Σημάδια ότι πρέπει να αλλάξεις δουλειά

Καμία δουλειά δεν πρέπει να σε κρατάει αιχμάλωτο αν δεν σου προσφέρει αυτά που χρειάζεσαι για να είσαι εντάξει. Τα σημάδια που δείχνουν τον δρόμο της παραίτησης.

Σημάδια ότι πρέπει να αλλάξεις δουλειά

Νιώθεις ένα συνεχόμενο βάρος στο στήθος κάθε φορά που πας στο γραφείο; Το περιβάλλον είναι τοξικό και το αφεντικό Κέρβερος;

Καμία δουλειά δεν είναι για πάντα, όση ανάγκη κι αν έχεις από λεφτά. Πάντα θα πρέπει να αποζητάς το καλύτερο για σένα, έχοντας στο μυαλό σου τα σημάδια που δείχνουν τον δρόμο της εξόδου.

Ιδού μερικά.

Φοβάσαι το αφεντικό σου

Ο σεβασμός είναι δεκτός, όμως όταν αυτός έχει μετατραπεί σε φόβο, τότε τα πράγματα σίγουρα δεν θα πάνε καλά. Αν λοιπόν πιάνεις συχνά πυκνά τον εαυτό σου να τρέμει σε κάθε σκέψη συνάντησης ή πάσης φύσεως επικοινωνία με το αφεντικό/ προϊστάμενο, τότε -λυπούμαστε που σου το λέμε- αυτή η δουλειά θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν όχι απαραιτήτως επειδή δεν σου ταιριάζει, αλλά επειδή σε βάθος χρόνου η τοξική αυτή σχέση θα χειροτερεύει.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τους συναδέλφους. Αν κάθε σου συναναστροφή μαζί τους είναι γεμάτη τοξικότητα, αν δεν θες να βλέπεις ούτε ζωγραφιστά τα μούτρα σου και έρχεσαι σε κόντρα μαζί τους σε συχνή βάση, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να μην τους ξαναδείς ποτέ μια κι έξω.

Πας με το ζόρι

Εντάξει, σχεδόν κανείς μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν πάει χορεύοντας κλακέτες στη δουλειά του, ούτε έχει ζωγραφισμένο ένα χαμόγελο σε μόνιμη βάση κάθε φορά που αντικρύζει το εργασιακό του περιβάλλον. Όμως όταν φτάσεις να ξυπνάς κάθε πρωί με την ιδέα της δουλειάς να σου προκαλεί αναγούλα, με μηδέν ενθουσιασμό και διάθεση, τότε σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά κάποια πράγματα για την μετέπειτα (επαγγελματική) ζωή σου.

Έχεις γίνει ρομπότ

Κάποιες δουλειές είναι όντως «μηχανικές» και ελάχιστα δημιουργικές. Όμως ακόμα και εκεί μπορείς να δώσεις κάτι από τον εαυτό σου, να τις κάνεις πιο ενδιαφέρουσες ή να βάλεις λίγο παραπάνω μεράκι σε ό,τι κάνεις έστω. Αν σε όλη τη διάρκεια του 8ωρου αισθάνεσαι ότι έχεις μετατραπεί σε ένα ρομπότ που κάνει τα ίδια και τα ίδια, ξανά και ξανά και φτού κι από την αρχή χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον, τότε για το καλό σου θα χρειαστεί να πάρεις κάποιες αποφάσεις.

Τα ψυχοσωματικά έχουν γίνει φίλοι σου

Προβλήματα με το στομάχι, συνεχείς πονοκέφαλοι, αυτοάνοσα, κακός ύπνος, κρίσεις πανικού. Το στρες στο εργασιακό περιβάλλον είναι κάτι που πρέπει να ελέγχουμε, όμως κάποιες φορές τα πράγματα φτάνουν στο κόκκινο. Αν ταλαιπωρείσαι καιρό με κάθε λογής ψυχοσωματικά, και η πίεσή σου έχει ανέβει, αν έχεις χάσει τον ύπνο σου και νιώθεις συνεχώς ένα σφίξιμο στο στήθος κάθε φορά που γυρνάς στο σπίτι, τότε μάλλον το εργασιακό σου περιβάλλον πρέπει να αλλάξει.

Δεν πληρώνεσαι καλά

Για τα ελληνικά δεδομένα ένας καλός μισθός είναι σύντομο ανέκδοτο. Όμως υπάρχουν δουλειές που εκτιμούν τον κόπο των εργαζομένων και ανταμείβουν ανά καιρούς τους υπαλλήλους τους – έστω με κάποιο μπόνους. Αν τα χρόνια περνούν και συνειδητοποιείς ότι οι κόποι σου δεν εκτιμώνται και κάθε σου προσπάθεια για μια καλύτερη μισθοδοσία χτυπάει σε τοίχο, αν έχεις να πάρεις αύξηση από τότε που προσλήφθηκες, τότε κάτι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό και άμεσα.

Δεν εξελίσσεσαι

Σκοπός της εργασιακής σου καριέρας (θα έπρεπε να) είναι η εξέλιξη. Ακόμα και από την πιο απλή θέση, ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να στοχεύει σε κάτι καλύτερο. Δεν το κάνουν όλοι, και δεν το θέλουν όλοι, αν όμως είσαι από αυτούς που σκέφτονται ένα δημιουργικότερο μέλλον, τότε η δουλειά σου θα πρέπει να σου προσφέρει τα πατήματα για να το καρπωθείς. Αν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και παρά το γεγονός ότι προσπαθείς αρκετά, βρίσκεις γυρισμένες πλάτες, τότε…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v