Επιτακτική ανάγκη η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος
Στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της απανθρακοποίησης.
Στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της απανθρακοποίησης.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της ΕΕ σε μια οικονομία αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική, στην οποία έως το 2050 θα έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας συνεπάγεται περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και σημαντική μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές έως το 2050.
Για αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων, η χρήση οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ: από 13 εκατομμύρια αυτοκίνητα έως το 2025 σε 30 εκατομμύρια έως το 20302.
Επιπλέον, από το 2035 και έπειτα, οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητήρες καύσης που εκπέμπουν CO₂ θα απαγορευθούν. Οι μπαταρίες (αλλιώς συσσωρευτές) είναι μία από τις πολλές τεχνολογίες για την αποθήκευση ενέργειας, από τεχνολογική ωστόσο άποψη, είναι οι περισσότερο άμεσα διαθέσιμες για την ηλεκτρική κινητικότητα.
Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή χαρακτήρισε την ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών ως στρατηγική επιταγή για την Ευρώπη: καθίσταται έτσι δυνατή η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης διαλείπουσας ανανεώσιμης ενέργειας), ενώ αποτελούν βασική συνιστώσα της ανταγωνιστικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας —η οποία απασχολεί επί του παρόντος περί τα 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους σε κατασκευαστικές δραστηριότητες.
Η αξιακή αλυσίδα των μπαταριών
Οι μπαταρίες είναι ηλεκτροχημικά στοιχεία που αποθηκεύουν ενέργεια σε χημική μορφή και μπορούν να τη μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Ένα στοιχείο μπαταρίας περιλαμβάνει συνήθως μια άνοδο, μια κάθοδο, έναν ηλεκτρολύτη και έναν διαχωριστή, ενώ χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη χημικής σύστασης, όπως μόλυβδος-οξύ και νικέλιο-κάδμιο. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που αποτελούν σήμερα την τεχνολογία αιχμής στην τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων, χρησιμοποιούν συνήθως ένα μείγμα πέντε βασικών υλικών: κοβάλτιο, λίθιο, μαγγάνιο, φυσικός γραφίτης και νικέλιο. Η αξιακή αλυσίδα των μπαταριών περιλαμβάνει πολλά στάδια που κυμαίνονται από την εξόρυξη και τον εξευγενισμό των πρώτων υλών, την παραγωγή των συστατικών στοιχείων των μπαταριών, την κατασκευή και συναρμολόγηση στοιχείων και την ανακύκλωση ή την αναπροσαρμογή της χρήσης των μπαταριών.