Έρχεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο και ξεναγήσεις

Το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος στα Μουσεία όλης της χώρας είναι δωρεάν, ενώ ξεναγήσεις και παράλληλες δράσεις γεμίζουν για ακόμα μια χρονιά το πλούσιο πρόγραμμα.

Έρχεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο και ξεναγήσεις

Το Σάββατο 18 Μαΐου έρχεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και αν δεν ξέρεις τι και πώς, τότε σε ενημερώνουμε πώς εκείνη τη μέρα η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας είναι ελεύθερη, ενώ μια σειρά από δράσεις, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, διοργανώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», μια επιλογή από το ICOM που επιθυμεί -σύμφωνα και με την ανακοίνωσή του- να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά συνέπεια, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, οδός 'Αρεως 10 στην Αθήνα. Την ίδια μέρα στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου, σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που μπορείς να βρεις αναλυτικά εδώ.  

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915).

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά και 10:30 π.μ. αγγλικά Κρατήσεις εδώ.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο... ζητά τη λύση του». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων. Η μάθηση υφαίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα Παναθήναια και ο μύθος της Γιγαντομαχίας ‘ζωντανεύουν' ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις τους και τους συμβολισμούς τους και το Μουσείο γίνεται χώρος ψυχαγωγίας. Ώρες: 10 π.μ. και 1 μ.μ. Διάρκεια: 90 λεπτά. Κόστος: Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ημέρας για τους ενηλίκους και μηδενικού εισιτηρίου για τα παιδιά. Εγγραφή: Μέσω ηλεκτρονικής κράτησης εδώ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Επιστημονικές Συναντήσεις:

Α΄ Κύκλος επιστημονικών συναντήσεων στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΑΜ με τίτλο «Με το βλέμμα στο 2050. Μουσεία και κοινωνία» με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Μουσεία» που θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα του Βωμού του ΕΑΜ.

- Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00: «Τόπος, έθνος, θρησκεία. Ο χώρος και ο χρόνος στις ελληνικές εικονογραφίες» Δρ Γεώργιος- Στυλιανός Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie-cités).

- Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00: «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής- προκλήσεις και προοπτικές» Δρ Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρουσιάσεις ερευνητικών προγραμμάτων:

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024:

12:00-12:35: «Τρισδιάστατη απεικονιστική εξέταση εννέα μουμιών της Πτολεμαϊκής περιόδου από την Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», από την αρχαιολόγο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Αργυρώ Γρηγοράκη.

13:00-13:35: «Χρυσοκέντηση: Μία εκλεπτυσμένη τεχνική διακόσμησης για πολυτελή όπλα της Μυκηναϊκής εποχής», από την αρχαιολόγο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Ελένη Κωνσταντινίδη.

14:00-14:35: «Μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία: Χρώματα και τεχνικές κατασκευής, 5.000 χρόνια πριν από σήμερα (Αίθουσα 6)», από την αρχαιολόγο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Κάτια Μαντέλη.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00-12:35:

Συνολική παρουσίαση των ερευνητικών προγραμμάτων που διενεργούνται στο Τμήμα Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του ΕΑΜ, από τον Προϊστάμενο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνο Νικολέντζο.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

Την Τρίτη 18 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: α) στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού (Τμήμα γυναικών) και β) στις Φυλακές Ελεώνα Θήβας (Τμήμα γυναικών) με τίτλο «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαιότητα» από τις αρχαιολόγους του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του ΕΑΜ, Παναγιώτα Κουτσιανά και Μαρία Σελέκου, καθώς και από τη Ζωγράφο Νεκταρία Ρουμελιώτη.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση από εδώ

Επιγραφικό Μουσείο

Σε συνεργασία με το This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:

* «Ιστορίες Γραφής: 'Ανθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία» - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Ώρα : 10:00 - 12:00

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες. Θα παρουσιαστεί από αρχαιολόγους του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων έως 25 άτομα.

* «Από τα γράμματα στην ιστορία» - Ξενάγηση σε επιλεγμένες επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου. Ώρα: 10:00 - 12:00

Η ξενάγηση θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένες επιγραφές και θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγους του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης Επιγραφών. Απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 15 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων έως 30 άτομα.

* Εργαστήρι χαρακτικής. Ώρα: 12:00-14:00

Το εργαστήρι, το οποίο περιλαμβάνει επίδειξη τρόπων χάραξης σε μάρμαρο και δοκιμαστική εφαρμογή από τους συμμετέχοντες, θα διεξαχθεί από τους συντηρητές αρχαιοτήτων του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Απευθύνεται σε ενήλικες και θα διεξαχθεί σε δύο ομάδες που θα αποτελούνται από 12 συμμετέχοντες η καθεμία.

Για τις τρεις δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του Επιγραφικού Μουσείου 210 88 47 576 και 210 82 32 950 (εσωτ: 202, 209 και 211) και ώρες 08:00 - 13:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

* Μουσική εκδήλωση του επταμελούς σχήματος εγχόρδων De Profundis Ensemble. Ώρα: 20:30 - 21:30

Φιλοξενείται στον εσωτερικό κήπο (αίθριο) του Επιγραφικού Μουσείου με έργα κλασικής μουσικής (Vivaldi, Purcell, Rameau, Marais κ.ά.).

Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 100 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής στην πλατφόρμα This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων https://cityfestival.thisisathens.org.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

To αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τις 18 Μαΐου είναι το εξής:

* Προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 10:00-17:00

Η ταινία ανασυνθέτει μέσα από μια σειρά εικαστικών θραυσμάτων, μια πληθώρα γλωσσών, λαών και των ταυτοτήτων τους, το μοναδικό πορτρέτο της ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan. Xώρος: Educational lab.

-Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας 6+, 10:00-17:00

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας δημιουργεί για τους μικρούς μας θεατές έναν φανταστικό κόσμο ανακάλυψης και διασκέδασης με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, μαγικές περιπέτειες, μουσική και τραγούδι. Xώρος: Αίθουσες πτέρυγας Νεοφύτου Δούκα.

* «Το Mουσείο σας ρωτάει...» δράση με τη συμμετοχή του κοινού. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδραστική δράση σε μορφή διαλόγου όπου μικροί και μεγάλοι θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήσεις διατυπωμένες από το προσωπικό του Μουσείου, για το Μουσείο! Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου & Foyer Νεοφύτου Δούκα, 10:00-16:00

* Αφήγηση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Στην Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου, ο Γιάννης Παπαδάτος, αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα «συνομιλήσει» με τα εκθέματα παρουσιάζοντάς τα με εύληπτο τρόπο στο σήμερα. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα. Xώρος: 1ος Όροφος Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης, 12:00-12:30

* Χορωδία ιμCHOR

Η Χορωδία ιμCHOR, σε δυο εμφανίσεις, θα ταξιδέψει τους επισκέπτες, με τα τραγούδια της, στη θάλασσα του Αιγαίου και τις παραδόσεις των νησιών που παραμένουν αναλλοίωτες ως τις μέρες μας. Στους χώρους του Μουσείου, 12:30 & 13:30

* Ξενάγηση στην έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με τυφλότητα & ευαισθητοποίηση κοινού

Κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η απτική προθήκη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι διαθέσιμη μέσα στην έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με προβλήματα όρασης και τους συνοδούς τους. Η ξενάγηση απευθύνεται επίσης και σε όσους επισκέπτες και επισκέπτριες του μουσείου επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της εξερεύνησης της έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης μέσω του συνόλου των αισθήσεών τους και να διερευνήσουν τον χώρο της αναπηρίας και τα εμπόδια που βιώνει ένα άτομο με αναπηρίες τόσο στην καθημερινότητά του όσο και κατά την συμμετοχή του σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Xώρος: 1ος Όροφος, Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης, 13:30-14:30 & 14:30-15:30

* Αφήγηση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Στην Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου, η Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα φωτίσει με τη δική της ματιά τα αγγεία της κλασικής εποχής του Μουσείου. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up. Xώρος: 2ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, 14:00-14:30

* Αφήγηση για τον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό

Στην Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ν. Ζιντίλη του Μουσείου, ο Γιώργος Μπουρογιάννης, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα περιηγηθεί με τη δική του ματιά στον νησιωτικό πολιτισμό που ένωσε στην τέχνη του το Αιγαίο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Hands Up. Xώρος: 3ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, 16:00-16:30

* «Ισότητα»

Χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748. Πρόκειται για μια χορογραφική performance από ένα σύνολο παιδιών του οργανισμού «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού». Η performance γίνεται με τη χρήση της ουδέτερης μάσκας σε διάφορα σημεία του σώματος, λέξεις και μουσική. Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου, 16:00-16:30

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v