Θα πιάσουμε κοριούς; Τρόποι να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά έντομα

Οι κοριοί ξανάρχονται και στην Ελλάδα κι εμείς ψάχνουμε τρόπους να τους εξαφανίσουμε και να απαλλαχτούμε μια και καλή από δαύτους.

Θα πιάσουμε κοριούς; Τρόποι να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά έντομα

Όλα τα είχαμε –ακρίβεια, κλιματική αλλαγή, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές- οι κοριοί μας έλειπαν, αλλά από ότι φαίνεται το 2023 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, και έφερε μαζί του και μπόλικες επιδρομές από τα ενοχλητικά και «διψασμένα για αίμα» έντομα. Στη Γαλλία σημειώθηκε έξαρση κοριών, προκαλώντας μια γενικότερη παράνοια η οποία κατέκλυσε και τον θαυμαστό κόσμο των social media.

Στις αρχές του φετινού Οκτωβρίου το Bloomberg σε δημοσίευμά του συμπεριέλαβε βίντεο που φαίνεται να δείχνουν τα έντομα να σέρνονται πάνω από καθίσματα στο μετρό του Παρισιού και σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας. Τα συγκεκριμένα βιντεάκια έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες ενώ ορισμένοι επιβάτες του μετρό δημοσίευσαν βίντεο και στο TikTok.

Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών RATP, η οποία διαχειρίζεται το μετρό, τα τραμ και τα λεωφορεία του Παρισιού, ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω email ότι έχει κάνει έρευνα, αλλά «δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία περίπτωση κοριών».

Η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα αναγκάστηκε να κλείσει επτά σχολεία προκειμένου να γίνει απεντόμωση, όπως κι ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ.

Κι ενώ η φρενίτιδα στη Γαλλία ακόμη καλά κρατεί, οι κοριοί επισκέφθηκαν και την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. «Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε. Ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό, αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό. Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέρανε τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου, στις 18 Οκτωβρίου προκαλώντας γενικότερη ανησυχία.

Τι είναι όμως οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογενείας Cimicid και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε μέλη του γένους Cimex των οποίων το Cimex lectularius, ο κοινός κοριός, είναι και το πιο γνωστό, δεδομένου ότι προτιμά να τρέφεται με αίμα από θερμά σώματα, ενώ άλλα είδη των Cimex ειδικεύονται σε άλλα ζώα, π.χ. C. pipistrelli (Ευρώπη), G. pilosellus (δυτικές ΗΠΑ), και C. adjunctus (ανατολικές ΗΠΑ). Ο άνθρωπος είναι ιδανικός οργανισμός για τα γεύματα των κοριών.

Πού συναντάμε κοριούς;

Οι κοριοί μπορεί να εισέλθουν στο σπιτικό μας απαρατήρητοι μέσω αποσκευών, ρούχων, μεταχειρισμένων κρεβατιών και καναπέδων και άλλων αντικειμένων. «Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”» εξήγησε ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις

«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του» πρόσθεσε ο κ. Λάμπρου.

Τι μπορεί να μας προκαλέσουν;

«Οι κοριοί τρέφονται εξ ολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου ή όποιου άλλου ξενιστή.

Αν και περισσότεροι από 40 μικροοργανισμοί έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να μεταδοθούν μέσω των κοριών που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, το τρυπανόσωμα (Chagas Disease), η λεϊσμάνια (νόσος kala azar), δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και γι' αυτό δεν έχει κηρυχθεί παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά, τα δήγματα έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, δευτερογενείς βακτηριακές επιλοιμώξεις και ουλές λόγω του έντονου κνησμού. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την αλόγιστη και ακατάλληλη χρήση εντομοκτόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο του αναπνευστικού.

Από την άλλη, ίσως ο μεγαλύτερος «κίνδυνος» είναι η ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τους κοριούς. Τα εν λόγω παράσιτα έχουν οδηγήσει σε σαφή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που αποικίζουν με διάφορους τρόπους: Συχνότερα φαινόμενα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η κοινωνική αποξένωση, η έλλειψη αυτοεκτίμησης και το κοινωνικό στίγμα, ενώ ταυτόχρονα, οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τα οικονομικά κόστη (με το σχετιζόμενο στρες) για την απαραίτητη απεντόμωση.

Το τυπικό μοτίβο των δηγμάτων του κοριού είναι πολλαπλά κνησμώδη κηλιδοβλατιδώδη εξανθήματα διαμέτρου 0.5-2 εκατ. που συνήθως διατάσσονται εν σειρά, δηλαδή 2 ή περισσότερα εξανθήματα σε μια ευθεία. Προσβάλλονται συχνότερα οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στην περιοχή. Συνήθως τα εξανθήματα είναι αυτοπεριοριζόμενα και μπορούν να ιαθούν εντός δύο εβδομάδων χωρίς ιατρική παρέμβαση, επομένως η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική.

Συνήθη μέτρα είναι η χρήση τοπικών ή από του στόματος αντιισταμινικών ή/και κορτιζόνης, ενώ φαίνεται ότι οι κρύες κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν ανακουφιστικά αποτελέσματα.», δήλωσε στο iatronet.gr o ο κ. Τηλέμαχος Ζαΐμης Επιμελητής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από δαύτους;

Ο εντοπισμός τους είναι η μισή δουλειά

Το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις είναι να εντοπίσεις τους κοριούς πριν αρχίσουν να αναπαράγονται (γεννούν 1 έως και 12 αυγά ο καθένας καθημερινά). Έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε σημεία όπως οι ραφές ενός στρώματος ή ενός καναπέ και οι πτυχές των κουρτινών, σε αρθρώσεις επίπλων, σε ρωγμές, μέσα σε ηλεκτρικές πρίζες, σε σανίδες, στις ετικέτες στρωμάτων και κρεβατιών. Εκεί λοιπόν πρέπει να τσεκάρεις αρχικά.

Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα στους 60°C

Οι κοριοί σκοτώνονται σε θερμοκρασία άνω των 44°C. Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στα ρούχα ή το κρεβάτι σου, τότε πλύνε τα σε υψηλή θερμοκρασία. Προτίμησε να τα πλύνεις στους 60°C και στη συνέχεια στέγνωσε τα κλινοσκεπάσματα σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, αλλιώς στον ήλιο.

Την ηλεκτρική σκούπα δεν θα την ξαναβρίσεις

Ένα πολύ καλό «όπλο» για την αντιμετώπιση κοριών, είναι η ηλεκτρική σας σκούπα. Κάνε μια περασιά με την ηλεκτρική σου σε μέρη που έχεις εντοπίσει τους κοριούς για να τους ρουφήξει και να τους αφήσει σέκους.

Πέρασε την ηλεκτρική σου σκούπα προσεκτικά απ’ το κρεβάτι και το στρώμα, από έπιπλα, συρτάρια και χαλιά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε γωνίες, ραφές και «διπλωμένες» περιοχές.

Παγίδεψέ τους φυσικά

Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στο στρώμα ή σε άλλο έπιπλο, τότε ανάγκασέ τους να πέσουν στις παγίδες σου με εύκολο και φυσικό τρόπο. Βάλε μια ταινία διπλής επικόλλησης σε σημεία όπως γύρω από τα “πόδια” των επίπλων, ώστε να κολλήσουν πάνω οι κοριοί.

Τα αιθέρια έλαια και δη η λεβάντα θα σε σώσουν

Οι κοριοί απεχθάνονται συγκεκριμένα έλαια, για αυτό καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Ψέκασε λίγες σταγόνες από αυτά –λεβάντα λέμε και κλαίμε- στο στρώμα ή στα ρούχα σου και θα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχ@ ότι δεν θα σε πλησιάσουν ξανά.

Στο τέλος οι ειδικοί έχουν την καλύτερη λύση

Δεν είναι εύκολο να ξεμπερδέψεις με τους κοριούς, καθώς τα ύπουλα αυτά παρασιτικά έντομα, βρίσκουν τρόπους να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από σένα. Για αυτό η απεντόμωση ίσως σου χρειαστεί, καθώς θα βεβαιωθείς ότι θα απαλλαχθείς από την ενοχλητική τους παρουσία, αφήνοντας την εξολόθρευσή τους στους ειδικούς. Και πάλι όμως: θα σε συμβουλέψουν για εκκένωση όλων των ντουλαπών και σχολαστικό πλύσιμο κάθε υφάσματος του σπιτιού. Μη σου τύχουν.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v