Tί θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αυτή την εβδομάδα;

Η sold out συναυλία της Λορίνα ΜακΚένιτ, το αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν»  ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών τις επόμενες μέρες.

Tί θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αυτή την εβδομάδα;

Κάθε βδομάδα σχεδόν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου φιλοξενεί εξαιρετικές καλλιτεχνικές επιλογές, που αξίζει να μπουν στην κορυφή της πολιτιστικής ατζέντας σου. Τις επόμενες μέρες το πολυσυλλεκτικό και πολύ αγαπημένο μας Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μια από τις πιο αναμενόμενες συναυλίες τη χρονιάς με τη Λορίνα ΜακΚένιτ να ερμηνεύει έναν εμβληματικό δίσκο, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνουν εξαιρετικές παραστάσεις θεάτρου και χορού, από τις οποίες ξεχωρίζει δικαίως το αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή.

Ο Γκι Κασίερς –ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως- έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» (2005) στην Πειραιώς 260 από τις 21 έως και τις 26 Ιουνίου σε 6 μοναδικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις. Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, χειρίζεται μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα, στην οποία παντρεύει με δεξιοτεχνία τα οπτικά μέσα και τη λογοτεχνία επί σκηνής.

Μέσα από την ιστορία του κυρίου Λιν, ο συγγραφέας μιλάει με διορατικότητα για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου στα ελληνικά. Πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου θεατρικού δημιουργού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει αφιέρωμα στη μνήμη του στην Πειραιώς 360. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα προβληθεί η θρυλική Αντιγόνη της Νέας Σκηνής που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στην Επίδαυρο το 2006, με τον ίδιο στον ρόλο του Κρέοντα και την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο.

Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε αποτελεί μαγνητοσκόπηση της παράστασης που επαναλήφθηκε στα Επιδαύρια του 2007. Στις 21, 22 και 23 Ιουνίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης που μιλούν για το ανεξίτηλο ίχνος του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η είσοδος στα αφιερώματα γίνεται με δελτία τα οποία δίνονται την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης με προτεραιότητα από το ταμείο του θεάτρου. Πληροφορίες εδώ.

Οι λάτρεις του χορού μετράνε αντίστροφα μέχρι τις 25 Ιουνίου όταν η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ –μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες χορογράφους- θα επιστρέψει στο Ηρώδειο με την ομάδα της Rosas για να μας παρουσιάσει το EXIT ABOVE, το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης (Αβινιόν, Βιέννη, Ρώμη).

Οι θεατές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν μια χορογραφία για δεκατρείς περφόρμερ με ζωντανή μουσική, όπου η οικεία σε όλους μας πράξη του βαδίσματος συναντά τα μπλουζ. Η Ντε Κέιρσμακερ επιστρατεύει εδώ τον μάγο του ήχου Ζαν-Μαρί Άερτς, τη σαγηνευτική ερμηνεία της Μέσκερεμ Μέις, ανερχόμενης Φλαμανδής τραγουδοποιού αιθιοπικής καταγωγής, και τον κιθαρίστα Κάρλος Γκάρμπιν.

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ 

Oι θεατρόφιλοι έχουν ήδη σημειώσει στην ατζέντα τους την παράσταση 50 χρόνια, μια νύχτα η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260 από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη ο οποίος καθοδηγεί έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών. Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η παράσταση 50 χρόνια, μια νύχτα επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου.

Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του «ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα» γεγονότος –όπως χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις η Αμερικανίδα ιστορικός Τζανέτ Λούγκο–, σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας. Πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ.

Η Λορίνα ΜακΚένιτ επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά τις δύο sold-out συναυλίες που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις το 2019 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να δώσει ένα σαγηνευτικό show στο Ηρώδειο στις 26 Ιουνίου. Η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια γιορτάζει φέτος με μια ευρωπαϊκή περιοδεία τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της The Mask and Mirror, στο οποίο παντρεύει αριστοτεχνικά την κέλτικη μουσική παράδοση με τους ήχους της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Στη συναυλία της στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της, θα παρουσιάσει αγαπημένα κλασικά τραγούδια της στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσει ολόκληρο το The Mask and Mirror. Η συναυλία έγινε μέσα σε λίγες μέρες sold out επομένως ελπίζουμε να είχες προνοήσει και να είχες κλείσει έγκαιρα το εισιτήριό σου. Πληροφορίες εδώ.

Στις 26 και 27 Ιουνίου η βρετανική κολεκτίβα Forced Entertainment θα παρουσιάσει την παράσταση Signal to Noise, στην Πειραιώς 360 όπου και θα παρακολουθήσουμε άτομα αποξενωμένα, στο μεταίχμιο μεταξύ φυσικού και τεχνητού· αιχμάλωτα φράσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που τα ανθρώπινα σώματα μοιάζουν να αναπαράγουν χωρίς συναίσθημα σαν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις. Οι συντελεστές της παράστασης αναζητούν μια καλλιτεχνική απάντηση στο ερώτημα: «πώς αντιδρά το σώμα όταν η φωνή, η γλώσσα, το περιεχόμενο και η έκφραση είναι προκαθορισμένα;».

Μια οδυνηρά κωμική χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος, που απηχεί θλιβερά ερωτήματα: Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Σε ποιο βαθμό, άραγε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που είμαστε, παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη; Το Signal to Noise σκιαγραφεί μια μεγαλειώδη και ανησυχητική εικόνα της περιορισμένης και αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v