Η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με τον καρκίνο; Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες
Αν θες να μάθεις πόσο επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία είναι η χρήση των κινητών κι αν συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου, τότε έχεις έρθει στο σωστό μέρος.
Αν θες να μάθεις πόσο επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία είναι η χρήση των κινητών κι αν συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου, τότε έχεις έρθει στο σωστό μέρος.
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας, περνάει τη μέρα –και τη νύχτα της- μπροστά από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, ξοδεύοντας πολύ χρόνο «συνδεδεμένη» με τα smartphones τηςς. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια που τα κινητά μπήκαν στη ζωή μας, υπήρχαν πολλοί –ανάμεσά τους κι επιστήμονες- που μιλούσαν για ενδεδειγμένη και περιορισμένη χρήση τους, εγείροντας ανησυχίες για το πόσο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία μπορεί να γίνουν. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιες φωνές επιστημόνων και σχετικές μελέτες παλαιότερα, που έκαναν λόγου για σχέση της υπερβολικής χρήσης των κινητών τηλεφώνων με την εμφάνιση καρκίνου.
Για αυτόν τον λόγο κι εμείς σκανάραμε τις πρόσφατες ιατρικές μελέτες για να δούμε ποια είναι τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα και για να απαντήσουμε στο ερώτημα: «μπορεί η χρήση κινητών τηλεφώνων και smartphones να προκαλέσει καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό;». Άλλωστε, από τις πρώτες εκείνες μελέτες και εικασίες έχουν περάσει πια ορισμένες δεκαετίες και το δείγμα είναι κατά τι πιο ασφαλές.
Τι έλεγαν οι διεθνείς φορείς;
Το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οποίος ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσα από ανησυχητικά αλλά αβέβαια στοιχεία όπως τα χαρακτήρισε, αναφέρθηκε στην ασύρματη ακτινοβολία ως "πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο".
Εννιά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2020 η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) τοποθετήθηκε επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη πλειονότητα των μελετών έχει αναφέρει έλλειψη καρκινογόνων επιδράσεων σε διάφορα ζωικά μοντέλα».
Τι δείχνουν πρόσφατες αμερικανικές έρευνες;
Αξίζει να αναφέρουμε αρχικά ότι η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου συνδέεται με πολλά προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, πόνο στις αρθρώσεις και ακόμα και δυσκολίες στις σχέσεις.
Η «ακτινοβολία» περιγράφει πολλά είδη ενέργειας, μερικά από τα οποία συνεπάγονται κινδύνους, δήλωσε ο δρ. Howard Fine, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλικών Όγκων στο Ιατρικό Κέντρο NewYork-Presbyterian Weill Cornell στη Νέα Υόρκη σε σχετικό ιατρικό άρθρο των New York Times τον Νοέμβριο του 2023.
Παρά την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα πολυετής επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο δεν έχει συνδέσει την έκθεση σε τέτοιες ακτίνες με ιατρικά ζητήματα όπως ο καρκίνος, αναφέρει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
«Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η ακτινοβολία είναι επικίνδυνη, αλλά δεν είναι όλες οι ίδιες και τόσο επικίνδυνες», είπε ο δρ. Woloschak. «Δεν παρατηρείται καμία ζημιά στο DNA από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου» πρόσθεσε.
Όπως συμβαίνει με όλα τα κινητά τηλέφωνα (μαζί με τα δίκτυα Wi-Fi, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και το GPS), τα smartphones εκπέμπουν ακτινοβολία, δήλωσε η Emily Caffrey, βοηθός καθηγήτρια φυσικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham. Χρησιμοποιούν αόρατα κύματα ενέργειας για να μεταδώσουν φωνές, κείμενα, φωτογραφίες και ηλεκτρονικά μηνύματα σε κοντινούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι μπορούν να τα μεταφέρουν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.
Αντίστοιχα ο Joachim Schuz από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνα για τον Καρκίνο συμπλήρωσε πως «οι κινητές τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, συνεπώς οι πιο πρόσφατες γενιές συσκευών εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τους πολύ συχνούς χρήστες, μια καλή προσέγγιση για λόγους προφύλαξης είναι να συμβουλεύσουμε τη μείωση της μη αναγκαίας έκθεσης στο κινητό».
Τι δείχνουν οι υπόλοιπες έρευνες παγκοσμίως;
«Φαίνεται ότι υπάρχει περιορισμένη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της εμφάνισης MNB (κακοήθης εγκεφαλική νεοπλασία) και θνησιμότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα», δήλωσε ο Shabbir Syed Abdul, MD, MSc, PhD, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής υγείας και συν-συγγραφέας 20ετούς μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2023.
Aξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η ερευνήτρια δρ Kirstin Pirie της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού της Οξφόρδης ανέφερε σχετικά με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (Journal of National Cancer Institute), ότι «αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες δεν αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο».