Πώς να μειώσω το αλκοόλ;

Σκέφτεσαι πώς θα γίνει να πίνεις έστω λίγο λιγότερο; Έχουμε νηφάλιες και ψύχραιμες συμβουλές για να περιορίσεις το αλκοόλ.

Πώς να μειώσω το αλκοόλ;

Μην ορκίζεσαι πως «δεν θα ξαναπιείς ποτέ» μετά από κάθε χανγκόβερ, πρώτον κανείς δεν σε πιστεύει, δεύτερον η νούμερο ένα αρχή του να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις λέει πως οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Ξέχνα λοιπόν τα μεγάλα λόγια, και έλα να δούμε πώς θα γίνει να πίνεις έστω ελαφρώς λιγότερο.

Βάλε ένα όριο

Θες να είναι πως δεν θα πίνεις περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα; Ότι θα πίνεις μόνο όταν βγαίνεις, και όχι στο σπίτι; Ότι θα μένεις στα δύο ποτά σε κάθε έξοδο; Αναλόγως τις συνήθειές σου, ό,τι ακούγεται πιο ρεαλιστικό –και επιτεύξιμο.

Σημείωσε τι πίνεις

Για να μπορέσεις να τηρήσεις τον κανόνα σου, είναι σημαντικό να ξέρεις πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις τι. Γράψε απλώς σε ένα note στο κινητό σου πριν κοιμηθείς τι ήπιες μέσα στην ημέρα, και σε μια εβδομάδα θα έχεις μια αρκετά καλή εικόνα των συνηθειών σου, για να μπορέσεις να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους.

Απόφυγε τα σκληρά ποτά

Προτίμησε μια καλή μπύρα ή κανα-δυο ποτήρια κρασί, από ένα σκέτο ουίσκι με πάγο. Ο χρόνος κατανάλωσης είναι ο ίδιος, αλλά η ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό σου σημαντικά μειωμένη.

Κάνε τα ποτά πιο ελαφριά

Αν δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς σε ένα ρούμι-κόλα (και ποιος μπορεί, εδώ που τα λέμε) μείωσε την ποσότητα του αλκοόλ που βάζεις στο ποτήρι, και αύξησε την Coca Cola –καν’την και zero, ταιριάζει καλύτερα με το ρούμι και δεν σε επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Όσο και αν δεν το πιστεύεις, δυο δάχτυλα αλκοόλ περισσότερα ή λιγότερα στο ποτήρι σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη συνολική κατανάλωσή σου –και η διαφορά στη γεύση και την αίσθηση συνηθίζεται πολύ γρήγορα.

Υιοθέτησε νέες συνήθειες…

…που δεν συνδυάζονται εύκολα με αλκοόλ. Αν το μόνο πράγμα που κάνεις για διασκέδαση είναι να βγαίνεις σε μπαρ και/ή ταβέρνες, λογικό κι αναμενόμενο είναι να πίνεις πολύ. Δοκίμασε για αλλαγή, έστω κάποια βράδια την εβδομάδα, κάτι που δεν συνδυάζεται εύκολα με αλκοόλ. Θέατρο; Σινεμά; Escape room; Μαραθώνιους σεξ; Whatever works, που έλεγε κι ο Γούντι Άλεν.

Φάε κάτι

«Α ωραία», σε ακούμε να λες, «και αλκοολικοί και χοντροί δηλαδή». Και όχι, δεν έχουμε να αντιπαραβάλουμε κάτι σε αυτό. Απλώς το φαγητό θα καθυστερήσει την απορρόφηση αλκοόλ από τον οργανισμό σου, οπότε αν μη τι άλλο θα σώσεις το συκώτι σου, κάτι είναι κι αυτό.

Βρες τι σε κάνει χαρούμενο

Ας μην κρυβόμαστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο πίνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας και να ξεχάσουμε τα δράματα που μας απασχολούν. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που έχουν αυτή την επίδραση πάνω σου. Κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι; Μια βόλτα στην θάλασσα; Ένα καλό βιβλίο; Λίγο καλό sexting; Βρες τι είναι και καν’ το –με το ζόρι αν χρειαστεί.

Μην το πολυσυζητάς

Θα το έχεις μάλλον παρατηρήσει, όσο πιο πολύ συζητάμε πόσο πίνουμε/ τι πίνουμε/ τι ήπιαμε πάλι χτες, τόσο περισσότερο πίνουμε. Είναι ένας φαύλος κύκλος, τον οποίο μπορείς εύκολα να σπάσεις αλλάζοντας το θέμα όταν οι συζητήσεις της παρέας στρέφονται προς τα εκεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v