Οι κινήσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι ανασφαλής

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά για το πόση αυτοπεποίθηση έχεις. Δες ποιες κινήσεις «μαρτυρούν» πως βρίσκεσαι σε μόνιμη άμυνα.

Οι κινήσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι ανασφαλής

Στους ανθρώπους δεν αρέσει να δείχνουν τις αδυναμίες τους, γι' αυτό σε δύσκολες στιγμές, προσπαθούμε να κρύψουμε τις ανασφάλειές μας και να δείχνουμε στους άλλους ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης και ότι νιώθουμε άνετα.

Ωστόσο, οι λέξεις από μόνες τους δεν αρκούν και τότε η γλώσσα του σώματος μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι για να αποκαλύψει πραγματικά συναισθήματα.

Ποιες κινήσεις λοιπόν «δείχνουν» ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Καμπούριασμα

Η κακή στάση του σώματος δεν είναι μόνο επιβλαβής για την υγεία σου, αλλά «λέει» επίσης στους άλλους πολλά για την ψυχική σου διάθεση . Οι ανασφαλείς άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι αόρατοι, γι' αυτό συχνά καμπουριάζουν όταν βρίσκονται σε μια αγχωτική κατάσταση. Μάλιστα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι οι άνθρωποι που κλήθηκαν να καθίσουν με την πλάτη τους ίσια βαθμολόγησαν καλύτερα τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους, ενώ εκείνοι που ήταν «μαζεμένοι» ήταν πιο επιρρεπείς σε αρνητικά συναισθήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σταυρωμένα πόδια ή χέρια

Τα σταυρωμένα χέρια είναι μια μορφή άμυνας που χρησιμοποιεί ασυναίσθητα ένα άτομο απέναντι στους άλλους, προστατεύοντας ασυνείδητα τα ζωτικά του όργανα - τους πνεύμονες και την καρδιά του. Συνήθως με αυτή τη στάση «παρηγορούμε» τον εαυτό μας ανακουφίζοντας το άγχος μέσω της αγκαλιάς και δείχνουμε μια ενεργή υπεράσπιση των προσωπικών μας ορίων. Σε κάθε περίπτωση, οι «κλειστές» αυτές στάσεις δείχνουν ότι ένα άτομο αισθάνεται άβολα.

Κούνημα ποδιού πέρα δώθε

Όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα μέρος του σώματος από τον εγκέφαλο, τόσο λιγότερο μπορούμε να το ελέγξουμε. Και ενώ είναι εύκολο να ελέγξουμε τις εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό μας, δύσκολα προσέχουμε τις κινήσεις των ποδιών. Ωστόσο, το «πέρα δώθε» των ποδιών είναι μια προσπάθεια του ανθρώπινου ψυχισμού να αντισταθμίσει το πολύ άγχος.

Χέρια στις τσέπες

Σε ορισμένες κουλτούρες, το χέρι στην τσέπη θεωρείται αγένεια. Αλλά ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη τους κανόνες του σαβουάρ βιβρ, αυτή η στάση γίνεται πιο συχνά αντιληπτή από τους ανθρώπους ως σημάδι απομόνωσης, συγκρατημένης συμπεριφοράς και σημάδι ότι ένα άτομο κρύβει κάτι.

Κάλυψη του στόματος

Το κάλυμμα του στόματος με το χέρι είναι μια χειρονομία που χρησιμοποιούν τα παιδιά όταν συνειδητοποιούν ότι έχουν πει κάτι περιττό. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αποκτούν καλύτερο έλεγχο της γλώσσας του σώματός, αλλά η προστασία του στόματος με το χέρι μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, απλώς σε μια πιο συγκαλυμμένη μορφή. Όταν ένα άτομο φοβάται ή δεν θέλει να εκφράσει τη γνώμη του, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για να συγκρατήσει τις προφορικές λέξεις σε υποσυνείδητο επίπεδο και τα δάχτυλα φτάνουν στα χείλη χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το συνεχές άγγιγμα σημείων πάνω σου

Το χάιδεμα του λαιμού, το άγγιγμα του μετώπου και το ξύσιμο σημείων του σώματος είναι αυτόματες χειρονομίες που κάνουμε για να ανακουφίσουμε την ένταση. Δείχνουν ότι ένα άτομο βιώνει συναισθηματική δυσφορία, έχει αμφιβολίες για κάτι ή αισθάνεται ανασφάλεια.

Το να κάθεσαι στην άκρη της καρέκλας

Οι άνθρωποι που είναι νευρικοί αισθάνονται αβοήθητοι και «μικροί» και ο κόσμος γύρω τους φαίνεται εχθρικός. Το να κάθεσαι στην άκρη μιας καρέκλας μπορεί να θεωρηθεί ως εκδήλωση σωματικής και ψυχικής ακαμψίας. Συνήθως το κάνουν τα άτομα που θέλουν να είναι αόρατα και να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο.

Βήχας πριν την ομιλία

Προσπαθώντας να συγκαλύψουν τη χειρονομία με το χέρι στο στόμα που αναφέραμε πιο πάνω, οι ανασφαλείς ή αγχώδεις άνθρωποι μπορεί να προσποιούνται πως βήχουν, πριν μιλήσουν. Ένας άλλος λόγος για αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι ότι ένα άτομο που βρίσκεται υπό πίεση έχει ταχύτερους καρδιακούς παλμούς, ιδρώνει και έχει ξηροστομία και ο βήχας το βοηθά να αντιμετωπίσει τον ξηρό λαιμό.

Με πληροφορίες από Brightside

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v