Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Τρωγοπίνοντας στον Βύρωνα

Ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, café και το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας, στην χαλαρή γειτονιά του Βύρωνα που (ευτυχώς) δεν είναι η φάση.

Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Τρωγοπίνοντας στον Βύρωνα

Δεν θέλουμε άλλη φάση. Ούτε αποδομημένα αυγά Benedict, ούτε φούρνους που πουλάνε ψωμί ζέας, ούτε concept stores με βινύλια και δονητές, ούτε μονοποικιλιακούς καφέδες που σερβίρονται πλάι στα λάπτοπ των ψηφιακών νομάδων. Κουραστήκαμε, νισάφι. Πάμε να βγούμε κάπου με νορμάλ κόσμο, νορμάλ τιμές και νορμάλ φαγητό. Την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε Γκύζη και αγαλλίασε η ψυχούλα μας. Τώρα πάμε Βύρωνα.

Ξεκινάμε με καφεδάκι(α)

Καταρχάς στο Δεν Ξέρω, (Πλατεία Σμύρνης 3, τηλ.: τηλ.: 213 0041168) ένα ρετρό νεοκαφενεδάκι που απλώνει τα τραπέζια του έξω στο πλακόστρωτο, και σερβίρει καφεδάκια από πολύ νωρίς (από τις 8.30 το πρωί, για να ακριβολογούμε) ρακές αλλά και κοκτέιλ αργότερα, καθώς και πολλές ψαγμένες μπύρες.

Επίσης, στον κλασικό και αγαπημένο Πάπυρο (Τμώλου 25, τηλ.: 21 0764 7503) που φτιάχνει, εκτός από καλό καφέ, και ένα πεντανόστιμο brunch, ακριβώς όπως και η γλυκύτατη My Pastaflora (Φρυγίας 11 και Λυδίας, τηλ.: 21 3031 4568).

Να τσιμπήσουμε και κάτι, όμως

Η Μεσοποταμία (Αμασείας 16, τηλ.: 210 7657909) φτιάχνει, θα το πούμε χωρίς περιστροφές, το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας. Έχει κι άλλες νοστιμιές της ανατολίτικης κουζίνας, καταπληκτικά μαντί ας πούμε, γεμιστά ζυμαρικά με κιμά και σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτα-γιαούρτι, και ένα συγκλονιστικό ντονέρ, επίσης από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει. Τα σερβίρει όλα σε μια φιλόξενη συνοικιακή αυλή, συνοδεία ρακής και λογαριασμών που δύσκολα ξεπερνούν τα 20€ το άτομο. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Ξέρουμε πού θα φας το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας 

Για ωραία μεζεδάκια, πειραγμένα και μη, θα πας γραμμή στη Σουρτούκω (Χρυσοστόμου Σμύρνης 47, τηλ. 2111846571) και θα πιάσεις τραπεζάκι στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό της, ή στην κρυφή πίσω αυλή. Στα χαϊλάητ του καταλόγου, οι μανιάτικες Τσουχτές με παστό Καλαμάτας, μυζήθρα και αυγό, το μιξ λουκάνικων Δράμας και Κρήτης, η τυρόπιτα κανταΐφι με μπεσαμέλ τυριών και ξιδάτη μαρμελάδα ντομάτας, το πεϊνιρλί με σουτζούκι, κασέρι και αυγό, και το μοσχαρίσιο συκώτι με λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών και σκόρδο. Με ωραίο χύμα κρασάκι ή αποστάγματα, θα υπολογίσεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Θαλασσινά στον Βύρωνα μάλλον δεν περίμενες να βρεις. Κι όμως. Στο Ταξίδι Αλαργινό (Τμώλου 31, τηλ: 212 1048085) θα φας το καλύτερο ίσως γεμιστό καλαμάρι της Αθήνας, αλλά και χειροποίητα στριφτάρια με καραβίδες σε σάλτσα μυδιών, κερκυραϊκό μπουρδέτο με ψάρι ημέρας, πεσκανδρίτσα με πουρέ σελινόριζας και ένα φοβερό πιάτο που λέγεται Ναπολεόν Μελιτζάνας by Konstantinos, με μαύρη ταραμοσαλάτα, μύδια, γαρίδες και χτένια σε σάλτσα ροδιού. Για τους πιο παραδοσιακούς τύπους, άψογα τηγανισμένα καλαμαράκια, μύδια αχνιστά και γαρίδες σαγανάκι. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 25€ το άτομο, και για τα μέλη του in2life Club έκπτωση 10% κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Λεπτομέρειες εδώ - Το Ταξίδι Αλαργινό είναι η απόλυτη ψαροφαγική έκπληξη στον Βύρωνα 

Στην Ταβέρνα Τζίμης (Κωνσταντιλιέρη 2, τηλ: 21 0765 8965) θα βρουν τον παράδεισο οι ορκισμένοι κρεατοφάγοι της παρέας. Επάνω στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και ψήνει μερακλίδικα παϊδάκια προβατίνας, πεντανόστιμο κοντοσούβλι, κοκορέτσι, πανσέτες, χοιρινά μπριζολάκια και δε συμμαζεύεται. Συνοδεύεις… παραδοσιακά, με τηγανιτές πιπεριές, πατάτες και κεφαλοτύρι σαγανάκι, και πληρώνεις μάξιμουμ 20€ το άτομο, με κρασί και κέρασμα γλυκάκι για τη χώνεψη.

Και τι πίνουμε εδώ;

Καταρχάς, φοβερά και τρομερά κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα στο Βύρωνος Πολιτεία (Κωνσταντινουπόλεως 97, 21 0765 9992). Δοκίμασε για παράδειγμα το Ρακίρι με ρακί, λάιμ, σιρόπι βανίλιας και πουρέ ανανά, το Μαστιχωτό με λικέρ μαστίχας, λεμόνι, σιρόπι αγγούρι, ανανά και λικέρ κουφοξιλιάς και το Ουζίτο με ούζο, μίξη εσπεριδοειδών, μαϊντανό, passion fruit και σιρόπι (στα 8€ έκαστο). Φτιάχνει και ωραία ρακόμελα με το που πιάσουν οι πρώτες ψύχρες, έχει και νόστιμα μεζεδάκια για το τσιμπολόγημα, όπως τα κεφτεδάκια με μαστίχα και μαστέλο Χίου, η λεμονάτη κοτοτηγανιά σβησμένη με λευκό κρασί και το ψητό χαλούμι με λαδολέμονο μουστάρδας. Με ρακές/ κοκτέιλ και μεζέδια, λογαριασμός στα 17€ περίπου το άτομο.

Επίσης ωραία κοκτέιλ στο Σαμιαμίδι (Καραολή και Δημητρίου 61, τηλ: 21 1408 6939) που παίζει μουσικάρες, απλώνει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο φέρνοντας στο νου νησί, και ανοίγει από νωρίς για χαλαρό καφεδάκι, και στο La Ronda (Βουτζά 1, τηλ. 213 0142760) που αγαπά πολύ τις τζαζ μουσικές και είναι όσο ατμοσφαιρικό χρειάζεται για τα πρώτα φθινοπωρινά σου βράδια –ή τα πιο ιδιαίτερα ραντεβού.

Και τέλος, καταπληκτικές signature δημιουργίες σαν το Pasteli Highball με Dewars 12άρι, σύκο, σουσάμι και σόδα από μέλι, το Tropical Island με ρούμι, φράουλα, μπανάνα, καρύδα και βότανα, και το Pornstar Punch με βότκα, παγωτό βανίλια, passion fruit και φουντούκι στην πανέμορφη Λολίτα (Ταταούλων 86, τηλ.: 2107644665) που απλώνει τραπεζάκια στην φωτισμένη από λαμπάκια αυλή της, δυο βήματα από το Θέατρο Βράχων. Οι τιμές τους, από 9€ μέχρι 11€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v