Τα Λουτρά της Κυλλήνης είναι η ωραιότερη παραλία της Πελοποννήσου

Γαλαζοπράσινα νερά, κατάξανθη ατόφια αμμουδιά χωρίς βοτσαλάκι ούτε για δείγμα, αμμόλοφοι με κρινάκια κι ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια.

Τα Λουτρά της Κυλλήνης είναι η ωραιότερη παραλία της Πελοποννήσου

Το ξέρουμε ότι ο τίτλος μας θα ξεσηκώσει τα πάθη και τον αλληλοσπαραγμό, αλλά άφησέ μας να εξηγήσουμε: Τα Λουτρά της Κυλλήνης, και συγκεκριμένα το σημείο που βρίσκεις στον χάρτη εδώ, είναι μια παραλία μαγική, βγαλμένη από τα πιο εξωτικά σου όνειρα.

Έχει άμμο, αποκλειστικά και μόνο άμμο, όσο και να ψάξεις βοτσαλάκι δεν θα βρεις, ούτε εκεί που σκάει το κύμα να σου δυσκολεύει το μπες-βγες, ούτε πουθενά. Έχει επίσης ένα ποταμάκι να καταλήγει μέσα από ζιγκ-ζαγκ στις καλαμιές απευθείας στην θάλασσα, δροσίζοντας σε εκείνο το σημείο τα νερά. Έχει ελάχιστες ξαπλώστρες και καλαμένιες ομπρέλες, που χρεώνονται 10€ το σετ, και πολλά χιλιόμετρα ελεύθερης αμμουδιάς να στρώσεις αν προτιμάς τις ψάθες και τις πετσέτες σου. Και έχει, τέλος, ένα φουντωτό, καταπράσινο πευκοδάσος να την κορνιζάρει από τη μια, και θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα από την άλλη. Για όλα αυτά, και για άλλα τόσα που θα πούμε παρακάτω, εμείς την θεωρούμε την καλύτερη παραλία της Ελλάδας όλης, αλλά αν το γράφαμε αυτό στον τίτλο θα μας έπαιρναν με τις πέτρες, οπότε αρκεστήκαμε στην Πελοπόννησο.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Τα Λουτρά της Κυλλήνης απέχουν από την Αθήνα περίπου τρεισήμιση ώρες (από του χρόνου που θα παραδοθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων και ο δρόμος του Πύργου θα είναι γύρω στις τρεις), και ανήκουν γεωγραφικά στην Ηλεία. Τα κοντινότερα στην παραλία χωριά είναι στα 3 χιλιόμετρα το παραθαλάσσιο Αρκούδι και στα 8,5 το μεσογειακό Κάστρο –αυτό που παλιά λέγαμε Κάστρο Κυλλήνης, αλλά πλέον έχει υπερήφανα επανοικειοποιηθεί το όνομα Κάστρο Χλεμούτσι, λεπτομέρειες για το οποίο έρχονται σε λίγο.

Μίλα μου για παραλία

Την πρώτη φορά που θα την αντικρύσεις από ψηλά, από τις σκιερές παρυφές του δάσους που καταλήγει στον δρόμο όπου παρκάρεις το αυτοκίνητο, μπορεί και να μην σου φανεί ιδιαίτερη. Σχεδόν όλη η ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου άλλωστε έτσι είναι, χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων χρυσαφένιας αμμουδιάς που καταλήγουν στα νερά του Ιονίου. Καθώς όμως πλησιάζεις, περπατώντας στο στρωμένο με ξύλινες τάβλες μονοπάτι ανάμεσα στους αμμόλοφους, αντιλαμβάνεσαι πως εδώ συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Πάνω στην άμμο φυτρώνουν ολόλευκα κρινάκια, τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, τόσο ρηχά και διάφανα που μοιάζουν με πισίνας, ακίνητα όταν δεν φυσάει ο πουνέντης, βγαλμένα από ταινία με σάουντρακ τους Beach Boys όταν φυσάει.

Μια καντίνα στην κορυφή του μονοπατιού φροντίζει για τα απαραίτητα σε σάντουιτς και καφέδες, και διαχειρίζεται τις –λίγες, όπως είπαμε και όπως πρέπει– ξαπλώστρες στην παραλία. Λειτουργεί μόνο 10.00-18.00, που σημαίνει αφενός ότι μετά τις 18.00 οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, αφετέρου ότι αν θελήσεις μια μπυρίτσα στο ηλιοβασίλεμα θα χρειαστεί να πεταχτείς στο Αρκούδι να την πάρεις.

Με μπυρίτσα πάντως ή χωρίς, θα είναι έγκλημα να φύγεις πριν το ηλιοβασίλεμα, το οποίο φαίνεται από την παραλία κινηματογραφικό, με έναν τεράστιο, κατακόκκινο ήλιο να βουτάει απευθείας στην θάλασσα, ανάμεσα στις κορυφογραμμές του Αίνου από τη μια και της Ζακύνθου από την άλλη, βάφοντας το Ιόνιο ροζοχρυσαφί και στέλνοντας τις απογευματινές βουτιές σου απευθείας στο τοπ-10 καλοκαιρινών αναμνήσεων.

Ένα Κάστρο που το έλεγαν Χλεμούτσι

Κλερμόντ, για την ακρίβεια, το έλεγαν οι Φράγκοι που το έχτισαν –συγκεκριμένα, ο Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος, αρχηγός της τέταρτης Σταυροφορίας, εκείνης που έκανε σμπαράλια την Πόλη το 1204. Χλεμούτσι το είπαν οι ντόπιοι για να τους κοροϊδέψουν, και το αστείο όνομα διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, για να αποτυπώνει μαζί με την Ιστορία και την γνώμη του ντόπιου πληθυσμού για τους Γάλλους που έμειναν στην Πελοπόννησο σχεδόν 200 χρόνια. Το Χλεμούτσι είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα που έχουμε στην Ελλάδα, με μια σούπερ ενδιαφέρουσα έκθεση για τον ελληνικό Μεσαίωνα στις αίθουσές του. Είναι επισκέψιμο καθημερινά 8.30-15.30, με εισιτήριο 4€.

Διαβάστε περισσότερα - Το Κάστρο της Κυλλήνης είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ 

Και τι κάναν’ οι Ρωμαίοι για εμάς;

Στο δρόμο προς την παραλία όπως έρχεσαι από το Κάστρο, αν δεν προσέξεις την καφέ ταμπέλα του Υπουργείου Πολιτισμού που γράφει Ρωμαϊκά Λουτρά, σίγουρα θα προσέξεις την μυρωδιά ή τον κόσμο που κάνει υπαίθρια λασπόλουτρα και ξεπλένεται στα τρεχούμενα νερά. Τα Λουτρά της Κυλλήνης, που βάφτισαν την παραλία, είναι φημισμένα για τις ιαματικές τους πηγές, οι οποίες θεωρούνταν θαυματουργές ήδη από την εποχή των Ρωμαίων, που έφτιαξαν εδώ ένα από τα πολλά τους υδροθεραπευτήρια. Ακόμα και φαν της λάσπης να μην είσαι, το τοπίο και μόνο αξίζει να κάνεις μια βόλτα κάτω από τους ευκάλυπτους και ανάμεσα στα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών

Σχεδόν απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και το φυσικό, υπαίθριο σπα του, το σύγχρονο Υδροθεραπευτήριο προσφέρει ιαματικές βουτιές και διάφορες θεραπείες σε πολύ καλές (μονοψήφιες) τιμές, καθημερινά εκτός Κυριακής, 7.00 με 13.00. Για ραντεβού καλείς στο 2623096264.

Πού τρώμε εδώ γύρω;

Το καλύτερο ίσως φαγητό της περιοχής θα το φας δίπλα στην θάλασσα, στον Καλαμιά στην Ανάληψη που απέχει ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο από την παραλία. Σημείωσε στα «οπωσδήποτε» από το βασικό μενού τα κορυφαία σπιτικά μπιφτέκια, την αυθεντική καρμπονάρα με αυγό και χωρίς κρέμες γάλακτος, και την σαλάτα με καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι και flakes αμυγδάλου. Η πραγματική αποκάλυψη όμως είναι τα πιάτα ημέρας, που εναλλάσσονται καθημερινά για να είναι λίγα και καλά –αν τα πετύχεις, μην χάσεις για κανένα λόγο τα γεμιστά και το γιουβέτσι με γαρίδες. Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι φοβερή: Με κρασάκια ή μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-22€ το άτομο.

Ένα δεκάλεπτο από την παραλία, στην Γλύφα, θα βρεις τον επίσης υπέροχο Ελαιώνα της Μαρίνας, για εξαιρετική δημιουργική κουζίνα εμπνευσμένη από τοπικές συνταγές. Μην χάσεις για κανένα λόγο τα ντολμαδάκια, το λουκάνικο γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα, τις πατάτες της Μαρίνας με τριμμένη φέτα, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκια και ρίγανη, τον σπιτικό μουσακά, και την μπερδεμένη μακαρονάδα με παραδοσιακό καγιανά –μια ιδέα που αρχικά θα σε εκπλήξει και μετά θα αναρωτηθείς γιατί δεν το είχες σκεφτεί μέχρι τώρα. Με ποτήρι κρασί από τον τοπικό αμπελώνα, ο λογαριασμός θα βγει στα 25-30€ το άτομο.

Οι κρεατοφάγοι της παρέας θα πάνε γραμμή στον Διόνυσο, στην πλατεία του Κάστρου, για τα ξακουστά του ψητά στη σχάρα και τη σούβλα (μεγάλο σουξέ η γουρουνοπούλα) και τις εξαιρετικές τιμές, που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20€ το άτομο αλκοόλ περιλαμβανομένου. Και τέλος, τα πλησιέστερα στην παραλία ταβερνάκια είναι η Κληματαριά και ο Ντούγκας, στον δρόμο που πηγαίνει προς το Αρκούδι, και σερβίρουν αμφότερα ωραία μαγειρευτά και ζουμερά κρέατα στη σχάρα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 20€ περίπου το άτομο με μπύρες ή κρασί. Σχεδόν δίπλα τους, η Αμβροσία σερβίρει σε έναν όμορφο κήπο θαλασσινά, ψητά στη σχάρα και ευφάνταστες μακαρονάδες, με τον λογαριασμό να βγαίνει γύρω στα 25€ το άτομο.

Και πού θα μείνουμε;

Όμορφα, ευρύχωρα και πεντακάθαρα δωμάτια με φανταστική θέα στη θάλασσα έχει το Hotel Siskos, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία –τόσο αναπνοής, που πας και με τα πόδια, σε 7 περίπου λεπτά από το μονοπάτι που διασχίζει το πευκοδάσος. Οι δε τιμές τους είναι εξαιρετικές για την εποχή, στα 60€ το δίκλινο.

Στα 5 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Κυλλήνης, το Vip Apartments έχει τέλεια σπιτάκια πάνω στην θάλασσα, που μοιράζονται ανά 3-4 τη δική τους πισίνα, σε τιμές που ξεκινούν από 83€ το δίκλινο.

@in2life_gr Η αγαπημένη μας παραλία σε όλη την Ελλάδα λέγεται 🥁🥁🥁 Λουτρά Κυλλήνης #παραλία #πελοποννησος #κυλληνη #λουτρακυλληνης #ηλεια #παραλιες #καλοκαιρι2024 #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #μυστικα #ηλιοβασιλεμα ♬ Down By The River - JEFFE

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v