Βλαβερά τελικά τα χάρτινα καλαμάκια λέει νέα έρευνα

Δεν είναι ασφαλή τα χάρτινα καλαμάκια, σύμφωνα με βέλγικη μελέτη που κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του κόσμου.

Βλαβερά τελικά τα χάρτινα καλαμάκια λέει νέα έρευνα

Ασφαλή μόνο αν χρησιμοποιηθούν για 10-20 λεπτά το πολύ είναι τελικά τα χάρτινα καλαμάκια, για τα οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος εδώ και έναν περίπου χρόνο. Σύμφωνα με βελγική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Additives and Contaminants journal, τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν υπερφθοροαλκυλικές ουσίες, γνωστές και ως PFAS, ή «παντοτινά χημικά» που περνούν στο ρόφημα και συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης εξήγησε ότι η εν λόγω έρευνα ανέδειξε δύο θέματα: «Το ένα είναι η παρουσία των υπερφθοριωμένων χημικών τα οποία έχουν αναχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα γιατί χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες».

Το δεύτερο θέμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων, η οποία «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό».

«Πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί, και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το θέμα «πρέπει να μελετηθεί επαρκώς».

«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω "μετανάστευσης", από το υλικό στο τρόφιμο», εξήγησε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, όσον αφορά τα χάρτινα καλαμάκια συγκεκριμένα, «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v