5 λόγοι για να μην γκρινιάξεις στο οικογενειακό τραπέζι
Το μεγάλο, οικογενειακό τραπέζι των γιορτών είναι πάντα καλή ευκαιρία για σπασμένα νεύρα. Έχουμε όμως λόγους για να κρατήσεις το ζεν σου.
Το μεγάλο, οικογενειακό τραπέζι των γιορτών είναι πάντα καλή ευκαιρία για σπασμένα νεύρα. Έχουμε όμως λόγους για να κρατήσεις το ζεν σου.
Κανένας δεν θέλει να χαλάσουν οι γιορτές του. Και αυτό σημαίνει ότι είτε πρέπει να αποφύγουμε προσεκτικά κάθε πράγμα που θα μας το προκαλέσει αυτό, είτε ότι πρέπει να ετοιμαστούμε να υπομείνουμε ορισμένες καταστάσεις. Τα καλά νέα είναι ότι το δεύτερο πράγμα δεν είναι τόσο απαίσιο και καταπιεστικό όσο ακούγεται.
Για το πρώτο πράγμα δεν σκοπεύουμε να σου μιλήσουμε. Αν δοκιμάσεις να το κάνεις, καλή τύχη και πες μας πώς πήγε. Αυτοί λοιπόν είναι οι πέντε σημαντικότεροι λόγοι για να μην γκρινιάξεις και να μην αφήσεις τον εαυτό σου να μιζεριάσει όταν χρειαστεί να κάτσεις στο τραπέζι με αχώνευτους συγγενείς.
Σκέψου πως ό,τι κι αν γίνει, εσύ θα διατηρήσεις την ανωτερότητά σου
Ναι, επειδή είπαμε ότι θα δώσουμε θετικές συμβουλές αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε και μακροβούτι στην μικροπρέπεια. Το να αποφύγεις την μικροπρέπεια των γιορτών ανήκει στην απόκριση στο στρες που είπαμε ήδη ότι δεν θα αναλύσουμε σ' αυτό το κείμενο, οπότε την αγκαλιάζουμε. Σκέψου πόσους τρόπους έχει αυτό το τραπέζι να πάει στραβά, πόσοι από τους παρευρισκόμενους μπορεί να πουν την λάθος κουβέντα. Αυτό το χάος δεν σε χρειάζεται ως παράγοντά του, είναι ήδη αρκετό. Εσύ μπορείς να κάτσεις στην γωνιά και να κουνάς το κεφάλι σου αποδοκιμαστικά προς όλους.
Σκέψου το φαγητό και το αλκοόλ
Επειδή, αλήθεια, το να προσέχεις την διατροφή σου για ένα (δύο; άντε, τρία) τραπέζια τον χρόνο δεν είναι και τόσο σημαντικό. Όποτε νιώθεις τα πνεύματα να αγριεύουν, είναι η ώρα για μελομακάρονο, ή για ακόμα ένα ποτήρι. Προσοχή: Τα υπερβολικά ποτήρια μπορεί να σου γυρίσουν μπούμερανγκ και να ξεκινήσεις εσύ το δράμα. Οπότε προσοχή.
Σκέψου τις μικρές, χαριτωμένες στιγμές
Όλο και κάποιο άτομο στην οικογένεια θα συμπαθείς. Ή, έστω, όλο και κάποιο άτομο στην οικογένεια μπορεί να σε εκπλήξει. Αν δεν μπλέξεις σε εντάσεις όσο είστε όλοι μαζί, είναι πιο πιθανό να βρεθείς μετά στον ίδιο χώρο με κάποιον άλλο συγγενή που αποφάσισε να κάνει την Ελβετία και να κοροϊδεύετε την κατάσταση παρέα. Άρα και δεν συμμετείχες στον καυγά, και βρήκες έναν έξτρα σύμμαχο. Οπότε ο εναλλακτικός τίτλος της παραγράφου θα μπορούσε να ήταν "Σκέψου το κουτσομπολιό". Αλλά έχουμε άλλη χρήση για αυτόν τον τίτλο.
Σκέψου το κουτσομπολιό...
...και πόσο από αυτό θα αποφύγεις αν απλά δεν αφήσεις τον εαυτό σου να έχει συναισθηματικές εκρήξεις. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν θα σε κουτσομπολέψει χειρότερα από τους συγγενείς σου.
Σκέψου τον Χριστούλη
Όχι κυριολεκτικά, αλλά είναι πολύ καλή απάντηση που θα κλείσει στόματα αν ανήκεις σε οικογένεια που αγαπά αρκετά την εκκλησία. Μόλις κάποιος πάει να πιάσει τα πολιτικά και ξέρεις πως θα τα πιάσει από προβοκατόρικη πλευρά, γύρνα την κουβέντα στον Χριστούλη. Βάλε να παίζει το Τούλι για τον Χριστούλη. Βγάλε τις φωτογραφίες από το δημοτικό που είχες ντυθεί Χριστούλης στη φάτνη. Αυτό μπορεί αναπόφευκτα να οδηγήσει σε συγκρίσεις πριν-και-μετά, αλλά ξέρεις κάτι; Ο Χριστός σε λίγους μήνες θα σταυρωθεί για εσένα, οπότε κι εσύ μπορείς να αντέξεις να κοιτάζουν τις μωρουδιακές σου φωτογραφίες για να μην αρχίσουν να μαλώνουν.