Υπέροχες κι έξτρα δροσιστικές σαλάτες με καρπούζι
Η φάση τον Αύγουστο είναι σαφώς καρπουζάτη για αυτό και βρήκαμε τις πιο δροσιστικές συνταγές για σαλάτες με το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού.
Η φάση τον Αύγουστο είναι σαφώς καρπουζάτη για αυτό και βρήκαμε τις πιο δροσιστικές συνταγές για σαλάτες με το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού.
Αν κάποιος όχι πολύ καλά στα μυαλά του μάζευε όλα τα φρούτα κι αποφάσιζε να παίξουν Τσάμπιονς Λιγκ τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις περισσότερες επιτυχίες θα τις είχε το καρπούζι. Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του καλοκαιριού παίζει τον Αύγουστο χωρίς αντίπαλο αφού όλοι θέλουν μια δαγκωνιά από την ευαίσθητη και τρυφερή καρδούλα του. Εμείς θέλοντας πάντα να το πάμε κι ένα βήμα παρακάτω, αποφασίσαμε να βγούμε στη γύρα και να βρούμε τις πιο γευστικές σαλάτες με καρπούζι, γιατί κατά βάθος είμαστε και γκουρμεδιάρηδες.
Σαλάτα με καρπούζι και φέτα
Υλικά: 500 γρ. καρπούζι, 1 πιπεριά τσίλι, 1/4 ματσάκι κόλιανδρο, ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ, χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ, 1 κ.σ. σουσάμι, μαύρο, 1 πρέζα ανθό αλατιού, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. κρέμα, αλσάμικο, με ρόδι, 100 γρ. ρόκα, 1 κ.σ. μαϊντανό, 200 γρ. φέτα.
Εκτέλεση: Κόβουμε τις άκρες από το καρπούζι. Με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά τις φλούδες και στη συνέχεια το κόβουμε εγκάρσια στη μέση.Κρατάμε 500 γρ. από τη σάρκα του καρπουζιού.
Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους 2 εκ. και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, 1 κ.γ. από το μαύρο σουσάμι, τον ανθό αλατιού, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. από την κρέμα βαλσάμικο, και ανακατεύουμε ανακινώντας το μπολ για να μην λιώσει το καρπούζι.
Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος απλώνουμε τη ρόκα, προσθέτουμε τα υλικά από το μπολ, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σουσάμι και 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, και σερβίρουμε.
Η συνταγή εδώ
Σαλάτα με καρπούζι, ντοματίνια και φέτα και σαλάτα με πεπόνι, προσούτο και χαλούμι
Υλικά: 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ½ καρπούζι μέτριου μεγέθους, καθαρισμένο, ξεσποριασμένο, κομμένο σε κύβους, 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 200 γρ. φέτα , θρυμματισμένη.
Εκτέλεση: Σε μπολ ανακατεύουμε το λευκό μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε πιατέλα ή μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το καρπούζι και τα ντοματίνια. Τα περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο και τη φέτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή εδώ
Πράσινη σαλάτα με γαρίδες, καρπούζι, μύρτιλλα και φέτα
Υλικά: 250 γρ. σπανάκι, 1 ματσάκι ρόκα, 12 μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες, 200 γρ. καρπούζι, χωρίς τα κουκούτσια, 100 γρ. μύρτιλλα, 60 γρ. φέτα, κομμένη σε μπουκίτσες, μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ. σ. χυμό λάιμ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Ψήνουμε τις γαρίδες στο γκριλ για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο. Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι, τη ρόκα και το καρπούζι κομμένο σε καρέ. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύρτιλλα, τον δυόσμο και την φέτα. «Bρέχουμε» τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ
Ντοματοσαλάτα με καρπούζι
Υλικά: 3 φέτες καρπούζι, κομμένες σε κυβάκια, 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια, ½ αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια, 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα +extra για το σερβίρισμα
Για το dressing: 30 ml ελαιόλαδο, 15 γρ. κρέμα βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις ντομάτες, το αγγούρι, το καρπούζι, το δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τα υλικά για το dressing και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, πασπαλίζουμε με φέτα και σερβίρουμε με λίγο έξτρα δυόσμο.
Συνταγή εδώ