Γιατί κάποια εμφιαλωμένα νερά είναι ακριβότερα από άλλα;

Από τι εξαρτάται το κόστος των εμφιαλωμένων νερών και γιατί κάποιες ετικέτες είναι ακριβότερες από άλλες;

Γιατί κάποια εμφιαλωμένα νερά είναι ακριβότερα από άλλα;

Αν πίνεις συχνά εμφιαλωμένο νερό τότε θα έχεις παρατηρήσει πως ανάλογα το είδος και την μάρκα του, η γκάμα των τιμών είναι μεγάλη.

Κάποια μπορεί να κοστίζουν ακόμα και 10 λεπτά το μισό λίτρο, ενώ άλλα μέχρι και 3 ευρώ για την ίδια ποσότητα.

Από τι εξαρτάται αυτή η διακύμανση στο κόστος;

Ποιότητα και προέλευση

Η ποιότητα και η προέλευση του νερού είναι ίσως οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή. Ορισμένα εμφιαλωμένα νερά προέρχονται από φυσικές πηγές ή από βουνά, ενώ τα επιτραπέζια μπορεί είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι, νερό δικτύου κ.α.). Τα νερά άρα που προέρχονται από συγκεκριμένες πηγές έχουν υψηλότερη τιμή λόγω των αυστηρών ελέγχων ποιότητας που απαιτούνται και του φυσικού περιβάλλοντος από το οποίο προέρχονται.

Επεξεργασία

Ορισμένα εμφιαλωμένα νερά περνούν από διαδικασίες επεξεργασίας και φιλτραρίσματος, οι οποίες προσθέτουν επιπλέον κόστος στην παραγωγή. Αντίστοιχα, κάποια εμφιαλωμένα νερά που προσφέρουν πρόσθετα οφέλη, όπως η προσθήκη ηλεκτρολυτών, βιταμινών, ή γεύσεων, μπορούν να έχουν υψηλότερη τιμή, καθώς οι πρόσθετες αυτές διαδικασίες επηρεάζουν το κόστος παραγωγής τους.

Η σημασία του Μάρκετινγκ

Οι διαφορές στις τιμές των εμφιαλωμένων νερών οφείλονται επίσης στο μάρκετινγκ και στην επωνυμία. Κάποιες εταιρείες επενδύουν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις για να προωθήσουν το προϊόν τους ως premium, έτσι ο καταναλωτής ενδέχεται να πληρώνει περισσότερα όχι τόσο για το ίδιο το νερό, όσο για την εικόνα που το συνοδεύει.

Και η συσκευασία

Η συσκευασία των εμφιαλωμένων νερών παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής. Τα γυάλινα μπουκάλια, για παράδειγμα, είναι ακριβότερα στην παραγωγή και στη μεταφορά, ενώ ορισμένα πλαστικά μπουκάλια έχουν αυστηρές προδιαγραφές για την αποφυγή επιβλαβών ουσιών (BPA free), κάτι που αυξάνει το κόστος τους.

Επιπλέον, οι εταιρείες επενδύουν σε οικολογικές λύσεις, όπως ανακυκλωμένα υλικά, κάτι που επίσης αυξάνει την τιμή του τελικού προϊόντος. Νερά με ιδιαίτερη συσκευασία και εκλεπτυσμένο design, συνήθως προορίζονται για καταναλωτές που δίνουν έμφαση στην αισθητική και στην ποιότητα της συσκευασίας και άρα είναι πιο ακριβά.

Κόστος μεταφοράς

Όσα εμφιαλωμένα νερά εισάγονται από το εξωτερικό έχουν υψηλότερο κόστος λόγω των εξόδων μεταφοράς και των δασμών. Αντίστοιχα, η μεταφορά τους ενδέχεται να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί η ποιότητα, γεγονός που μπορεί να προσθέσει στο συνολικό κόστος. Για παράδειγμα, εμφιαλωμένα νερά που προέρχονται από εξωτικές περιοχές ή έχουν πολυτελή χαρακτηριστικά, όπως το Φίτζι ή τα γαλλικά εμφιαλωμένα νερά, έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα τοπικά παραγόμενα νερά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v