Είδαμε τη θεατρική διαδρομή ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΚΥΨΕΛΗ από τη θεατρική ομάδα Ανεμόμυλοι

Είδαμε τη θεατρική διαδρομή ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΚΥΨΕΛΗ από τη θεατρική ομάδα Ανεμόμυλοι κι έχουμε να πούμε τα καλύτερα!

Είδαμε τη θεατρική διαδρομή ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΚΥΨΕΛΗ από τη θεατρική ομάδα Ανεμόμυλοι

Προσωπικές μαρτυρίες, πολιτιστικά και ιστορικά αρχεία, ταινίες, τραγούδια και αστικοί μύθοι συνθέτουν το υλικό της βόλτας που έχουν οργανώσει στην Κυψέλη η Μάγδα Γκουβέρου και ο Χρήστος Χριστόπουλος με συνοδό  για το κοινό την  Άντζη Βαλσαμή, χρησιμοποιώντας αντικείμενα  και κατασκευές της Κατερίνας Χατζοπούλου. Την κίνηση των δυο ηθοποιών είχε επιμεληθεί η Κική Μπάκα, κίνηση με πολλές απαιτήσεις και εναλλαγές  ανάλογες με τις απαιτήσεις της μαγικής αυτή διερεύνησης.  Το θέατρο είναι η τέχνη πάνω στην ιστορία των ανθρώπων. Κάθε στιγμή της καθημερινότητας γίνεται θέατρο κάτω από το κατάλληλο βλέμμα. Αυτό επιχείρησε η ομάδα Θεάτρου Ανεμόλυλοι και μάγεψε τους θεατές.

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επιστρέφει στη γειτονιά και μαζί της φέρνει πολιτιστικές δράσεις που μας φέρνουν κοντά της! Μαζί με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, φέρνει τη θεατρική διαδρομή ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΚΥΨΕΛΗ, με στόχο να μας ψυχαγωγήσει και να μας ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Κυψέλη, ένας χώρος όπου φιλοξενούνται οι μέλισσες, έντομα πολύ εργατικά, απολύτως οργανωμένα, με αυστηρή πειθαρχία και κανόνες στην κοινωνία τους. Κυψέλη ένας χώρος με πολλούς ανθρώπους κάθε προέλευσης και πολιτιστικών καταβολών.

Η Κυψέλη είναι μια περιοχή, πολύχρωμη, πολυπληθής, πολυπολιτισμική.  Διαφορετικοί  άνθρωποι έχουν φιλοξενηθεί εδώ. Παλιότερα αριστοκράτες, γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες,  τώρα πολλοί φοιτητές, μετανάστες από κάθε περιοχή του κόσμου, μια περιοχή όπου κάποιος ακούει διάφορες ντοπιολαλιές, ζουζουνίσματα, παιδικές φωνές, εφηβικές κραυγές, φωνές από τα καφενεία. Μια εμπειρία που πραγματικά απολαύσαμε εκείνο το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου 2023 μετά τα  μεσάνυχτα.  Μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά την κλασική Αθήνα με τις πιο μοντέρνες τάσεις, ενώ η ιστορία της απλώνεται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Οι παλιοί κάτοικοι έχουν να θυμούνται μια πόλη, μια γειτονιά, που κοιτάζει νοσταλγικά προς το παρελθόν, αλλά κλείνει το μάτι στο μέλλον αναζητώντας τη σύγχρονη ταυτότητά της. Με ποια γεγονότα συνδέεται; Ποιοι έζησαν ή πέρασαν από εδώ; Ποιος ήταν επιτέλους ο Φωκίων Νέγρης; Υπήρξε πράγματι το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη;

Ακολουθώντας μια περιπατητική διαδρομή, οι  δύο «θεατρικοί ξεναγοί» Μάγδα Γκουβέρου και Χρήστος Χριστόπουλος μας ταξιδεύουν στο χρόνο, σε μεγάλα γεγονότα ή μικρές ιστορίες, που χαρακτήρισαν την πορεία της Κυψέλης. Προσωπικές μαρτυρίες, πολιτιστικά και ιστορικά αρχεία, ταινίες, τραγούδια και αστικοί μύθοι συνθέτουν το υλικό της βόλτας μας, μια γοητευτική σύσπαση του χωροχρόνου.

Πόσο δύσκολο να  παίζει κάποιος στο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα σε περαστικούς, περίεργους ή όχι. Πόσο δύσκολο να δημιουργούν εικόνα , να συγκινούν να αναπαριστούν σκηνές όπως  αυτή με τους κουκουλοφόρους στο σπίτι του Μένη Κουμανταρέα, ή την σύλληψη της Λέλας Καραγιάννη (Μάγδα Γκουβέρου). Πόσο ανατρεπτικό  περασμένα μεσάνυχτα μια ομάδα ανθρώπων να χορεύει σέικ μέσα στο δρόμο και μαζί τους να έρχονται να χορέψουν παιδιά. Πόσο γοητευτικό να αφουγκράζεται κάποιος την Κυψέλη το βράδυ, με την κίνηση όλων των προσώπων που την κατοικούν, με τις φωνές τους, τις συνήθειές τους θεμιτές, αποδεκτές,  ή μη.  Μας συστήθηκε ο δήμαρχος Κοτζιάς,   μάθαμε για το ρέμα, το ποταμάκι , που παλιά  υπήρχε  στην πλατεία και τη λίμνη με τις πάπιες . Γνωριστήκαμε ή θυμηθήκαμε τα αγάλματά της  περιοχής.  Το «Λαγωνικό σκυλί» της Κυψέλης, έργο του γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη,  είδαμε τους ερωτιδείς, το μπρούτζινο άγαλμα στη μέση της πλατείας, γύρω από το οποίο συναγελαζόταν η νεολαία γνωρίσαμε τον ακαδημαϊκό   Φωκίωνα  Νέγρη, είδαμε τον πεζόδρομο από την πλατεία Κυψέλης, −  πλατεία Κανάρη προς τιμήν του εθνικού μας μπουρλοτιέρη, αυτό είναι  το πραγματικό της όνομα. Είδαμε τη θρυλική Quinta, τώρα κομμωτήριο,  που μάζευε τα έξαλλα νιάτα και τους ροκάδες μιας εποχής , είδαμε σκηνές από τον κινηματογράφο,  κάναμε εικόνα να περνούν από τους ίδιους δρόμους όλοι αυτοί οι διάσημοι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν. Ακούστηκαν μουσικές και τραγούδια.

Εις ανάμνηση του αριστοκρατικού χαρακτήρα της περιοχής παίχτηκε μια διασκευασμένη εκδοχή από τον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ.  Τώρα η κουβέντα γινόταν για τον λαχανόκηπο, όχι τον βυσινόκηπο και πάλι όμως πολύ δύσκολα μπορεί η αριστοκράτισσα να δεχτεί ότι η εποχή άλλαξε και ο κήπος πρέπει να απαλλοτριωθεί.  

Είδαμε το αηδόνι της Χιλής τη Ροσίτα Σεράνο  (Χρήστος Χριστόπουλος) που μάγευε την αφρόκρεμα της ελληνικής πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950, με το απίστευτο ταπεραμέντο της και τη χαρακτηριστική της φωνή και που ενέπνευσε το  ζαχαροπλαστείο Σελέκτ να δημιουργήσει την καταπληκτική πάστα Σεράνο.

Μια ωραία περιήγηση, που μαθαίνει στους θεατές πολλά για την γεμάτη ιστορία, πνεύμα, μύθους, διασκεδάσεις, χρώματα, ήχους, πολιτισμό περιοχή της Αθήνας, την πανέμορφη Κυψέλη. Διαλέξτε μια ώρα που σας βολεύει και ζήστε την εμπειρία, ή κάποιο απόγευμα στις 20.00 ή κάποιο βράδυ στις 00.00.

Ταυτότητα της παράστασης
Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Έρευνα / Δραματουργία: Χρήστος Χριστόπουλος

Αντικείμενα / κατασκευές: Κατερίνα Χατζοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα

Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού

Θεατρικοί ξεναγοί: Μάγδα Γκουβέρου, Χρήστος Χριστόπουλος

Συνοδός / διαχείριση κοινού: Άντζη Βαλσαμή

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Έκθεσης / εντός του Αιθρίου

Ημέρες και ώρες:
από 7/5/2023 έως 25/6/2023, κάθε Κυριακή στις 20:00, (εκτός από την Κυριακή των εκλογών)
Λειτουργεί φυσικό ταμείο και στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, μία ώρα πριν από την έναρξη της θεατρικής διαδρομής, στο σημείο συνάντησης: Είσοδος Έκθεσης / εντός του Αιθρίου.

Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 12:00 τα μεσάνυχτα

Διάρκεια δράσης: 70’

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v