Τι θα δούμε στο Μέγαρο τις προσεχείς εβδομάδες

Θέατρο, χορός και πολύ πάρα πολύ μουσική θα γεμίσει το επόμενο διάστημα όλους τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Δες το πρόγραμμα και κράτα σημειώσεις.

Τι θα δούμε στο Μέγαρο τις προσεχείς εβδομάδες

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει κι εμείς ήδη σημειώνουμε ποιους μεγάλους ερμηνευτές και μουσικές θέλουμε να απολαύσουμε στη σκηνή του.

Μουσική Σκηνή

Τον Οκτώβριο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την ιστορική Royal Philharmonic, υπό τον αρχιμουσικό Βασίλι Πετρένκο (13.10.2024), και συστήνει στο ελληνικό κοινό τον σούπερ σταρ του πιάνου Ύντσαν Λιμ.

Τον Νοέμβριο, ο χαρισματικός Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia (2 και 3.11.2024) αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο τη Συμφωνία αρ. 5 του Γκούσταβ Μάλερ και ερμηνεύουν σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρωτότυπη σύνθεση με τίτλο Passacaglia του Τζέυ Σβαρτς που είναι αφιερωμένη στον διεθνή έλληνα μαέστρο.

Ένα μήνα μετά (3.12.2024), δίνει ρεσιτάλ ο Αρκάντι Βόλοντος, ένας βιρτουόζος πιανίστας διεθνούς ακτινοβολίας που γοητεύει το κοινό με τη δεξιοτεχνική του δεινότητα και τη εντυπωσιακή του εκφραστικότητα, σε κάθε του εμφάνιση.

Χορός στο Μέγαρο

To Netherlands Dans Theater, η πολυαγαπημένη ομάδα χορού από την Ολλανδία, επιστρέφει τον Νοέμβριο (6-9.11.2024) με τρεις χορογραφίες: το νέο έργο του ανερχόμενου έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και δύο παλαιότερες παραγωγές που φέρουν την υπογραφή δύο κορυφαίων δημιουργών του σύγχρονου χορού, της Κρύσταλ Πάιτ και του Γίρζι Κύλιαν.

Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Η Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον διεθνή αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου που διηύθυνε πρόσφατα Κουρέα της Σεβίλλης στην περίφημη Αρένα της Βερόνας, παρουσιάζει σε όργανα εποχής αριστουργηματικές συνθέσεις του Μπαρόκ (30.11, 27.12). Η συναυλία του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη και στο όραμα του Χρήστου Λαμπράκη για την πολυσχιδή πολιτιστική δράση του Μεγάρου, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της Καμεράτας.

Liederabend

Σημαντικό μέρος του προγράμματος της νέας σεζόν είναι αφιερωμένο στη φωνή. Η νέα σειρά εκδηλώσεων Liederabend προσφέρει ξεχωριστές βραδιές φωνητικής μουσικής δωματίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η αυλαία ανοίγει με το ρεσιτάλ «Όνειρο για φωνή και πιάνο» (29.10.2024) του διεθνώς αναγνωρισμένου βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού, ο οποίος συμπράττει με τη χαρισματική πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα. Στις 26.11.2024 το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να απολαύσει ένα ρεσιτάλ με τη φημισμένη ελληνίδα υψίφωνο Άννα Στυλιανάκη και τον σπουδαίο αυστριακό πιανίστα Χέλμουτ Ντώυτς, ο οποίος ειδικεύεται στη συνοδεία λιντ. Επίσης, στις 24, 25 και 27.11.2024 έχει προγραμματιστεί τριήμερο masterclass για τραγούδι και πιάνο στο οποίο θα διδάξει ο διάσημος σολίστ και μουσικοπαιδαγωγός.

Jazz@Megaron 2024

Για τρίτη χρονιά, στη μεγάλη γιορτή της τζαζ στο Μέγαρο, θα δούμε συναρπαστικές συναυλίες με την αφρόκρεμα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής (10-20.11.2024). Στο φετινό φεστιβάλ Jazz@Megaron λαμβάνουν μέρος:  Μarcin Wasilewski Trio (10.11), ATHENS 3000 (12.11), Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο (13.11), Nikos Chatzitsakos Quintet (14.11), YFG-Yiorgos Fakanas Group (16.11), Monty Alexander D-Day (20.11). Xορηγός ΜΟΤΟR OIL.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο

Μια ξεχωριστή συναυλία (15.11.2024) με την καταξιωμένη υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, υπό τη μουσική διεύθυνση του γνωστού μαέστρου Στάθη Σούλη, σε μαγευτικά έργα του ρωσικού και σκανδιναβικού ρεπερτορίου.

Θέατρο στο Μέγαρο

Η «Φαύστα» του Μποστ, ένα από τα πλέον εμβληματικά σατιρικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου, ανεβαίνει από τις 21 έως τις 30.11 στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου. 

Το Μέγαρο των Παιδιών

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγή «Σκιές στο πεντάγραμμο» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο (12.10.2024-12.04.2025). Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί έναν κόσμο μαγευτικό και παραμυθένιο, γεμάτο χρώματα της Δύσης και αρώματα της Ανατολής.

Παράλληλα, για έβδομη χρονιά φιλοξενείται στο Μέγαρο το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (18-24.11). Μια μεγάλη γιορτή για παιδιά και γονείς, με όχημα την κινηματογραφική κάμερα ταλαντούχων δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου, διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που εισάγουν μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο ξεχωριστό, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες. Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία.

Στις 18 και 19.10 προβάλλεται το φιλμ της Μαρίας Ηλιού «Αγαπημένη Θεία Λένα. Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά» (με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση της Θείας Λένας). Η ταινία αναφέρεται στη θρυλική Θεία Λένα με την οποία μεγάλωσαν τόσα και τόσα παιδιά ακούγοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές «Καλημέρα παιδάκια» και «Η ώρα του παιδιού» στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Παραγωγή: Πρωτέας & Proteus NY Inc. Συνεργαζόμενος φορέας: Μουσείο Μπενάκη.

Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι Γέφυρες της Μουσικής

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Μέγαρο έρχεται κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα. Αυτό το φθινόπωρο, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες σε απομακρυσμένα χωριά, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία που φέρνουν σε επαφή τους μαθητές, με διαδραστικό τρόπο, με πολλά είδη μουσικής. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «Εύβοια Μετά» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια συμμετείχε και ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v