11 καλοί λόγοι να πας τώρα Μάντσεστερ

Έχει πάμφθηνα αεροπορικά. Αυτός, και άλλοι δέκα πολύ σημαντικοί λόγοι να κλείσεις τώρα ένα ταξίδι στην πιο ενδιαφέρουσα πόλη του αγγλικού βορρά.

11 καλοί λόγοι να πας τώρα Μάντσεστερ

Το Μάντσεστερ απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο (η βιομηχανική, ντε), το Μάντσεστερ που έβγαλε τις σπουδαιότερες μουσικές της βρετανικής σκηνής, το Μάντσεστερ που έγινε συνώνυμο της εργατικής τάξης. Σε κάθε του γωνιά μπορείς να φανταστείς να εκτυλίσσεται και από μια σκηνή ταινίας του Κεν Λόουτς, τόσο γνώριμο θα σου φανεί. Και άλλες τόσες εκπλήξεις κρύβει.

Εν αρχή ην τα αεροπορικά

Απευθείας από την Αθήνα για Μάντσεστερ πετούν η Aegean και η easyjet, με την δεύτερη να έχει φοβερές τιμές τους επόμενους μήνες: Για τις αρχές Δεκεμβρίου, ας πούμε, βρήκαμε εισιτήρια στα 100€ πήγαινε-έλα, 8κιλης βαλίτσας περιλαμβανομένης.

Η τέχνη που είναι παντού

Τι street art, τι φοβερά και τρομερά μουσεία, τι μουσικάρες, δεν υπάρχει γωνιά στο Μάντσεστερ που να μην έχει έστω μια πινελιά τέχνης. Από τους τοίχους των κτιρίων μέχρι τα υπόγεια μπαράκια στα οποία παίζει τα πρώτα της λάιβ η αυριανή Σκηνή του Μάντσεστερ (μη γελάς, και οι Oasis και οι Smiths και οι Joy Division και οι James από εδώ ξεκίνησαν να κατακτήσουν τον κόσμο) και από τα επιβλητικά θέατρα μέχρι τα απολύτως δωρεάν μουσεία και τις επισκέψιμες ιστορικές βιβλιοθήκες της, αυτή είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει για την τέχνη.

Το κέντρο, το κέντρο

Μικρό και μαζεμένο και εξαιρετικά περπατήσιμο, με τα φαρδιά του πεζοδρόμια, τους γραφικούς πεζόδρομους, τα χαριτωμένα café και τις pub που σφύζουν από ζωή κάθε ώρα της ημέρας (θα θέλαμε να πούμε και της νύχτας, αλλά εντάξει, Βρετανία, τελειώνει νωρίς η φάση), το κέντρο του Μάντσεστερ είναι η χαρά του περιπατητή. Όταν κουραστείς αναλαμβάνουν τα τραμ, που καλύπτουν όλη την πόλη και τα περίχωρά της σε ένα δίκτυο σούπερ κατανοητό ακόμα και για ανίδεους πρωτάρηδες.

Και οι γειτονιές του

Η Μεσαιωνική Συνοικία, που είναι… αυτό που λέει το όνομά της, και επίσης ένα χάρμα οφθαλμών. Το Northern Quarter, εκεί που είναι η φάση: Στους πεζόδρομους του θα βρεις τα πιο κουλ στέκια της πόλης, πλάι σε μικρά μαγαζάκια που πωλούν χειροποίητα αντικείμενα και έργα τέχνης, και ανάμεσα σε πολλή μα πολλή street art. Το Gay Village με το Kampus του οι pub του οποίου απλώνουν τραπεζάκια έξω στο κανάλι στις πρώτες ηλιαχτίδες, και με το ατμοσφαιρικό πάρκο Sackville Gardens που φιλοξενεί ένα βαθιά συγκινητικό μνημείο αφιερωμένο στον αδικοχαμένο πατέρα της Πληροφορικής, Alan Turing.

Και συνεχίζουμε: Η Chinatown, η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεγάλης Βρετανίας, όπου θα φας το βάρος σου σε εξαίσια ασιατική κουζίνα. Το Castlefield με το ρωμαϊκό φρούριο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε στην πρώτη της μορφή η αρχαία πόλη που όταν μεγάλωσε έγινε το Μάντσεστερ. Το Civic Quarter που φιλοξενεί αρχιτεκτονικά αριστουργήματα όπως το Δημαρχείο και η Κεντρική Βιβλιοθήκη. Και το Central Retail District για ψώνια μέχρι τελικής πτώσης, αλλά και για ωραίες βόλτες ανάμεσα σε κτίρια περασμένων αιώνων.

Ο Καθεδρικός Ναός του Μάντσεστερ

«Σιγά μην είναι μια εκκλησία λόγος για να επισκεφθώ μια πόλη» σε ακούμε να λες, κι ερχόμαστε να απαντήσουμε ότι ο χτισμένος το 1421 Καθεδρικός του Μάντσεστερ δεν είναι απλά μια εκκλησία. Είναι μια ολόκληρη ιστορία, ή για την ακρίβεια πολλές ιστορίες, που θα τις διαβάσεις στις ενημερωτικές πινακίδες σε διάφορα σημεία του, ή θα τις ακούσεις στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10.30 ως τις 15.00 και κοστίζουν 6 λίρες το άτομο (κλείνεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, με email στο [email protected]). Θέλεις και ένα μικρό τήζερ για την Ιστορία του; Εδώ ήταν, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1787 η πρώτη μαζική συγκέντρωση για την κατάργηση του δουλεμπορίου.

Η Βιβλιοθήκη Τσέθαμ

Όχι, δεν έχουμε βαλθεί να σε τρελάνουμε και σε πηγαίνουμε από ναό σε βιβλιοθήκη, είναι αυτή η πόλη που είναι κάπως ιδιοσυγκρασιακή, αλλά ακολούθα και θα δεις. Chetham Library, που λες, επίσης στη Μεσαιωνική Συνοικία, η παλαιότερη βιβλιοθήκη του αγγλόφωνου κόσμου. Πόσο παλαιότερη; Το 1653 ιδρύθηκε, όμως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται χτίστηκε το 1421. Ας πούμε ενδεικτικά ότι το 1595 ήταν εδώ που ο John Dee (μαθηματικός, αστρονόμος, αποκρυφιστής, αλχημιστής και σύμβουλος της Ελισάβετ Α, μεταξύ άλλων πραγμάτων) κάλεσε για τσάι τον διάβολο, αλλά έντονες προσωπικότητες όπως ήταν και οι δύο, η συνάντηση δεν πήγε πολύ καλά, οπότε κι ο διάβολος φεύγοντας έβαλε φωτιά στο τραπέζι. Το σημάδι υπάρχει μέχρι σήμερα στο ίδιο εκείνο τραπέζι, σε μια από τις αίθουσες της βιβλιοθήκης. Σε ένα άλλο τραπέζι, παραδιπλανού δωματίου, συναντιόνταν πολλά χρόνια αργότερα ο Καρλ Μαρξ με τον Φρίντριχ Ένγκελς. Από τις συναντήσεις τους αυτές, προέκυψε Το Κεφάλαιο.

@in2life_gr Η Chetham’s Library στο Μάντσεστερ είναι βγαλμένη από τα βιβλιοφιλικά μας όνειρα #βιβλιο #βιβλιοθηκη #βιβλια #μαντσεστερ #ταξιδι #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Lullaby for Erik - Evgeny Grinko

Οι ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη είναι απολαυστικές, τις κλείνεις online από εδώ, και κοστίζουν 13 λίρες το άτομο.

Το φανταστικό φαγητό

Κανονικά το αφήνουμε τελευταίο σε τέτοιου είδους λίστες, εδώ όμως είναι αιτία ταξιδίου, δεν θα το ρίξουμε έτσι. Η εστιατορική σκηνή του Μάντσεστερ είναι από τις καλύτερες όλης της Βρετανίας, και αν δεν πιστεύεις εμάς θα σε πείσει μια δοκιμή στα εξής:
Sam’s Chop House, που όπως μαντεύεις από το όνομα έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο κρέας, αλλά και κάποιες συνταγές δημιουργικής βρετανικής κουζίνας, σαν το εξαιρετικό s Corned Beef Hash με πατάτες, αυγό ποσέ και τραγανό μπέικον (αναλυτικό μενού και τιμές εδώ).
The Black Friar που έχει και απίθανη αυλή αν πετύχεις λιακάδα και του οποίου οι διεθνείς επιρροές πιάνουν από Ινδία μέχρι Ελλάδα –αλλά με δημιουργικό τουίστ, μην φοβάσαι, δεν σε στέλνουμε να φας greek moussaka. Αναλυτικό μενού και τιμές εδώ
The Northern Quarter Restaurant, το οποίο σερβίρει ευφάνταστη αλλά προσιτή δημιουργική κουζίνα που παντρεύει βρετανικές και ευρωπαϊκές επιρροές. Αναλυτικά μενού εδώ

Αν βαριέσαι να κλικάρεις τα λινκ και να κάνεις προσθαφαιρέσεις, ή θέλεις απλώς μια γενική εικόνα, για τα δύο πρώτα θα χρειαστείς γύρω στα 35€ το άτομο με ποτήρι κρασί, για το TNQ γύρω στα 45€.


Εδώ ο L.S. Lowry, παλιός θαμώνας, τα πίνει ακόμα στην μπάρα του Sam's Chop House

Οι χιλιοτραγουδισμένες pub του

Δεν είναι απλώς παμπ, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα –και πολλές από αυτές είναι ταυτόχρονα και αξιοθέατα. Το Old Wellington βρίσκεται στη Μεσαιωνική Συνοικία από το 1552, το Castle Hotel στο Northern Quarter από το 1776, το The Lower Turks Head στο Shudehill από το 1745. Στις διευθύνσεις του pub hopping σου πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβεις και το Peveril of the Peak στο Petersfield, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων οίκος ανοχής για τους στρατιώτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου και διαβόητο στέκι καυγάδων τους οποίους εξιστορούν τα αποκόμματα εφημερίδων στους τοίχους.

Οι παμπ στο Μάντσεστερ ανοίγουν από νωρίς το μεσημέρι (στις 12.00 δηλαδή, κάποιες και νωρίτερα) και σερβίρουν ολημερίς φοβερές και τρομερές μπύρες από τα βαρέλια τους. Πολλές έχουν και φαγητό για να μην πίνεις ξεροσφύρι: σκέψου τα κλασικά fish and chips, burgers αλλά και πιο πρωτότυπα μεζεδάκια, σαν το τηγανιτό χαλούμι με σως για βούτες που πετύχαμε στο Old Wellington.

Οι τιμές, για να έχεις μια εικόνα, ξεκινούν από περίπου 3€ για το half pint (το μικρό ποτήρι μπύρας, τα 284 ml) και από περίπου 6€ για το pint (αυτό που λέμε «μισόλιτρο» αλλά είναι λίγο περισσότερο, για την ακρίβεια 568 ml). Για να φας ένα κανονικό γεύμα με μια-δυο μπύρες στις παμπ θα υπολογίσεις γύρω στα 25€ το άτομο.

Τα ενδιαφέροντα μουσεία του

Πρώτη και καλύτερη, η Πινακοθήκη του Μάντσεστερ που στεγάζεται σε ένα φαντασμαγορικό κτίριο του 1824 στο κέντρο, και φιλοξενεί περισσότερα από 46.000 έργα Βρετανών ζωγράφων που δεν ξέρεις αλλά θα έπρεπε. Μετά, το Επιστημονικό και Βιομηχανικό Μουσείο, που αφηγείται (το μάντεψες;) την Ιστορία της Βιομηχανικής Επανάστασης, το Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου που θα ενθουσιάσει τους ποδοσφαιρόφιλους, και το υποβλητικό Μουσείο του Μάντσεστερ που φιλοξενεί… τα πάντα, από συλλογές φυσικής ιστορίας μέχρι αρχαιολογικά ευρήματα. Η είσοδος σε όλα είναι δωρεάν, εκτός από το Μουσείο Ποδοσφαίρου, που θα σου κοστίσει 5 λίρες.

Και το ένα μουσείο to rule them all

Στις αποβάθρες του Salford, λίγο έξω από το Μάντσεστερ (ένα δεκάλεπτο με το τραμ από το κέντρο, για την ακρίβεια) το The Lowry φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων του L.S. Lowry, κι αν δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός θα πετάξουμε την περιττή και υπερεκτιμημένη αντικειμενικότητα από το παράθυρο, και θα πούμε ο πιο απεγνωσμένα αισιόδοξος και φλεγματικά ανθρωποκεντρικός ζωγράφος του 20ου αιώνα. Μια ματιά στα πιο διάσημα έργα του, και θα καταλάβεις τι εννοούμε. Κι εδώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Οι τιμές της διαμονής είναι καλές

Από ξενοδοχεία μέχρι διαμερίσματα τύπου Airbnb, στο Μάντσεστερ θα βρεις ένα σωρό επιλογές διαμονής για κάθε γούστο και μπάτζετ. Εμείς μείναμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Holiday Inn Express, σε πολύ κεντρικό σημείο στο Northern Quarter (από 96€ το δίκλινο με σούπερ πρωινό) και περισσότερες προτάσεις ταξινομημένες ανά κατηγορία θα βρεις στο This Hotel, εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v