Πώς να ζητήσω αύξηση Παναγιά μου;
Πάρε βαθιές ανάσες κι απομνημόνευσε το άρθρο που ακολουθεί κι εκτός από την αύξηση που θα πάρεις, μια λεμονιά θα ανθίσει στη γειτονιά.
Πάρε βαθιές ανάσες κι απομνημόνευσε το άρθρο που ακολουθεί κι εκτός από την αύξηση που θα πάρεις, μια λεμονιά θα ανθίσει στη γειτονιά.
Κάθε που τελειώνει ο μήνας, ψάχνεις με το κιάλι τα ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό σου; Οι λογαριασμοί, τα ενοίκια και τα έξοδα σε στοιχειώνουν κι αναζητάς λίγο φως στο τούνελ; Ήρθε η ώρα επιτέλους να πιάσεις το αφεντικό σου από το πέτο –ή και όχι- και να του ζητήσεις αύξηση. Ξέρουμε ότι διστάζεις μιας και φοβάσαι ότι οι προσπάθειές σου θα πάνε στον βρόντο, όμως αν δεν πάρεις αυτή τη μεγάλη απόφαση μάλλον και τον επόμενο μήνα θα ψάχνεις 99€ για να συμπληρώσεις κατοστάρικο.
Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό σου, υποστηρίζοντας τον αγώνα σου, με χρήσιμες συμβουλές που θα φέρουν ίσως την αύξηση ένα βήμα πιο κοντά σου.
ΔΕΝ είναι παράλογο
Δεν υπάρχει κανένας εργοδότης, προϊστάμενος, υπεύθυνος λογιστηρίου ή HR, πουθενά στον πλανήτη, που θα σκεφτεί «καλά, ο τάδε ήρθε και μου ζήτησε αύξηση, τι θράσος» ή «α καλά, κατάλαβα, η τάδε είναι εδώ μόνο για τα λεφτά, άκου εκεί». Το να ζητάς αύξηση θεωρείται αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εργασιακής σχέσης. Ο προϊστάμενος/ εργοδότης σου περιμένει να το κάνεις, καθόλου δεν θα εκπλαγεί.
Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή
Παράδειγμα κατάλληλης στιγμής: Η Τρίτη που ο προϊστάμενός σου έχει μόλις γυρίσει από τριήμερο. Παράδειγμα μη κατάλληλης στιγμής: Απόγευμα Παρασκευής μισή ώρα πριν το σχόλασμα, ή οποιαδήποτε ώρα έχεις ακούσει φωνές να βγαίνουν από το γραφείο του γιατί η εταιρεία «μπαίνει μέσα». Προσπάθησε να μιλήσεις, όταν υπάρχει ήρεμο κλίμα τριγύρω, γιατί οι εντάσεις δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν.
Ανάφερε αναλυτικά όλα όσα κάνεις και παίξε το χαρτί των επιτυχιών σου
Μην θεωρείς δεδομένο ότι ο εργοδότης σου βλέπει όλη μέρα τι κάνεις, άρα ξέρει από μόνος του ότι δικαιούσαι την αύξηση. Κι επίσης, σε καμία περίπτωση μην θεωρήσεις ότι τον κουράζεις αν αρχίσεις να απαριθμείς όσα έχεις κάνει όσον καιρό βρίσκεσαι στη δουλειά. Ειδικά αν έχεις αναλάβει περισσότερα πράγματα απ’ όσα είχες αρχικά συμφωνήσει ότι θα κάνεις (περίπτωση εννιά στους δέκα εργαζομένων) πες το πρώτο-πρώτο. Μαζί, φυσικά, με οτιδήποτε εξαιρετικό έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό στη δουλειά και μπορεί έστω και έμμεσα να θεωρηθεί προσωπική σου επιτυχία. Αν πάλι είχες κάποια πρόσφατη επιτυχία στη δουλειά, μην φοβηθείς να πατήσεις σε αυτή και να διεκδικήσεις μια καλύτερη μηνιαία αμοιβή.
Η διαπραγμάτευση είναι η μισή αύξηση
Αν έχεις διαπραγματευτικές αρετές, τώρα ήρθε η ώρα να τις χρησιμοποιήσεις. Αν πάλι όχι, τώρα είναι η ώρα να τις αποκτήσεις. Κι αν δεν έχεις χρόνο εμείς θα σε βοηθήσουμε, λέγοντάς σου ότι πρέπει να εστιάσεις στο συμφέρον σου, χωρίς πολλά ναι μεν αλλά όταν βρεθείς αντιμέτωπος με το αφεντικό/προϊστάμενο. Προσπάθησε να αφήσεις στην άκρη συναισθηματισμούς και μελοδραματισμούς και χωρίς κομπιάσματα και μεγάλες παύσεις ζήτα αυτό που κρίνεις καλύτερο με βάση την εργασιακή σου εμπειρία και τη δουλειά που ρίχνεις κάθε μήνα. Παράθεσε τους λόγους που κρίνεται έως και απαραίτητη η αύξηση (ακρίβεια, παραπάνω αρμοδιότητες που ανέλαβες μετά τη φυγή συναδέλφων και κυρίως ότι δεν έχει γίνει επαναδιαπραγμάτευση μισθού εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα).
Κάνε μια εργασιακή έρευνα αγοράς
Καλό είναι να έχεις κάνει τις ψακτικές σου πριν πας για αύξηση για να δεις πως αμείβονται σε άλλες εταιρείες άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά σου. Ζήτα ένα ρεαλιστικό ποσό που εκτός από εσένα, καλύπτει τις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις μηνιαίες απολαβές σου. Καλό θα ήταν να συμμετέχεις ενεργά σε κάποιο από τα φόρουμ, ή τις ομάδες στα social media με συναδέλφους/ επαγγελματίες που μπορούν μέσα από συζητήσεις και ποστ να σε καθοδηγήσουν σχετικά με όσα παίζουν στην αγορά.
Ό,τι έχετε ευχαρίστηση
Προφανώς και τα λεφτά είναι το νούμερο «1» πράγμα που έχεις στο κεφάλι σου όταν ζητάς αύξηση. Παρόλα αυτά αν η εταιρεία ή το αφεντικό δεν διαθέτει το κατάλληλο μπάτζετ για να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις, μπορείς να αντιπροτείνεις κάποια άλλα οφέλη που μπορούν να σου χορηγηθούν όπως κουπόνια ή προπληρωμένες κάρτες για το σούπερ μάρκετ. Αντιπρότεινε αντίστοιχα να σου καλύψουν έξοδα μετακίνησης είτε προσφέροντάς σου μια κάρτα μέσων με απεριόριστες διαδρομές, είτε δικαιολογώντας σου έξοδα βενζίνης. Αν τους δεις ακατάδεκτους ρίξε στο τραπέζι, την ιδέα της τηλεργασίας για κάποιες ημέρες ή ζήτα περισσότερες ημέρες άδειας.
Ρίσκαρε
Δεν είναι για όλους τα ρίσκα, όμως μόνο εκείνοι που δεν φοβούνται να πάρουν, στο τέλος δικαιώνονται. Αν δεις κι αποδείς μπορείς να πεις στο αφεντικό/ προϊστάμενο σου ότι έχεις μια πρόταση –με μισθό που σε ικανοποιεί- και σκέφτεσαι να αποχωρήσεις από την εταιρεία, ζητώντας παράλληλα αντίστοιχα προνόμια για να παραμείνεις. Σίγουρα μια τέτοια επιλογή εμπεριέχει ρίσκο, όμως αν γίνει με σωστούς διαπραγματευτικούς όρους από μέρους σου –βλέπε παραπάνω ντε- μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.