Μην φύγεις για ταξίδι πριν ελέγξεις αυτά στο αυτοκίνητό σου
Κάλιο το προλαμβάνειν έλεγαν οι αρχαίοι, και επειδή κρίμα είναι να τρέχεις σε συνεργείο στις διακοπές, δες τι πρέπει να ελέγξεις στο όχημά σου πριν φύγεις για διακοπές.
Κάλιο το προλαμβάνειν έλεγαν οι αρχαίοι, και επειδή κρίμα είναι να τρέχεις σε συνεργείο στις διακοπές, δες τι πρέπει να ελέγξεις στο όχημά σου πριν φύγεις για διακοπές.
Σκασμένα λάστιχα, προβλήματα στη μηχανή, βλάβες και λοιπές μηχανικές αναποδιές είναι ικανές να χαλάσουν διακοπές και όλοι την έχουμε πάθει λίγο έως πολύ.
Γι’ αυτό βάλαμε μυαλό και πλέον τσεκάρουμε τα βασικά στο όχημά μας πριν πάμε διακοπές, και σου συνιστούμε να κάνεις το ίδιο κι εσύ για να μην τρέχεις και δε φτάνεις καλοκαιριάτικα.
Λάστιχα
Είναι τα «πόδια» του οχήματός σου και ως τέτοια θα πρέπει να τα προσέχεις πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε ταξίδι. Τα ελαστικά θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη πίεση, ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα, όπως ακριβώς αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή, ενώ θα πρέπει να τσεκάρεις και για τυχόν «φουσκώματα» που στην πρώτη λακκούβα ενδέχεται να σκάσουν.
Επίσης, το βάθος των κύριων αυλακώσεων των ελαστικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,6 mm. Για να το τσεκάρεις πάρε ένα 20λεπτο και βάλτο στις αυλακώσεις. Αν μπαίνει κατά το ήμισυ μέσα, τότε είσαι εντάξει, αν προεξέχει πολύ τότε καλό θα ήταν αν αλλάξεις λάστιχα πριν φύγεις. Οι δρόμοι στην επαρχία δεν είναι για να ρισκάρεις.
Τέλος, αν νιώθεις ότι το αυτοκίνητο σου «τραβάει» μόνο του προς τα αριστερά ή τα δεξιά όταν οδηγείς ευθεία, μπορεί να υπάρχει θέμα με την ευθυγράμμιση των τροχών.
Έλεγχος υγρών
Τα υγρά που πρέπει να τσεκάρεις είναι κατ' αρχήν εκείνα των φρένων. Η στάθμη τους θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις ενδείξεις ΜΙΝ και ΜΑΧ. Το υγρό φρένων πρέπει να αλλάζεται ανά δύο χρόνια ή ανά 40.000 χιλιόμετρα όπως ορίζουν οι κατασκευαστές, γιατί αλλιώς μπορεί να προκαλέσει φθορά στα φρένα σου.
Μετά, έλεγξε τα λάδια του κινητήρα, τόσο όσον αφορά την στάθμη τους, αλλά και το αν είναι «καμμένα», και άλλαξε/συμπλήρωσέ τα αν χρειαστεί.
Έπειτα δες αν επαρκεί το υγρό ψυγείου (το λεγόμενο «παραφλού») και το υγρό της πλυστικής συσκευής –να υπάρχει δηλαδή νερό και πιθανώς ειδικό απορρυπαντικό στους υαλοκαθαριστήρες και να είναι καθαρές οι οπές από τις οποίες βγαίνει το νερό.
Τακάκια
Απαραίτητα για ένα ομαλό ταξίδι, τα τακάκια σου δίνουν την ασφάλεια που χρειάζεσαι σε ένα ταξίδι. Αν έχεις παρατηρήσει «σφύριγμα» ή αισθάνεσαι να τρέμει το τιμόνι κάθε φορά που φρενάρεις, ίσως έχει έρθει η ώρα να τα αλλάξεις.
Υαλοκαθαριστήρες
Καθαρό παρμπρίζ σημαίνει ασφαλέστερο ταξίδι, και οι υαλοκαθαριστήρες κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Έλεγξε αν λειτουργούν σωστά και, αν το λάστιχο έχει υποστεί φθορά, άλλαξέ τους. Βροχές μπορεί να μην έχουμε συχνά το καλοκαίρι, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θες το παρμπρίζ σου να μοιάζει με πίνακα του Πόλοκ αν χρειαστεί να το καθαρίσεις από τη σκόνη/άμμο/χώμα. Και φαντάσου ένα τέτοιο παρμπρίζ βράδυ, με φώτα από το αντίθετο ρεύμα να διαθλώνται επάνω του. Δεν το θέλεις.
Air Condition
Η ζέστη το καλοκαίρι δεν αστειεύεται και το τελευταίο που θέλεις είναι να μην έχεις επαρκή ψύξη στην καμπίνα. Γι’ αυτό φρόντισε να έχεις τσεκάρει ότι λειτουργεί καλά το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου, και αν παρατηρείς ότι δεν βγάζει τόσο κρύο όσο θα έπρεπε, πήγαινε στο συνεργείο να το ελέγξουν. Ίσως χρειάζεται φρέον.
Πορτ μπαγκάζ
Άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και τσέκαρε αν έχεις ρεζέρβα. Μαζί με τη ρεζέρβα, πρέπει φυσικά να υπάρχει γρύλος και τα λοιπά εργαλεία αντικατάστασής λάστιχων, καθώς και το προειδοποιητικό τρίγωνο. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες ακούγονται υπερβολή το καλοκαίρι, όμως μπορούν να βοηθήσουν και στην λάσπη. Στο πορτ μπαγκάζ πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει φαρμακείο και πυροσβεστήρας, αλλά και ένα ζευγάρι «κροκοδειλάκια», καλώδια δηλαδή για να βάλεις μπρος το όχημά σου αν ξεμείνει από μπαταρία, ή να βοηθήσεις κάποιον άλλο που ξέμεινε στη μέση του πουθενά.
Άδεια – δίπλωμα - ΚΤΕΟ
Ανάλογα ποιος είναι οδηγός του οχήματος σιγουρέψου ότι αυτός θα έχει μαζί του ταυτότητα, άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ, ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας και ειδικό σήμα ελέγχου ΚΤΕΟ/κάρτα καυσαερίων. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις σε έλεγχο.