Το θρυλικό Πτι Παλαί στο Παγκράτι ξαναζεί ως θέατρο

Ο ιστορικός κινηματογράφος του Παγκρατίου που έμεινε για χρόνια κλειστός επιστρέφει φέτος στην πόλη ως θέατρο, και ξεκινά με μια απολαυστική παράσταση.

Το θρυλικό Πτι Παλαί στο Παγκράτι ξαναζεί ως θέατρο

Η είδηση πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού, και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα αρχικά στη γειτονιά και στη συνέχεια σε όλη την Αθήνα: Το θρυλικό Πτι Παλαί, που μεγάλωσε τρεις γενιές κινηματογραφόφιλων Παγκρατιωτών στα κατακόκκινα καθίσματά του ξανανοίγει φέτος, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας. Μεταμορφώνεται, βέβαια, σε θέατρο, έχει όμως κρατήσει τα κόκκινα καθίσματα ίδια κι απαράλλαχτα, όπως και την αρχική του ταμπέλα με τη γραμματοσειρά που θα αναγνώριζες όσα χρόνια και αν περνούσαν.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Σημείο-σταθμός για το κέντρο της Αθήνας, το Πτι Παλαί λειτούργησε από το 1962 ως κινηματογράφος, και για δεκαετίες παρέμενε ένα από τα αγαπημένα τοπόσημα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Παγκρατίου και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, έως και το 2019 που σταμάτησε τη λειτουργία του. Ώσπου φέτος μια φιλόδοξη και φιλότεχνη ομάδα ανθρώπων ανέλαβε να του δώσει νέα ζωή.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο, η μελέτη για την ανακαίνιση του θεάτρου σεβάστηκε απόλυτα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου και τα ιδιαίτερα διακοσμητικά μέρη του, επαναφέροντας πολλά από αυτά στην αρχική τους μορφή, όπως είχαν τοποθετηθεί στον χώρο τη δεκαετία του 1960. Αναλλοίωτα διατηρήθηκαν επίσης, και ενσωματώθηκαν στην εικαστική ταυτότητα του νέου θεάτρου, τα γραφιστικά στοιχεία του παλιού κινηματογράφου: η εξωτερική επιγραφή του χώρου, που συντηρήθηκε και επανατοποθετήθηκε πάνω από την είσοδο, επί της οδού Ριζάρη 24, καθώς και η ελληνική γραφή «Πτι Παλαί», όπως ακριβώς τυπωνόταν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου.

Ταυτόχρονα, το νέο θέατρο θα αποτελέσει ένα από τα αρτιότερα εξοπλισμένα θέατρα στην Ευρώπη, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για τους φωτισμούς και τον ήχο.

Τι θα δούμε στο καινούριο θέατρο;

Σε λίγες μέρες, για την ακρίβεια την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, το Πτι Παλαί θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί την παράσταση Τριαντάφυλλο στο Στήθος του του Τέννεσσι Ουίλιαμς, που σκηνοθετεί ο Γιωργής Τσουρής, με τους Μαρία Καβογιάννη και Μάκη Παπαδημητρίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πρόκειται, όπως έλεγε ο ίδιος ο Τέννεσσι Ουίλιαμς, για την μοναδική κωμωδία που έχει γράψει, και η οποία όπως μάλλον έχεις προσέξει δεν ανεβαίνει τόσο συχνά στη σκηνή όσο τα υπόλοιπα αριστουργήματά του.

Η παράσταση του Τσουρή, σε μετάφραση, ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία του ίδιου, επιχειρεί να αναδείξει την, παραγνωρισμένη στη χώρα μας, κωμική πλευρά του έργου. Οι ήρωες βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις, οι εντάσεις και οι τρυφερές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν πλήρως τον χαρακτήρα των προσώπων, μαζί με την ανθρώπινη διάστασή τους.

Το ανέβασμα του έργου σε αυτή την νέα εκδοχή, ανοίγει επίσης διάλογο με την εποχή μας. Ο Ουίλιαμς έβαλε στο επίκεντρο –για ακόμη μία φορά– μία γυναίκα-ηρωίδα που εντάσσεται απόλυτα στους όρους και τους προβληματισμούς του καιρού της, σε μια πραγματικότητα όπου η πατριαρχία διαποτίζει κάθε επίπεδο και ορίζει απόλυτα το τι είναι αποδεκτό ως σκέψη, ως πράξη, ακόμα και ως επιθυμία. Η Σεραφίνα τολμά να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από μια κοινωνία που πιέζει «από μέσα», και να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα πλάσμα ακέραιο. Έτσι, περνά πέρα και πάνω από την εποχή της και απαντά σ’ ένα αίτημα για το εδώ και το τώρα της κάθε γυναίκας και του κάθε ανθρώπου. Η διασκευή του Τσουρή παρακολουθεί αυτή την σύγκρουση με τρυφερότητα και χιούμορ μέχρι και την τελική ρήξη.

Οι πρώτες τέσσερις παραστάσεις είναι sold out, κρατήσεις για τις υπόλοιπες εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v