Όσα θα δούμε την εβδομάδα 22-28 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών

Από την Πειραιώς μέχρι το Ηρώδειο και από εκεί στην Επίδαυρο, το Φεστιβάλ Αθηνών αποχαιρετά τον Ιούλιο με θέατρο, χορό και μουσική.

Όσα θα δούμε την εβδομάδα 22-28 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών

Τι γυρεύουν ο Ευθύμης Φιλίππου με την Αγγελική Παπούλια στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Πώς θα ήταν μια καλοκαιρινή τζαζ συναυλία στην πλατεία της Πειραιώς; Θα μπορέσει ο Βέρντι να δροσίσει το Ηρώδειο με τις άριές του; Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τι γυρεύεις στην Επίδαυρο;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει το Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο για ακόμα μια βδομάδα γεμίζει τις μέρες μας μουσική, χορό και θέατρο από μεγάλους δημιουργούς.

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων της Ζωής Χατζηαντωνίου

20-22 Ιουλίου, Σύγχρονο Θέατρο, εισιτήρια εδώ 

Αν ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα Amalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Μια παράσταση για τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο. Η Ζωή Χατζηαντωνίου αντλεί υλικό από τις επιστολές της Αμαλίας προς τον πατέρα της, από διάσπαρτες ιστορικές μαρτυρίες και από τα απόρρητα έγγραφα των γιατρών.

Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: Ετυμολογίες

18-22 Ιουλίου, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, εισιτήρια εδώ 

Σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, παρακολουθούμε τη διάλεξη μιας εισηγήτριας που παραθέτει επινοημένες ετυμολογίες διαφόρων λέξεων της ελληνικής γλώσσας. Με εργαλείο τη γλώσσα και στοιχεία από τη μυθολογία, το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου διερευνά τη σχέση ιστορίας και Ιστορίας· παρατηρεί το χάσμα ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το υποκειμενικό από το αντικειμενικό.

Bless This Mess της Κατερίνας Ανδρέου

23-25 Ιουλίου, Πειραιώς 260 (Ε), εισιτήρια εδώ 

Βραβευμένη με το ευρωπαϊκό Prix Jardin d’Europe 2016, με σημαντική πορεία στην ευρωπαϊκή σκηνή του χορού αλλά πιστούς φαν και στην Ελλάδα, η διεθνής Ελληνίδα χορογράφος, χορεύτρια και μουσικός Κατερίνα Ανδρέου επανέρχεται στο Φεστιβάλ με το πρώτο της ομαδικό έργο. Με το Bless this Mess, διεκδικεί έναν χώρο αντίστασης, διερωτώμενη αν η σύγχυση, αυτό που η ίδια αποκαλεί «συνεχή θόρυβο», μια κατάσταση νοητική και συναισθηματική που αντανακλά την καθολική αίσθηση αστάθειας και ανησυχίας του σύγχρονου ατόμου, μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργικό εργαλείο.

Αναψυκτήριο της Αργυρώς Χιώτη

23-25 Ιουλίου, Πειραιώς 260 (Δ), εισιτήρια εδώ  

Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου; Να δούμε πέρα από τον κόσμο της ύλης; Έναν ιδιαίτερο τόπο στα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, κατοικημένο από ονειροφαντασίες και φαντάσματα μας καλεί να ανακαλύψουμε η πολυφωνική σύνθεση που δημιουργεί για το Φεστιβάλ η Αργυρώ Χιώτη, με μια μεικτή ομάδα ερμηνευτών, αποτελούμενη από ηθοποιούς, χορευτές και τραγουδιστές.

Σφάλμα σύνδεσης της Γιολάντας Μαρκοπούλου - Ομάδα Station Athens

23-25 Ιουλίου, Πειραιώς 260 (Β), εισιτήρια εδώ 

Υπάρχει κάποιο σημείο όπου συναντά η πραγματική ζωή τον ψηφιακό εαυτό και τις παραστατικές τέχνες; Η ομάδα Station Athens, που σχηματίστηκε το 2009 στην πολυπολιτισμική γειτονιά του Μεταξουργείου, αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Με υλικό τις δικές τους, αληθινές ιστορίες, οι παραστάσεις τους έχουν κερδίσει το κοινό για τον τρόπο που παντρεύουν το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία. Η νέα τους παράσταση εστιάζει στον γάμο, την οικογένεια και τη συντροφικότητα αναδεικνύοντας με χιούμορ τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών.

Live στην Πλατεία

23 – 25 Ιουλίου Πειραιώς 260, ελεύθερη είσοδος

Το μίνι μουσικό φεστιβάλ που έγινε σημείο συνάντησης όλων των μουσικόφιλων της πόλης συνεχίζεται με νέα, διευρυμένη μορφή. Φέτος, θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα μουσικά σχήματα προτείνοντας μια ποικιλία μουσικών στιλ, από τζαζ, φανκ και σόουλ μέχρι ποπ, λάτιν και ηλεκτρονική μουσική. Την προσεχή εβδομάδα θα δούμε:

23 και 24 Ιουλίου: The Soul Peanuts & Friends

Οι The Soul Peanuts αποτελούν ένα γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια organ trio που έχει καθιερωθεί στη μουσική σκηνή της Αθήνας. Με έντονες τζαζ, funk, boogaloo και Afro επιρροές από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διαμορφώνουν ένα μοναδικό ύφος που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού.

25 Ιουλίου: Datfunkband feat. Alexandra Sieti

Οι Datfunkband περιπλανιoύνται με μαεστρία ανάμεσα σε funk, blues και jazz επιρροές δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο ήχο. Στο πάρτι στην Πλατεία για τη λήξη του προγράμματος της Πειραιώς 260, ο Αστέριος Παπασταματάκης στο hammond organ και ο Μιχάλης Καπηλίδης στα ντραμς ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δημήτρη Σχίζα στην κιθάρα, τον Βασίλη Ξενόπουλο στο σαξόφωνο και την Αλεξάνδρα Σιετή στο τραγούδι, αναμειγνύοντας την αισθησιακή ενέργεια της funk με τη διαχρονική ποιότητα της jazz.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Σε άλλα μονοπάτια

26-27 Ιουλίου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, εισιτήρια εδώ 

Με ακουστική διάθεση και μια μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση στην ατμοσφαιρική Μικρή Επίδαυρο, η χαρισματική τραγουδίστρια θα περιπλανηθεί αυτή τη φορά στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, δίνοντας νέα πνοή σε διαλεχτά λαϊκά, ελαφρά και αρχοντορεμπέτικα και θα φτάσει μέχρι το σήμερα του λαϊκού μας τραγουδιού, κάνοντας και κάποιες «στάσεις» σε λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου.

Taverna Miresia* – Mario, Bella, Anastasia του Μario Βanushi

24-25 Ιουλίου, Πειραιώς 260 (Η), εισιτήρια εδώ 

Η παράσταση Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia, από τις πιο πετυχημένες του καλλιτεχνικού προγράμματος του 2023, επανέρχεται στην Πειραιώς 260. Ανερχόμενος νέος δημιουργός, γεννημένος το 1998, ο αλβανικής καταγωγής Mario Banushi χρησιμοποιεί ως δραματουργικά υλικά τις προσωπικές του μνήμες για να τις μετατρέψει σε τελετουργική πράξη κάθαρσης.

Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι

27-31 Ιουλίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, εισιτήρια εδώ 

H δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είναι η Τραβιάτα του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο ρωμαϊκό ωδείο το καλοκαίρι του 2019 με ξεχωριστή επιτυχία. Ο άτυχος έρωτας της «κυρίας με τις καμέλιες» για τον Αλφρέντο Ζερμόν, όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Τζουζέπε Βέρντι μέσα από μελωδίες μοναδικής δύναμης, οι οποίες γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά.

Comédie-Française - Tiago Rodrigues: Hecuba, not Hecuba

26 - 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, εισιτήρια εδώ 

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης Ηλέκτρα / Ορέστης σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε το 2019, ο κορυφαίος θίασος της Κομεντί Φρανσέζ έρχεται ξανά στην Επίδαυρο συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Στην πρώτη του συνεργασία με τον θίασο της Κομεντί Φρανσέζ, ο Τιάγκο Ροντρίγκες καταπιάνεται με την ιστορία της Εκάβης. Και όπως γίνεται πάντα στο χαρακτηριστικό μετωπικό του ιδίωμα, συμπλέκει το δράμα ενός αρχαίου μ’ ενός σύγχρονου ήρωα στον ίδιο διαχρονικό καμβά: εδώ μια Τρωαδίτισσα με μια γυναίκα σημερινή, ηθοποιό και μητέρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v