Πώς θα αντιμετωπίσεις ένα μ***α συνάδελφο
Σε κάθε δουλειά κρύβεται ένας συνάδελφος σαμποτέρ, Ιούδας ή απλώς μ***ας. Δες πώς θα τον αντιμετωπίσεις διατηρώντας την ψυχική σου υγεία ακέραιη.
Σε κάθε δουλειά κρύβεται ένας συνάδελφος σαμποτέρ, Ιούδας ή απλώς μ***ας. Δες πώς θα τον αντιμετωπίσεις διατηρώντας την ψυχική σου υγεία ακέραιη.
Το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς μια μικρογραφία της κοινωνίας. Είναι μικρογραφία της κοινωνίας που λειτουργεί με έναν εντελώς δικό του κώδικα, που λες και είναι φτιαγμένος για να κάνει τους ανθρώπους να φέρονται παράξενα.
Αν σε αυτό προσθέσεις το ότι πολύς κόσμος εκεί έξω είναι πέρα για πέρα ενοχλητικός, τότε σίγουρα κάποια στιγμή στην καριέρα σου θα κληθείς να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο τύπο στη δουλειά σου που σου κάνει τη ζωή δύσκολη.
Είτε επειδή δεν έχει μάθει να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος στο εργασιακό του περιβάλλον, είτε επειδή είναι απλά κακότροπος ή τοξικός ή μ***ας που λένε και στο χωριό μας.
Τι κάνεις;
Αρχικά, τσέκαρε αν αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοι παρόμοια προβλήματα με τον τύπο ή την τύπισσα για να αποκλείσεις το γεγονός να είσαι εσύ ο παράξενος. Μίλα με τους έμπιστους συναδέλφους, ζήτα τη γνώμη τους και δες τι παίζει.
Αν όντως πρόκειται περί βλάκα, τότε προσπάθησε να επικεντρωθείς στη δουλειά και τους στόχους σου και πάρε το απόφαση πως η κακή συμπεριφορά του συναδέλφου δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε αφορά. Μην τον παίρνεις στα σοβαρά και προσπαθήστε όσο γίνεται να τον γράφεις στα παλιά σου υποδήματα.
Μείωσε την επαφή μαζί του και κράτα την αποκλειστικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Απόφυγε τις άσκοπες συζητήσεις και τα κουτσομπολιά και κράτα τον σε απόσταση. Σε κάθε περίπτωση κάνε τη δουλειά σου όσο καλύτερα γίνεται.
Αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο προσπάθησε να τον προσεγγίσεις σε κάποιον πριβέ χώρο, κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι και θα μπορείτε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας.
Πες του με ποιον ακριβώς τρόπο σε ενοχλεί και τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι πράξεις του/της για τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά και για το ίδιο το άτομο.
Πρόσεξε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις και τη γλώσσα του σώματος για να μην εκλάβει την κουβέντα σου σαν κατά μέτωπο επίθεση ή προσβολή. Προσπάθησε να είσαι λογικός και δίκαιος και μην φέρεις στην επιφάνεια παλαιότερα προβλήματα, επικεντρώσου στο συγκεκριμένο που ξεχείλισε το ποτήρι.
Αν και μετά από αυτήν τη συζήτηση τα πράγματα δεν βελτιωθούν, μίλα στο αφεντικό. Βρες τα κατάλληλα επιχειρήματα για να αμυνθείς και δείξε ότι θες πραγματικά να λυθεί το πρόβλημα με θετικό τρόπο.
Αν όλα αποτύχουν, τότε κάνε υπομονή και δέξου στωιικά οτιδήποτε σου φέρνει. Καταχώνιασέ το βαθιά στο μυαλό σου μέχρι να μπει στο υποσυνείδητό σου. Ίσως χρειαστεί να κάνεις διαλογισμό για να το καταφέρεις αυτό.
Μετά από μερικούς μήνες συμπίεσης του θυμού σου, πάρε μια καραμπίνα και πήγαινε στη δουλειά. Πυροβόλησέ τον δύο φορές στο στομάχι και απόλαυσε τη στιγμή.
Όταν σε συλλάβουν, προφασίσου παράνοια και είναι σίγουρο πως όλοι οι συνάδελφοί σου θα σε στηρίξουν.