Black Cottage Estate: Το μακρινό ταξίδι του κρασιού από τη Νέα Ζηλανδία στην Αθήνα

Διαβάστε για το πώς τα αξιόλογα κρασιά ενός οινοποιού από τη Νέα Ζηλανδία βρήκαν τον δρόμο τους για την Ελλάδα σε μια διαδρομή πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Black Cottage Estate: Το μακρινό ταξίδι του κρασιού από τη Νέα Ζηλανδία στην Αθήνα

Κάθε φορά που λαμβάνω πρόσκληση από τους ανθρώπους της εταιρίας εισαγωγής οίνων και άλλων οινοπνευματωδών - και μη - ποτών Deals, γνωρίζω εκ προοιμίου πως θα δοκιμάσω κάτι ιδιαίτερο. Γι’ αυτό, ανεβαίνοντας τις προάλλες στην ταράτσα του The Zillers Roof Garden, έχοντας διαβάσει πως αυτή τη φορά επρόκειτο για την παρουσίαση ενός οινοποιού από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, και γνωρίζοντας πολύ λίγα πράγματα για το τι κρασιά φτιάχνουν στην άλλη άκρη της γης, με έτρωγε η περιέργεια.

 

Από την πρώτη χειραψία με τον Dave Clouston κι από τις πρώτες κουβέντες μαζί του, ήταν πασιφανές πως αυτός ο άνθρωπος κάτι καλό κάνει. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, κι αφού είχαμε απολαύσει τα αξιομνημόνευτα κρασιά του, εξαιρετικά εναρμονισμένα με τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του εστιατορίου, δεν υπήρχε πλέον ουδεμία αμφιβολία. Στο μεσοδιάστημα, με φόντο την ολόφωτη Ακρόπολη, ο Dave Clouston διηγήθηκε, με αμείωτο ενθουσιασμό και ενέργεια, χωρίς ίχνος κομπορρημοσύνης ούτε άπειρους εξειδικευμένους τεχνικούς όρους, το πώς ξεκίνησε την ιστορία του κτήματος Black Cottage, πώς διάλεξε τον συγκεκριμένο τόπο, τις ποικιλίες των σταφυλιών, τις μεθόδους της οινοποίησης.

 

Έχει περάσει μόλις μία εικοσαετία από τη στιγμή που ο Dave Clouston, έχοντας για επτά χρόνια μάθει την τέχνη του κρασιού σε πολλά διαφορετικά οινοποιεία ανά τον κόσμο, εγκαταστάθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Marlborough, που είναι η πλέον γνωστή οινοποιητική περιοχή της χώρας, σε ένα κτήμα με μια γοητευτική κατάμαυρη κατοικία - εξ ου και το όνομα Black Cottage Estate, καθώς και μια σειρά κρασιών με το ίδιο όνομα -, σε μια έκταση ανάμεσα σε δύο ποτάμια που χάρισαν το όνομά τους στη δεύτερη σειρά κρασιών, την Two Rivers. Σε αυτό το διάστημα το Black Cottage Estate έχει εδραιωθεί στον κόσμο του κρασιού κι όχι μόνο στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα που αν και έχει μπει δυναμικά σχετικά πρόσφατα στην παγκόσμια αγορά οίνου, προσφέρει εξαιρετικά δείγματα κρασιών με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.

 

Aν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Νέα Ζηλανδία ήταν γνωστή κυρίως για το Sauvignon Blanc (μόνο αυτή την ποικιλία είχα μέχρι πρότινος δοκιμάσει) και δευτερευόντως για το Pinot Noir λόγω των ιδανικών καιρικών και εδαφικών συνθηκών για τις συγκεκριμένες ποικιλίες, σήμερα καλλιεργούνται και οινοποιούνται κι άλλες, όπως Chardonnay, Syrah, Pinot Gris, κ.α.

 

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τα  εξής: 

Black Cottage Sauvignon Blanc: Ένα δροσερό και φρέσκο κρασί με ζωηρές νότες εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ και φρέσκου φασκόμηλου. Η ισορροπημένη οξύτητα και η καθαρότητα στη γεύση το καθιστούν ιδανικό συνοδευτικό για ελαφριά πιάτα με θαλασσινά και σαλάτες.

Black Cottage Rosé: Απαλό και φρουτώδες, με νότες από κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και κεράσι, το ροζέ αυτό ξεχωρίζει για τη δροσερή του επίγευση και την ανάλαφρη υφή του. Αποτελεί ιδανική επιλογή για καλοκαιρινά απογεύματα και συνοδεύει άψογα πιάτα με λαχανικά ή ελαφριά αλλαντικά.

Two Rivers Chardonnay Clos de Pierres: Ένα πλούσιο και γεμάτο Chardonnay, με αρώματα ώριμων φρούτων, όπως αχλάδι και μήλο, συνδυασμένα με νότες βανίλιας και φρυγανισμένου βουτύρου από την ωρίμανση σε βαρέλι. Με μακρά και βουτυρένια επίγευση, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πιάτα με ψάρια ή πουλερικά.

Two Rivers Pinot Noir Tributary: Ένα εκλεπτυσμένο Pinot Noir με κομψά αρώματα από φρούτα του δάσους, κεράσι και γήινες νότες, καθώς και πινελιές από μπαχαρικά. Η δομή του είναι αρμονική με μαλακές τανίνες, καθιστώντας το ιδανικό για συνδυασμούς με κόκκινα κρέατα ή ζυμαρικά με πλούσιες σάλτσες.

Το επόμενο βήμα που θα κάνω μετά από τη γνωριμία με τον Dave Clouston, τα κρασιά του, καθώς και τη συναρπαστική βραδιά που πέρασα για την οποία ευχαριστώ και από εδώ την Deals, είναι να σπεύσω στις κάβες για να προμηθευτώ μερικές φιάλες, να τις απολαύσω με τους φίλους μου και να ονειρευτούμε όλοι μαζί ένα πικνίκ στο Black Cottage!

Deals A.E.
Ιστοσελίδα
Facebook
Instagram

Black Cottage Estate
Ιστοσελίδα
Facebook
Instagram

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v