Οι Φυλακές της Αίγινας ανοίγουν με εκθέσεις και εκδηλώσεις για το κοινό
Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα στην Αίγινα μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού.
Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα στην Αίγινα μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού.
Το εμβληματικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου στην Αίγινα, γνωστό από τη δεύτερη χρήση του με το όνομα Φυλακές, θα ανοίξει φέτος το καλοκαίρι τις πύλες του στο κοινό, για να φιλοξενήσει εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Lifo, η τμηματική αποκατάσταση του κτιρίου έχει ξεκινήσει ήδη και συντελείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διατηρητέου μνημείου.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό προς τα τέλη Ιουλίου, με μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου εικαστικού Γιώργου Ξένου, η οποία θα διαρκέσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο διακεκριμένος εικαστικός, έχοντας ρίζες στο νησί, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον συγκεκριμένο χώρο και έχει εμπνευστεί από τις εκεί συνθήκες εγκλεισμού. Συνέλεγε αντικείμενα, παρατηρούσε τους χώρους τιμωρίας και με το εικαστικό του έργο επιδιώκει να συμβάλει στην επαναλειτουργία αυτού του εμβληματικού κτιρίου ως τόπου πολιτισμού.
Η ιστορία του κτιρίου
Το πρώτο ελληνικό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε με εντολή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, το Ορφανοτροφείο της Αίγινας φιλοξένησε αρχικά τα περίπου 600 ορφανά παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νησί την περίοδο της Επανάστασης του 1821 για να σωθούν, προσφέροντάς τους στέγη, φαγητό και εκπαίδευση.
Στη συνέχεια, στο κτίριο φιλοξενήθηκαν μεταξύ άλλων αλληλοδιδακτικά σχολεία, επαγγελματικά εργαστήρια εκμάθησης τεχνών, η Δημόσια Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Εθνικό Τυπογραφείο και το Εθνικό Ωδείο.
Από το 1880 και για περίπου έναν αιώνα, το κτίριο στέγασε τις φυλακές ποινικών και πολιτικών κρατουμένων, που έκλεισαν μόλις το 1985, εξ ου και οι ντόπιοι το λένε μέχρι σήμερα «Φυλακές». Από το 1985 μέχρι σήμερα, το κτίριο που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού παρέμενε εγκαταλελειμμένο και κλειστό.