Πεϊνιρλί, πιροσκί και οι καλύτερες ζύμες του κέντρου
Βγήκαμε μια μερακλήδικη βόλτα στο αθηναϊκό κέντρο και γιατρέψαμε την πείνα μας με πεϊνιρλί, πιροσκί και λοιπά εκλεκτά ζυμάρια.
Βγήκαμε μια μερακλήδικη βόλτα στο αθηναϊκό κέντρο και γιατρέψαμε την πείνα μας με πεϊνιρλί, πιροσκί και λοιπά εκλεκτά ζυμάρια.
Το καλύτερο δεκατιανό είναι ένα πεϊνιρλί ζεστό κι ένα πιροσκί καυτό, λέει μια λαϊκή παροιμία που σκεφτήκαμε μόλις τώρα, για να δηλώσουμε ακόμη μια φορά την αγάπη μας στα παραπάνω εδέσματα. Όχι φυσικά πώς λέμε όχι και σε άλλες καλοφτιαγμένες ζύμες και πίτες που σερβίρονται με το κομμάτι σε θρυλικά φαγάδικα της πόλης. Στα πέριξ του κέντρου της πρωτεύουσας, ευτυχώς έχουν μαζευτεί πολλά και ο βαθμός δυσκολίας της επιλογής ανεβαίνει κάθε φορά που βρισκόμαστε προς τα εκεί κι η λιγούρα μας χτυπά την πόρτα. Η λίστα ετοιμάστηκε πάντως κι η παραγγελία δόθηκε συμπεριλαμβάνοντας τα καλύτερα πεϊνιρλί, πιροσκί και ζυμάρια του αθηναϊκού κέντρου.
Smak
Ρόμβης 21, Σύνταγμα, τηλ: 2114211129
Μια Ζυμερία στην Αθήνα ετοιμάζει καθημερινά πεϊνιρλί, αλλά και πίτσα με ολόφρεσκη ζύμη και εκλεκτά υλικά. Ό,τι και αν παραγγείλεις εδώ φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή και φτάνει στα χεράκια σου ζεστό για να το απολαύσεις όπως πρέπει. Οι επιλογές είναι πειραγμένες και περιλαμβάνουν το Smak με μοτσαρέλα, λεμόνι και ρίγανη, το Ταρτούφο με φρέσκα μανιτάρια, κρέμα τρούφας και σπανάκι, το Μεσογειακό με μοτσαρέλα, τοματίνια, ελιές κατίκι και ρίγανη, και το Σουτζούκι με μοτσαρέλα και πικάντικο σουτζούκι Δράμας. Φτιάχνουν και γλυκά πεϊνιρλί που αξίζουν δοκιμής, με βάση λευκής σοκολάτας, μπισκότο και σοκολάτα γάλακτος ή βάση πραλίνας pistachio, με κρέμα pistachio.
Pide
Βουλής 29, Σύνταγμα, τηλ: 21 1421 1129
Το όνομά του σημαίνει «πίτα» στα τούρκικα, ο ιδιοκτήτης είναι από την Πόλη, επομένως καταλαβαίνεις ότι εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Η «πίτα» λοιπόν ανοίγεται καθημερινά, και γεμίζεται με άφθονο βούτυρο για να γεννήσει συνδυασμούς όπως κασέρι και ντομάτα, κασέρι και ζαμπόν, κασέρι και μοσχαρίσιος κιμάς, κασέρι και πιπεριά, κασέρι και αυγό, παστουρμάς, μπέικον, σουτζούκι… Φούσκωσες; Ωραία. Μπορείς επίσης να φτιάξεις και το δικό σου βάζοντας ένα κάρο καλούδια από αυτά που θα βρεις στη βιτρίνα του. Φτιάχνει και εξαιρετικά λαχμαζτούν, καθώς και ιτσλί κεφτέ με πλιγούρι, μοσχαρίσιο κιμά, κουκουνάρι, καρύδι και μαϊντανό.
Καλίνκα Μαλίνκα
Σταδίου 27,Αθήνα τηλ.: 21 0331 6070
Προφανώς μιλάμε για χειροποίητη απόλαυση φτιαγμένη με την παραδοσιακή ρώσικη συνταγή. Εδώ δεν παίζουν βελτιωτικά γεύσης και συντηρητικά. Στο Καλίνκα Μαλίνκα έχεις μόνο να επιλέξεις αν θα φας τα πιροσκί σου ψητά στο φούρνο ή τηγανητά, αλμυρά ή γλυκά. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τσεμπουρέκ με μοσχαρίσιο κιμά, τηγανητό πιροσκί με φέτα, πιπεριά Φλωρίνης και ελιά ή με αυγό και κιμά και φουρνιστό πιροσκί με κοτόπουλο μανιτάρια και τυρί. Οι τιμές κυμαίνονται από 1,60€ μέχρι 2,40€ ανά τεμάχιο.
Feyrouz
Καρόρη 23 και Αγάθωνος 2, Μοναστηράκι, τηλ: 2130318060
Tα πράγματα όταν μιλάμε για το Feyrouz είναι απλά και πατροπαράδοτα. Φτάνεις και κόβεις κίνηση για να δεις ποιος είναι εύκολος δρόμος για να παραγγείλεις κι έπειτα να τσακίσεις ένα λαχματζούν. Αν πάλι είσαι τυχερός και βρεις ελεύθερο σκαμπό έξω από το μαγαζί, θα βλέπεις και την περατζάδα της Αιόλου, μουγγανίζοντας διάφορα άναρθρα επιφωνήματα θαυμασμού όσο τρως. Aν είσαι vegan τότε πρέπει να δοκιμάσεις το λαχμαντζούν με κιμά σόγιας, χούμους παντζαριού, κίτρινο veganοτύρι και κάσιους όπως και δήποτε. Υπολόγισε ότι τα λαχματζούν ξεκινούν από 3,90€.
Harry's Kitchen
Αθανασίου Αξαρλιάν 2, κέντρο, τηλ: 21 1115 2864
Mια σταλιά μαγαζάκι που ανοίγει νωρίς και ξεπουλάει επίσης νωρίς, το Harry's Kitchen ετοιμάζει φοβερές πίτες με μυστική συνταγή από τη Μικρά Ασία. Η σπανακόπιτα του είναι αυτή που καίει καρδιές ωστόσο αφού φτιάχνεται με φρέσκο σπανάκι, πράσο και φρέσκο κρεμμύδι και είναι εξαιρετική, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις επίσης την κρεατόπιτα Αττάλειας με κιμά μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό, καυτερό μπούκοβο, πιπέρι καγιέν, σουμάκ, σκόρδο και κρεμμύδι πελτέ.
Μικέ
Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, τηλ: 2106463091
Στις λαμαρίνες του διαχρονικού Μικέ, πέρα από φρέσκα γλυκά (σεράνο λέμε και κλαίμε), θα βρεις επίσης λαχταριστές τυρόπιτες με χειροποίητη σφολιάτα, φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολά και μπόλικη θρυμματισμένη φέτα. Ισχυρίζονται ότι ακόμα και ο Κωσταντίνος Καραμανλής περνούσε από εδώ για να χτυπήσει μια τυροπιτούλα στα όρθια. Κάτι θα ήξερε μάλλον για αυτό κι εμείς ακολουθούμε πιστά τα βήματά , μη χαλάσει το προξενιό.
Μακεδονικόν
Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους, τηλ: 21 3025 6153
Δύσκολα θα βρεις φοιτητή που να μην έχει τιμήσει πρωί πρωί πριν το μάθημα στο Παλιό Χημείο ή την Νομική την εξαιρετική αυτή τυρόπιτα με το φύλλο αέρος, τραγανό και… αεράτο και την αφράτη γέμιση τυριού. Το λάδι στο φύλο είναι πλούσιο αλλά όχι να σε μπουχτίζει, ενώ εξαιρετική και η κιμαδόπιτά του. Πάντα τίμια κι η μπουγάτσα που πάει πακέτο με ελληνικό καφεδάκι, για να ζήσεις τη δεκατιανή εμπειρία στην ολότητά της.