Τα gastro-hotels κάνουν τάση την αναβίωση των πανδοχείων

Εκεί που τρως, εκεί κοιμάσαι… και αν αυτό σου θυμίζει κάτι, δεν είναι ιδέα σου, τα πανδοχεία αναβιώνουν. Απλά γίνονται πιο γκουρμέ.

Τα gastro-hotels κάνουν τάση την αναβίωση των πανδοχείων

Ήταν το όχι-και-πολύ-μακρινό 2019 όταν το Ergon House άνοιγε τις πόρτες του στη Μητροπόλεως, και μας συστηνόταν ως το πρώτο foodie hotel στην Ελλάδα. Παιδί των αδερφών Θωμά και Γιώργου Δούζη, που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη το 2008 για να κατακτήσουν τον κόσμο με την αλυσίδα εστιατορίων και delicatessen Ergon, που πλέον αριθμεί 25 καταστήματα, το Ergon House είναι από τότε μέχρι σήμερα ένα μοναδικό ξενοδοχείο με επίκεντρο το φαγητό.

Στο πανέμορφο αίθριο του ισογείου του, βρίσκουμε πέρα από τραπεζάκια για φαγητό, και παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, μανάβικο με εντυπωσιακό κάθετο λαχανόκηπο, ξυλόφουρνο και καφεκοπτείο. Όλα με προϊόντα ελλήνων παραγωγών, πολλά από τα οποία δυσεύρετα στην αγορά της Αθήνας, τα οποία μπορείς να πάρεις για το σπίτι αν δεν μένεις στο ξενοδοχείο, να καθίσεις να τα δοκιμάσεις σε μοναδικές συνταγές στο εστιατόριο (δες μενού εδώ) ή να τα μαγειρέψεις μόνος/η σου στις κοινόχρηστες κουζίνες, αν μένεις στο ξενοδοχείο.

Είναι τάση… η φάση

Αν και το Ergon House είναι μοναδικό στο είδος του από πολλές απόψεις (και κυρίως επειδή δεν μένει στον συνδυασμό εστιατόριο-ξενοδοχείο, αλλά προσθέτει σε αυτόν και την τρίτη παράμετρο της αγοράς παραδοσιακών και deli προϊόντων), η τάση που λέγεται gastro-hotels κερδίζει σταθερά έδαφος ανά τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για ξενοδοχεία που συνδυάζουν την παραδοσιακή φιλοξενία με την υψηλή γαστρονομία, προσφέροντας στους επισκέπτες τους μια μοναδική εμπειρία, και εστιάζοντας όχι μόνο στη διαμονή αλλά και στην εμπειρία του φαγητού.

Τι κάνει ένα ξενοδοχείο gastro-hotel;

Γαστρονομική Εμπειρία: Τα gastro-hotels διαθέτουν συχνά εστιατόρια με σεφ που έχουν εκπαιδευτεί σε κορυφαίες κουζίνες, προσφέροντας πιάτα που χρησιμοποιούν τοπικά και εποχιακά υλικά.

Συνδυασμός Φιλοξενίας και Φαγητού: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν γεύματα που είναι σχεδιασμένα να συνοδεύουν τη διαμονή τους, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Εστίαση στην Τοπική Κουλτούρα: Πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία προάγουν την τοπική κουζίνα και τις παραδόσεις, ενσωματώνοντας στοιχεία της περιοχής στη γαστρονομική τους πρόταση.

Δραστηριότητες Συνδεδεμένες με το Φαγητό: Πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες κρασιών ή ακόμα και επισκέψεις σε τοπικές αγορές.

Υπάρχουν άλλα τέτοια ξενοδοχεία στην Αθήνα;

…που να συστήνονται αμιγώς ως gastro-hotel όχι, υπάρχουν όμως αρκετά που πληρούν τα χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας διαμονή και φαγητό, όπως ας πούμε το MiraMe Athens με τα δύο του εστιατόρια, και το SNOB Athens Luxury Rooms & Espresso Gastro Bar στο μενού του οποίου βρίσκουμε προτάσεις σαν το Katsu Sando Mousaka με τηγανιτή μελιτζάνα, ρόστι πατάτας και μπεσαμέλ από γάλα αμυγδάλου (δες αναλυτικά εδώ).

Και στον υπόλοιπο κόσμο;

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Travel+Leisure, είναι τάση για τους σεφ ανά τον κόσμο να προσθέτουν δωμάτια στα (συχνά βραβευμένα με αστέρια Michelin) εστιατόριά τους: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Copper Vine Wine Pub & Inn στη Νέα Ορλεάνη, οι επισκέπτες θα διαπιστώσουν ότι οι γραμμές μεταξύ εστιατορίου και ξενοδοχείου είναι σκόπιμα θολές. «Ένα σύγχρονο πανδοχείο είναι αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε εξαρχής», εξηγεί ο ιδιοκτήτης του. «Είναι κατά μία έννοια η παλαιότερη μορφή διαμονής».

Άλλοι σεφ ακολουθούν το παράδειγμά του. Πέρυσι, επτά δωμάτια προστέθηκαν στο Holm, το εστιατόριο του Nicholas Balfe στο Somerset της Αγγλίας. «Το τριώροφο κτίριο προσφερόταν για κάτι μεγαλύτερο από εστιατόριο», λέει ο Balfe. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να προσελκύει την τοπική κοινωνία, αλλά να φέρουμε και επισκέπτες από πιο μακριά».

Για μέρη όπως το Holm που είναι αρκετά εκτός πεπατημένης, η προσθήκη δωματίων βελτιώνει την προσέλευση. Οι άνθρωποι οδηγούν ώρες για να φτάσουν στο εστιατόριο Lost Kitchen, του σεφ Erin French στο Freedom του Maine, όπου οι κρατήσεις γίνονται υποχρεωτικά με καρτποστάλ (όχι, δεν κάναμε λάθος στη μετάφραση, όντως καρτποστάλ στέλνεις, δες εδώ). Από το 2021, οι επισκέπτες μπορούν και να διανυκτερεύσουν σε μία από τις τέσσερις μικροσκοπικές καμπίνες του. 

Το Mirazur, το εστιατόριο τριών αστέρων Michelin του Mauro Colagreco στη Γαλλική Ριβιέρα, σχεδιάζει επίσης να προσθέσει μια βίλα 11 δωματίων στο παρακείμενο αγρόκτημα, η οποία προμηθεύει τα προϊόντα του εστιατορίου.

Από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, οι καταξιωμένοι σεφ Τζος και Τζούλι Νίλαντ μετέφεραν το καλοκαίρι το εστιατόριό τους Saint Peter στο ιστορικό κτίριο Grand National Hotel στο Paddington, όπου 14 δωμάτια θα ανοίξουν στους επάνω ορόφους τον Οκτώβριο. Παρόμοιες αλλαγές έγιναν στο Alma, στη Μινεάπολη, όπου ο βραβευμένος σεφ Alex Roberts λειτουργεί επτά δωμάτια, και στο Casadonna Reale, στην περιοχή Abruzzo της Ιταλίας: Ο σεφ Niko Romito πήγε το εστιατόριο του πατέρα του από το χωριό Rivisondoli σε ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, προσθέτοντας 10 δωμάτια γεμάτα έργα τέχνης και κερδίζοντας το τρίτο του αστέρι Michelin αμέσως μετά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v