Στις παραλίες της Μάνης θα κάνεις βουτιά στο ελληνικό καλοκαίρι

Βοτσαλωτές και αμμουδερές, πασίγνωστες και μυστικές, με οργάνωση ή χωρίς, αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της υπέροχης Μάνης.

Στις παραλίες της Μάνης θα κάνεις βουτιά στο ελληνικό καλοκαίρι

Έχει η Μάνη μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου; Αν είσαι παιδί της άμμου, δύσκολα θα απαντήσεις θετικά. Βοτσαλωτές στην πλειοψηφία τους, και όχι με ψιλό βοτσαλάκι, με το άλλο, εκείνο που πονάει τα αμάθητα πόδια, οι μανιάτικες παραλίες είναι ό,τι ακριβώς και η ιδιαίτερη πατρίδα τους: Όμορφες, αλλά άγριες. Άγρια όμορφες. Θέλουν εξοικείωση, ίσως και προετοιμασία (καλησπέρα, παπουτσάκια θαλάσσης) για να εκτιμήσεις το μεγαλείο τους. Όμως, μεγάλο όμως: Έχουν συγκλονιστικά νερά, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Το ίδιο ισχύει και για τα τοπία που τις αγκαλιάζουν. Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες για να πας και να βουτήξεις και να γυρίσεις, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, να μας πεις πως άξιζε τον κόπο.

Το Άμπελο
Στον χάρτη εδώ 

Απέκτησε πέρυσι ξαπλωστρομπρέλες, και μας ξάφνιασε εμάς που την είχαμε συνηθίσει ως ορισμό της ερημικής παραλίας. Φέτος είναι ξανά απολύτως ελεύθερη, πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς, διατηρεί την αίσθηση του τέλους του κόσμου, με τα μεγάλα ολόλευκα βότσαλά της να αντανακλούν το φως του ήλιου και τα απίθανα βαθυγάλαζα νερά της να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τα καλύτερα όλης της Μάνης –ή και όλης της Γης. Τα φουντωτά αρμυρίκια της, ίσως τα μεγαλύτερα που έχουμε δει ποτέ, φτάνουν πολύ κοντά στο κύμα, και εξασφαλίζουν απολαυστική σκιά ακόμα και ντάλα μεσημέρι.

Τα Γυάλια
Στον χάρτη εδώ 

Είχαμε κάποτε ορκιστεί πως δεν θα τα γράφαμε ποτέ, αλλά το πάλαι ποτέ μυστικό μας διέρρευσε εν τω μεταξύ στα social και να σου πούμε και κάτι; Χαλάλι τους, γιατί η ομορφιά είναι για να μοιράζεται. Τα Γυάλια, που λες, είναι η μικρότερη παραλία που θα δεις στη ζωή σου, χωράει μετά βίας τρεις πετσέτες τη μία δίπλα στην άλλη, έχει όμως την ωραιότερη αμμουδιά ολόκληρης της Μάνης, μηδέν βοτσαλάκια, νερά που μοιάζουν με πισίνας και έναν μανιάτικο πύργο να επιβλέπει τις βουτιές σου. Λακωνική μαγεία.

Το Λιμένι
Στον χάρτη εδώ 

Ναι εντάξει, τυπικά το Λιμένι δεν είναι παραλία. Είναι βράχια και τσιμεντένιες προβλήτες, από τις οποίες όμως βουτάς σε νερά τόσο τιρκουάζ που μόνο στο Ιόνιο μπορεί να έχεις δει. Αν προσθέσεις σε αυτά το ότι χαζεύεις πέτρινα μανιάτικα πυργόσπιτα σε απόσταση… απλωτής εκεί που κολυμπάς, εύκολα καταλαβαίνεις γιατί το Λιμένι φιγουράρει ψηλά σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Μάνης.

Η Αλύπα
Στον χάρτη εδώ 

Μεγάλα, λευκά –αποκλειστικά λευκά– βότσαλα και σμαραγδένια νερά συνθέτουν αυτό το κλειστό κολπάκι που είναι μικρό στο μάτι, μεγάλο σε μανιάτικη ατμόσφαιρα. Αυτή η τελευταία τονίζεται ακόμα περισσότερο από τους παραδοσιακούς πύργους γύρω του και από τις φραγκοσυκιές που ξεφυτρώνουν πίσω από τα βράχια. Ξαπλώστρες, ομπρέλες και φασαρία λάμπουν διά της απουσίας τους.

Το Μαρμάρι
Στον χάρτη εδώ 

Πώς είπατε; Δεν έχει αμμουδιές η Μάνη; Μισό λεπτό να φωνάξουμε το Μαρμάρι να σας δείξει. Ψιλή, σκουρόχρωμη, σχεδόν μαύρη άμμος που καταλήγει σε κρυστάλλινα (και σε διαύγεια και σε θερμοκρασία) νερά, ξαπλώστρες και ομπρέλες στη μία πλευρά και άφθονος ελεύθερος χώρος να απλώσεις αν προτιμάς τις ψάθες σου στην άλλη. Γιατί αυτός ο τόπος είναι όλο εκπλήξεις.

Ο Φονέας
Στον χάρτη εδώ 

Μάνη δεν είναι μόνο η λακωνική. Υπάρχει και μεσσηνιακή πλευρά, σαφώς πιο πράσινη, αλλά με εξίσου όμορφες παραλίες και απίθανα νερά. Μία από αυτές είναι και ο διάσημος Φονέας, με τα μεγάλα λευκά βότσαλα, τα διάφανα νερά που γίνονται σμαραγδένια από την αντανάκλαση της βλάστησης που φτάνει σχεδόν στο κύμα, και τον πελώριο, φημισμένο του βράχο που είναι ό,τι πρέπει για βουτιές από ψηλά. Ξαπλώστρες εδώ δεν θα βρεις, αλλά μια καντινούλα στο πίσω μέρος της παραλίας θα φροντίσει για τα απαραίτητα.

Η Καλογριά
Στον χάρτη εδώ

Παραλίες που λέγονται Καλογριά στην Πελοπόννησο υπάρχουν πολλές, αυτή εδώ βρίσκεται στη μεσσηνιακή Μάνη, ακριβώς δίπλα στην σούπερ σταρ Στούπα και είναι ονειρικά αμμουδερή, αλλά και φουλ οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και κοσμοσυρροή. Έχει όμως και εκπληκτικά γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά, και μια λεπτομέρεια που ενθουσιάζει τους λάτρεις της λογοτεχνίας: Στο ένα από τα δύο σπιτάκια στην άκρη της παραλίας έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης τον Αλέξη Ζορμπά. Στο διπλανό έμενε ο Γιώργος Ζορμπάς, ο ήρωας που τον ενέπνευσε.

Ο Κότρωνας
Στον χάρτη εδώ 

Επιστροφή στη Λακωνική Μάνη, για τα μάτια της χρυσαφένιας αμμουδιάς του Κότρωνα –του οποίου δεν είναι η μοναδική παραλία αυτή εδώ, πιο φωτογραφημένη είναι η βοτσαλωτή Σκοπά, ή Νησάκι, αλλά αν μας ρωτάς εμάς μας κερδίζει η αμμουδιά. Εδώ που λες θα βρεις φουλ ξαπλώστρες, ομπρέλες και οργάνωση, ρηχά κρυστάλλινα νερά ό,τι πρέπει για πιτσιρίκια, και ένα μικρότερο ελεύθερο κομμάτι αν προτιμάς να στρωθείς στην (φανταστική, αν δεν το τονίσαμε ήδη αρκετά) άμμο.

Το Σκουτάρι
Στον χάρτη εδώ 

Κανονικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα ωραία νερά, την σπάνια για τα μανιάτικα δεδομένα αμμουδιά που είναι αναμεμειγμένη με βοτσαλάκι και κάποιες πέτρες έξω από το νερό, την απολαυστική σκιά που πιάνει μετά το μεσημέρι και δεν χρειάζεσαι ούτε ομπρέλα ούτε τίποτα, τις ξαπλώστρες που λάμπουν διά της απουσίας τους και την τέλεια θέα στα καταπράσινα βουνά γύρω της. Αλλά αφού ξέρεις ότι ο βασικός λόγος για να έρθεις στο Σκουτάρι είναι για να φας καλαμαράκια στα τραπέζια που απλώνει ο Κατσικάρος πάνω στην άμμο, σε απόσταση απλώνω πόδι-πατάω θάλασσα, γιατί να κρυβόμαστε;

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by George Papadopoulos (@cherokeegr)


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v