Πώς πήραν τα ονόματά τους τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες;
Τι σχέση έχει το μελομακάρονο με μακαρόνι; Καμία. Εντελώς άλλη είναι η προέλευση του ονόματός του. Και πού να σου τα λέμε και για τον κουραμπιέ.
Τι σχέση έχει το μελομακάρονο με μακαρόνι; Καμία. Εντελώς άλλη είναι η προέλευση του ονόματός του. Και πού να σου τα λέμε και για τον κουραμπιέ.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα λέμε έτσι τα μελομακάρονα, τι σχέση μπορεί να έχουν με μακαρόνια (spoiler alert: δεν έχουν) και τι παράξενη λέξη είναι ο κουραμπιές; Αναρωτηθήκαμε εμείς για σένα, και ερχόμαστε να σου λύσουμε χριστουγεννιάτικες απορίες που δεν είχες ποτέ, για να μπει καλά ο Δεκέμβρης.
Μελομακάρονα
Η λέξη μελομακάρονο προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μακαρία, η οποία αναφερόταν σε ένα είδος ψυχόπιτας που προσφερόταν κατά τη διάρκεια νεκρώσιμων τελετών. Η μακαρία ήταν ένα κομμάτι άρτου που μοιραζόταν στους παρευρισκόμενους μετά την κηδεία. Στη συνέχεια, η μακαρία εξελίχθηκε σε μακαρωνία, η οποία ήταν ένα πιάτο που καταναλωνόταν σε νεκρώσιμες ακολουθίες κατά τον Μεσαίωνα.
Με την πάροδο του χρόνου, οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να προσθέτουν μέλι στην παρασκευή της μακαρίας για να την κάνουν πιο γλυκιά και απολαυστική. Έτσι, η "μακαρία" εξελίχθηκε σε "μελομακαρία" (μέλι + μακαρία), και σταδιακά το γλυκό αυτό πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ως μελομακάρονο. Το μελομακάρονο περιλαμβάνει πλέον σιρόπι μελιού και συχνά πασπαλίζεται με καρύδια.
Ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα καθιερώθηκε κυρίως από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Η ιστορία του αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τις πολιτισμικές επιρροές που έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη ελληνική ζαχαροπλαστική.
Κουραμπιέδες
Η ονομασία κουραμπιές έχει τις ρίζες της στην τουρκική λέξη kurabiye, που σημαίνει «ξηρό μπισκότο». Η λέξη έχει αραβικές ρίζες, συγκεκριμένα από τη λέξη qurabiya. Αυτές οι λέξεις αναφέρονται σε μπισκότα ή ξηρά γλυκίσματα, με το kuru να σημαίνει ξηρός και το biye να σημαίνει μπισκότο ή γλυκό.
Η καταγωγή τους ενδέχεται να σχετίζεται με την Περσία του 7ου αιώνα, όπου η ζάχαρη άρχισε να διαδίδεται και να χρησιμοποιείται σε γλυκίσματα, και από εκεί διαδόθηκε στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι κουραμπιέδες είναι γνωστοί για τη χρήση τους σε εορταστικές περιστάσεις και περιλαμβάνουν συχνά αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη. Η διαδικασία παρασκευής τους έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες, αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια: ένα ξηρό μπισκότο που συνδυάζεται με γλυκαντικά.
Παρά την ξένη προέλευση, οι κουραμπιέδες καθιερώθηκαν ως ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των ελληνικών γιορτών. Η παραδοσιακή συνταγή που γνωρίζουμε σήμερα περιλαμβάνει βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων
Οι πιο παραδοσιακοί κουραμπιέδες στην Ελλάδα θεωρούνται εκείνοι της Νέας Καρβάλης, η οποία ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία το 1924, φέρνοντας μαζί τους συνταγές και παραδόσεις και συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της ελληνικής ζαχαροπλαστικής.