το κοντοσούβλι. Λογαριασμός με κρασί, στα 25€ το άτομο.
Παραδοσιακό Καφενείο Ζάμπας
Στον χάρτη εδώ
Άνοιξε τις πόρτες του τότε που η Αράχωβα… δεν ήταν η Αράχωβα, συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα να σερβίρει μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σε ασυναγώνιστες τιμές. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε τις πατάτες με αυγά, τη χοιρινή τηγανιά με μέλι και θυμάρι, τις σκιουφιχτές μακαρούνες με σάλτσα ψητής ντομάτας και την τηγανιά κοτόπουλο με φιστικοβούτυρο. Συνοδεύεις απαραιτήτως με τσιπουράκι, και πληρώνεις μάξιμουμ 20€ το άτομο.
Φτερόλακκα
Στον χάρτη εδώ
Ξακουστή και κοσμαγάπητη ταβέρνα, με τραπεζάκια πλάι στο αναμμένο τζάκι, είναι φημισμένη για τα κρεατικά της, φτιάχνει όμως και ωραία μαγειρευτά, από τα οποία ξεχωρίζουν το χοιρινό κότσι στη γάστρα και το λεμονάτο αρνάκι. Στη σχάρα γίνεται σωστό κρεατοφαγικό πανηγύρι, με αρνίσια παϊδάκια, ζουμερά μπιφτέκια, σταβλίσιες μπριζόλες και δε συμμαζεύεται. Λογαριασμός με κρασί, στα 30€ περίπου το άτομο.
Barile Resto Vino Bar
Στον χάρτη εδώ
Θα το βρεις ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, να σερβίρει με την ίδια άνεση από brunch μέχρι ψαγμένες κοπές κρέατος, και από ζεστές σοκολάτες μέχρι κοκτέιλ και κρασί σε μεγάλη ποικιλία ετικετών. Στα του φαγητού, ξεχωρίζουν προτάσεις όπως η πορκέτα μαύρου χοίρου ψημένη με βότανα και σάλτσα στιφάδο με πορτοκάλι, μανιτάρια και κρεμμύδι που συνοδεύεται με baby πατάτες και το rib eye από black angus αρωματισμένο με βούτυρο και σερβιρισμένο με πουρέ καρότου. Λογαριασμός για κρεατοφαγία με ποτήρι κρασί στα 40-50€ το άτομο, αν κινηθείς σε μπέργκερ, πίτσες και ζυμαρικά, στα 25€. Αναλυτικό μενού εδώ.
Tavola
Στον χάρτη εδώ
Φωτό: Dominique Molin | Google Maps
Λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, εδώ είστε. Σε έναν πανέμορφο, έξτρα ρομαντικό χώρο (και σε τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, αν πετύχεις καλό καιρό) ο σεφ Λουκάς Σύρος σερβίρει ένα ριζότο μανιταριών για βραβείο, και πολλά ακόμα αριστουργήματα της γείτονος, σαν την καρμπονάρα με κρόκο αυγού και pecorino romano, το carpaccio βιολογικού μοσχαριού με λάδι τρούφας και λεμόνι, και τα καταπληκτικά ζυμαρικά Fetuccini με μαύρη τρούφα και κατσικίσιο τυρί. Θυμήσου επίσης να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τη Φορμαέλα με μέλι και μαύρη τρούφα, και τις παπαρδέλες με καβουρμά. Τιμές οι γνωστές του ιταλικού, στα 30€ περίπου το άτομο με ποτήρι κρασί.
Σουβλάκι Ο Λόης
Στον χάρτη εδώ
Σουβλατζίδικο με τζάκι μόνο στην Αράχωβα παίζει να υπάρχει, κι αυτό είναι από μόνο του λόγος αρκετός να σου προτείνουμε τον Λόη. Ιστορική διεύθυνση στην Αράχωβα, όπως πολλές από τις προηγούμενες της λίστας μας, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η όταν θέλεις απλώς ένα καλό, χορταστικό σουβλάκι (στα 4€ οι πίτες) και μια μπύρα, χωρίς φανφάρες και φιοριτούρες. Αν δεν ξέρεις με τι να ξεκινήσεις, εμείς ψηφίζουμε μπιφτέκι και καλαμάκι κοτόπουλο.