Πού να (πρωτο)φάς στο Πήλιο

Σε έβγαλε ο δρόμος στο βουνό των Κενταύρων, και δεν ξέρεις πού να πρωτοδοκιμάσεις την συγκλονιστική πηλιορείτικη κουζίνα; Άφησέ μας να βοηθήσουμε.

Πού να (πρωτο)φάς στο Πήλιο

Από άποψη φαγητού, το Πήλιο παίζει στην ίδια κατηγορία με την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη: Όπου και να κάτσεις, ωραία θα φας. Επειδή όμως ακριβώς σε τέτοια μέρη είναι που χαωνόμαστε οι πιο αγχώδεις εξ ημών, και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε, σου φτιάξαμε το τοπ-7 με τα δικά μας αγαπημένα πηλιορείτικα ταβερνάκια, γιατί από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.

Στο χωριουδάκι που λέγεται Κισσός, δύο ταβερνάκια διεκδικούν δάφνες πηλιορείτικου σταρ, και όχι άδικα: Στη μεν Συνάντηση θα δοκιμάσεις μικρά αριστουργήματα σαν το ψαρονέφρι με σως σύκο, τα κεφτεδάκια στον φούρνο με τζίντζερ και την κατσικομακαρονάδα, στα δε Πέντε Φι ο ξυλόφουρνος ξεφουρνίζει νοστιμιές σαν το αρνάκι με πατάτες, το μοσχαράκι με μελιτζάνες και φέτα και τον κρασάτο κόκορα που σερβίρεται με χυλοπίτες. Λογαριασμός με κρασί, γύρω στα 25€ και 20€ αντίστοιχα.

Στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Βασιλικός και Δυόσμος, για να δοκιμάσεις σπεσιαλιτέ όπως το καραμελωμένο μοσχαρίσιο κότσι με πιπεριά Φλωρίνης, την ψητή γίδα και τα σουτζουκάκια γιαουρτλού με σάλτσα ντομάτας. Με τα κρασάκια σου, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο.


Βασιλικός και Δυόσμος, στον Άγιο Λαυρέντιο

Στις επίσης πανέμορφες Μηλιές, το Σαλκίμι είναι ένα ταβερνάκι που αγαπά πολύ την πηλιορείτικη κουζίνα και την τιμά σε πιάτα όπως το παραδοσιακό μπουμπάρι, που είναι έντερο γεμιστό με κιμά και ρύζι, αλλά και τις μικρασιάτικες συνταγές όπως το Σουρέ, μια απίθανη εκδοχή του μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκύθια, μπάμιες και πατάτες στον φούρνο, και η Χασάπα, που είναι ρολό μοσχάρι με φρέσκο βούτυρο, κεφαλοτύρι και σκόρδο, τυλιγμένο στη λαδόκολλα και ψημένο στο φούρνο. Τιμές, στα 25€ περίπου το άτομο με κρασί.

Το πρώτο χωριό που συναντάς ανεβαίνοντας στο Πήλιο από το Βόλο, η Πορταριά, έχει για καμάρι της την Κρίτσα, που σερβίρει εδώ και χρόνια ασυναγώνιστο πηλιορείτικο σπετοφάι, χόρτα τσιγαριαστά με αυγά μάτια, μελωμένο χοιρινό κότσι στη γάστρα, κολοκυθάκια αυγολέμονο γεμισμένα με κιμά, και πιπερόπιτα με πολύχρωμες πιπεριές, μπέικον και τυριά. Συνοδεύεις με κρασί ή τσιπουράκι, και πληρώνεις γύρω στα 25€ το άτομο. 


Κρίτσα, στην Πορταριά

Στον Ίταμο στην Τσαγκαράδα, θα δοκιμάσεις μοντέρνες και παραδοσιακές γεύσεις, όπως κουνέλι με αστεροειδή γλυκάνισο, καρπάτσιο παντζαριού με καπνιστή πέστροφα, μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί, λιγκουίνι με άγρια μανιτάρια και χαμόν, και κεφτεδάκια με κανέλα και κουρκουμά. Τιμές από τις καλύτερες που θα πετύχεις στην περιοχή, περί τα 20€ το άτομο θα βγει ο λογαριασμός με κρασί. 

Στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά θα πιάσεις τραπεζάκι για εκλεκτή πηλιορείτικη κουζίνα, κι αν δεν ξέρεις τι εννοούμε με αυτό σκέψου σπετζοφάι με πιπεριές και χωριάτικα λουκάνικα, κατσίκι κοκκινιστό με άγρια χόρτα, τράγο κοκκινιστό με φασόλια χάντρες, κλέφτικο στη γάστρα με χοιρινό, αρνί, μοσχάρι, πιπεριές και κεφαλοτύρι, και κατσικάκι καπαμά στη γάστρα γεμιστό με συκωταριές, έντερα, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v