Κάνει καλό να κοιμάσαι με τον σκύλο σου;

Ναι, μπορείς να κοιμάσαι με τον σκύλο σου, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν.

Κάνει καλό να κοιμάσαι με τον σκύλο σου;

Ο ύπνος με το κατοικίδιό μπορεί να έχει τα υπέρ του, αλλά και μερικά πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη.

Υπάρχουν οφέλη;

Φυσικά και υπάρχουν. Αρχικά, η συναισθηματική σύνδεση: Ο ύπνος με τον σκύλο σου ενισχύει τον δεσμό σας, αφού οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και η εγγύτητα με τον ιδιοκτήτη τους μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Από την άλλη πλευρά, για εσένα, το να έχεις κοντά σου τον σκύλο σου μπορεί να προσφέρει συναισθηματική παρηγοριά και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

Αντίστοιχα, ο ύπνος με τον σκύλο βοηθά στη μείωση του άγχους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ενός κατοικίδιου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους.

Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί επίσης να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας, ειδικά αν ζεις μόνος/η ή σε μια περιοχή που σε κάνει να νιώθεις άβολα. Οι σκύλοι έχουν εξαιρετική ακοή και είναι γνωστοί για την προστατευτική τους φύση.

Τέλος, παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι το αντίθετο μπορεί να συμβαίνει, σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα με τον σκύλο τους δίπλα τους. Η ήρεμη αναπνοή και η παρουσία του σκύλου δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας, που βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Τα πιθανά μειονεκτήματα

Μπορεί οι σκύλοι να γίνουν καλοί… σύντροφοι στον ύπνο, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη.

Αν ο σκύλος σου είναι ανήσυχος, για παράδειγμα, κινείται πολύ ή έχει κακές συνήθειες, όπως το ροχαλητό ή το να ξυπνά συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Ακόμα και αν δεν το καταλάβεις άμεσα, η συνεχής διακοπή του ύπνου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος την επόμενη μέρα.

Επίσης, αν δεν είναι καθαρός, μπορεί να μεταφέρει ακάρεα, βρωμιά ή αλλεργιογόνα στο κρεβάτι. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά αν έχεις αλλεργίες ή προβλήματα με το αναπνευστικό σου.

Παράλληλα, όταν ένας σκύλος συνηθίσει να κοιμάται στο κρεβάτι σου, μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια αργότερα, αν αποφασίσεις ότι δεν σου ταιριάζει τελικά. Οι σκύλοι έχουν τάση να δημιουργούν ρουτίνες, και η αλλαγή αυτών μπορεί να τους προκαλέσει άγχος ή σύγχυση.

Μπορεί να κοιμηθεί με το παιδί μου;

Τα παιδιά και τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν υπέροχοι σύντροφοι, αλλά τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στα μικρόβια από τους ενήλικες, ιδιαίτερα αν το κατοικίδιο έχει την τάση να γλείφει.

Επίσης, τα επιθετικά σκυλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά και είναι πιο δύσκολο για ένα παιδί να κοιμηθεί ποιοτικά με ένα κατοικίδιο στο κρεβάτι.

Τέλος, τα κατοικίδια δεν πρέπει να κοιμούνται με βρέφη. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι το μικρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να έχει ένα κατοικίδιο στο κρεβάτι, μίλα με τον παιδίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση είναι το παν. Είναι σημαντικό να έχεις εκπαιδεύσει τον σκύλο σου πριν του επιτρέψεις να κοιμάται μαζί σου, έτσι ώστε να γνωρίζει τα όριά του, να μην σκαρφαλώνει πάνω σου κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην διακόπτει τον ύπνο σου.

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v