Το μυστικό ακατοίκητο νησί της Πελοποννήσου που ξέρουν μόνο λίγοι
Απέναντι από την Μεθώνη βρίσκεται ένα νησάκι μαγικό, με νερά Καραϊβικής και αμμουδιά εξωτική. Να σας συστήσουμε την Σαπιέντζα.
Απέναντι από την Μεθώνη βρίσκεται ένα νησάκι μαγικό, με νερά Καραϊβικής και αμμουδιά εξωτική. Να σας συστήσουμε την Σαπιέντζα.
Νερά λες και είσαι στην Καραϊβική, μια παραλία που τη λένε Άμμο (μάντεψε γιατί) και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου δίπλα του. Το ακατοίκητο νησάκι που λέγεται Σαπιέντζα ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Πελοποννήσου. Τι λες, πάμε για μια βουτιά;
Μικρός γεωγραφικός οδηγός
Η Σαπιέντζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από τις μεσσηνιακές Οινούσσες, μετά την Σχίζα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Μεθώνη, με την οποία συνδέεται τους καλοκαιρινούς μήνες με καραβάσκια, έχει έκταση μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έναν μόνιμο πληθυσμό κρι-κρι (αίγαγρων, αν το προτιμάς στο επισημότερο) να βολτάρει ανενόχλητος στα δάση της.
Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το Φρέαρ των Οινουσσών, που εκτείνεται στο ιλιγγιώδες βάθος των 5.121 μέτρων. Πολλά σημαντικά για την αρχαιολογία ναυάγια συνέβησαν εδώ, με γνωστότερο αυτό του 1ου μ.Χ. αιώνα, που μετέφερε τους κίονες από το περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης.
Στη νότια άκρη του νησιού, ένας μοναχικός φάρος στέκεται στο ύψος του (των 8 μέτρων) από το 1885.
Η μία και μοναδική παραλία του νησιού λέγεται Άμμος, έχει φανταστική αμμουδιά, νερά να τα πιείς στο ποτήρι και παντελή απουσία οργάνωσης –στο πίσω μέρος της παραλίας θα βρεις φυσική σκιά από δέντρα, αλλά καλύτερη ιδέα είναι να έρθεις με την ομπρέλα σου. Τα καραβάκια που ξεκινούν από τη Μεθώνη σε αφήνουν μετά από μια 20λεπτη περίπου διαδρομή στην Άμμο, υπάρχει όμως και η επιλογή να κάνεις τον γύρο του νησιού, για να δεις τις θαλάσσιες σπηλιές που αποτέλεσαν κάποτε ορμητήριο πειρατών στη δυτική ακτή του νησιού.
Τη Σαπιέντζα καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της ένα περπατήσιμο δάσος από πανύψηλες κουμαριές, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, καθώς κάποια από τα δέντρα αγγίζουν μέχρι και τα 10 μέτρα. Εδώ ζουν από το 1986 κρι-κρι, τα οποία ενίοτε κατεβαίνουν στην παραλία και δέχονται ευχαρίστως να φωτογραφηθούν, αλλά και φασιανοί, πέρδικες, μπεκάτσες και αιγοπρόβατα.
Και λίγη από ιστορία
Η Σαπιέντζα, που λες, ανήκε από το 1209 στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, ενώ γύρω στο 1850 προσπάθησε να την προσαρτήσει και η Βρετανία, κατά τη διάρκεια του διπλωματικού επεισοδίου με την ελληνική κυβέρνηση που έμεινε στην Ιστορία ως Παρκερικά, ή Υπόθεση Πατσίφικο.