Διόνυσος: Κορύφωση του εκλογικού αγώνα με… λασπόλουτρα

Η υποστήριξη των άλλων υποψηφίων στην Κατερίνα Μαϊχόσογλου απέναντι στο Γιάννη Καλαφατέλη, άνοιξε τους κρουνούς της λάσπης. Οι κατηγορίες για «πρόβατα» οι αιχμές για ανέντιμη στάση, οι περίεργες τηλεφωνικές οχλήσεις, οι έντονες αντιδράσεις πολιτών και οι «μαύρες αφίσες».

Διόνυσος: Κορύφωση του εκλογικού αγώνα με… λασπόλουτρα

Αφόρητες πιέσεις δέχονται υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Εύπολις» και «Νέος Διόνυσος», όπως οι ίδιοι αναφέρουν, από ανθρώπους της παράταξης του νυν Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, διότι οι επικεφαλής των παρατάξεών τους, μετά από εσωτερικές διεργασίες στήριξαν εμμέσως, αλλά με σαφήνεια την αντίπαλό του στο β’ γύρο, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, εκτιμώντας ότι ο Δήμος πρέπει να αλλάξει σελίδα και να έρθει κάτι καινούργιο.

Κι αυτό παρότι, όπως είχαμε ξεκάθαρα εκτιμήσει σε προηγούμενο θέμα, η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως φυσιολογική αφού είχε προηγηθεί στενή συνεργασία τους στo πλαίσιo της αντιπολίτευσης και ανοιχτή καταδίκη της διοίκησης Καλαφατέλη, κατά τη διάρκεια της θητείας του, από κορυφαία στελέχη και των τριών παρατάξεων.

Βροχή όμως πέφτουν και τα κακόβουλα σχόλια «οπαδών» και στελεχών Καλαφατέλη στο διαδίκτυο, με τα οποία οι ηγέτες των δύο παρατάξεων που προαναφέρθηκαν κατηγορούνται ότι θεωρούν τους υποψηφίους τους «πρόβατα»(!). Γιατί; επειδή έκαναν δήλωση εναντίον του και κάλεσαν στην επόμενη κάλπη τους ψηφοφόρους τους- πρακτική απόλυτα καθιερωμένη στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή πολιτική. Δεν έλειψαν εξάλλου οι εκ μέρους της πλευράς Καλαφατέλη αιχμές για δήθεν ανέντιμη στάση και συναλλαγή.

Μέχρι την Πέμπτη βέβαια, μέχρι την ώρα που οι δύο παρατάξεις σε πλήρη συνεννόηση με τα στελέχη τους, αποφάσισαν να καταδικάσουν τη διοίκησή του, τους έδινε… συγχαρητήρια για τον έντιμο και πολιτισμένο αγώνα τους!

Το ότι άλλωστε οι κατηγορίες περί συνδιαλλαγής είναι αστήρικτες προκύπτει από ένα αντικειμενικό γεγονός, πέρα από την ηθική και τη βούληση των υποψηφίων: Με τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου η παροχή θέσεων ευθύνης αιρετών, όπως η προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι θέσεις αντιδημάρχων, σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο δεν έχει εκλεγεί με την παράταξη που θα αναλάβει τη Δημαρχία, κλείνοντας ασφυκτικά τα όρια «συνδιαλλαγής», όπως άλλωστε ήταν πρόθεση του νομοθέτη.

Με άλλα λόγια και να θέλουν, δεν μπορούν να μοιραστούν τις «καρέκλες».  

Ο προηγούμενος νόμος βέβαια το επέτρεπε κι έτσι ο κ. Καλαφατέλης έκανε αντιδημάρχους, συστηματικά και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του που λήγει, πρόσωπα από την παράταξη Τσεβά που τον στήριξε από το 2019 και η οποία δεν λαμβάνει μέρος στις τρέχουσες εκλογές, αφού έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στην παράταξή του. Πρόκειται για πρόσωπα όπως ο Χρήστος Τσεβάς και ο Παναγής Λουκάτος που έγιναν αντιδήμαρχοι και είναι τώρα πρωτοκλασάτα στελέχη του.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ δεκάδων υποψηφίων και στελεχών των δύο συνδυασμών που απέρριψαν την προοπτική Καλαφατέλη, προς το παρόν, μόνο μια που έλαβε… 180 ψήφους στις πρώτες εκλογές, διαχώρισε τη θέση της.

Την ίδια στιγμή με «μαύρες αφίσες» στο διαδίκτυο αλλά και σε διανομές φυλλαδίων η παράταξη του κ. Καλαφατέλη επιδίδεται σε μια εκστρατεία αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της κ. Μαϊχόσογλου, η οποία θεωρείται πλέον «φαβορί» για τη δεύτερη Κυριακή (σ.σ. ακόμη και από τις… στοιχηματικές εταιρείες που έχουν γίνει της μόδας για τα προγνωστικά τους σε Δήμους και περιφέρειες, τα οποία σπανίως διαψεύδονται) χρεώνοντάς της μεταξύ άλλων, μέχρι και την περίοδο 2014-2019 στην οποία δεν ήταν Δήμαρχος ο Καλαφατέλης, παρότι η ίδια τότε δεν ήταν ούτε απλό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου!

Πρόκειται, αναφέρουν, πολιτικοί παρατηρητές, για εντελώς λανθασμένη τακτική, ούτως ή άλλως, καθώς α) κατέστησε από νωρίς, πριν γίνουν οι πρώτες εκλογές, την κ. Μαϊχόσογλου κύριο αντίπαλό του δείχνοντας ότι θεωρεί πως από εκεί προέρχεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, και β) είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για εν ενεργεία Δήμαρχο, να καταφεύγει σε «μαύρη» ατζέντα, την οποία συνήθως χρησιμοποιούν οι άλλοι υποψήφιοι, ενώ ο Δήμαρχος υπερασπίζεται το όποιο το έργο του. 

Πέραν αυτών όμως, απανωτές είναι οι καταγγελίες με επώνυμα post στο facebook από απλούς δημότες, αλλά και από υποψηφίους άλλων παρατάξεων, ότι εταιρείες τούς παίρνουν τηλέφωνο για να τους «ενημερώσουν» για το έργο του Δημάρχου, χωρίς να έχουν συγκατατεθεί στην τηλεφωνική όχληση και με άγνωστο σημείο το πως βρήκαν οι εταιρείες τα τηλέφωνά τους και το ότι διαμένουν στον Διόνυσο.

Τουλάχιστον σε μια περίπτωση πάντως- που έχει κυκλοφορήσει μαγνητοφωνημένη από τον άνθρωπο που δέχτηκε το τηλεφώνημα και ενοχλήθηκε σφόδρα- σε ερώτηση του πολίτη που βρήκαν τα τηλέφωνα, η απάντηση ήταν «μας τα έδωσε ο Δήμαρχος»! Σημειωτέον ότι την πρακτική των τηλεφωνημάτων την επιβεβαιώνει και συνεργάτης μας που ζει στον Διόνυσο, ο οποίος έλαβε τηλεφώνημα για το «έργο του Δημάρχου», όπως και πολλοί άλλοι, από κινητό με την κατάληξη 6356, το οποίο είναι στη διάθεσή μας.

«Όλα κινήσεις πανικού», σημειώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, καθώς ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνεται τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του ότι είναι «απερχόμενος», καθώς μετά και την υποστήριξη Μαϊχόσογλου από τις άλλες δύο σημαντικές παρατάξεις, οι αριθμοί, αλλά και η εμπειρία από προηγούμενες αναμετρήσεις δείχνουν ότι θα καταψηφιστεί. 

Η μόνη απορία είναι πού έχουν βρεθεί χρήματα για τόσο πλούσια προεκλογική εκστρατεία με διανομές φυλλαδίων, πλούσια διαφήμιση στο διαδίκτυο, χρήση τηλεφωνικών εταιριών ή/και μεμονωμένων επαγγελματιών. Από τον μάλλον περιορισμένο μισθό του Δημάρχου και του υπαλλήλου του Δήμου Ηρακλείου, όπου εργάστηκε ανάμεσα στις θητείες του; 

Αντιδρώντας στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η παράταξη της κ. Μαϊχόσογλου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  

 

 

v