Αυτά τα ελληνικά Ρεκόρ Γκίνες δεν τα ήξερες
Γραμματόσημα, προτζέκτορες, πίτες, ακόμα και… πουσάπς συμπεριλαμβάνονται στα ελληνικά ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες.
Γραμματόσημα, προτζέκτορες, πίτες, ακόμα και… πουσάπς συμπεριλαμβάνονται στα ελληνικά ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες.
Το πάθος και μερικές φορές η τύχη φέρνει τα ρεκόρ και εμείς οι Έλληνες αν μη τι άλλο έχουμε μπόλικα από δαύτα για να έχουμε φτάσει ως εδώ.
Το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες έχει αποκτήσει δεκάδες φορές ανά τα έτη χρώμα ελληνικό και τα παρακάτω παραδείγματα είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και ενίοτε απροσδόκητα.
Από προτζέκτορες πώς τα πας; Έχεις κανέναν; Ο Χρήστος Ψαθάς μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες στις 29 Ιουλίου του 2011 με τη μεγαλύτερη συλλογή από προτζέκτορες, η οποία αριθμεί τα 1.919 μηχανήματα.
Την ταινιάρα «Ζ» σίγουρα θα την έχεις δει. Το ήξερες όμως ότι πέρα από βραβεία έχει αποκτήσει και μια θέση στα πιο… παράξενα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες το 1970; Κι όμως, η ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού κατέχει το ρεκόρ ταινίας με τον μικρότερο τίτλο που έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ (5 στο σύνολο).
Πριν από 35 χρόνια ο ποδηλάτης Κανέλλος Κανελλόπουλος πέτυχε το ακατόρθωτο και πέταξε από την Κρήτη ως τη Σαντορίνη καλύπτοντας την απόσταση σε τρεις ώρες και 54 λεπτά. Το πώς πέταξε είναι εντυπωσιακό: το αεροσκάφος που μετέφερε τον Κανελλόπουλο το 1988, δεν διέθετε μηχανική ισχύ, αλλά πέταξε με τη δύναμη των ποδιών του Έλληνα αθλητή. Μίλα μας μετά για τετρακέφαλους.
Και μιας και λέμε για δύναμη, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, οι Γιώργος Κοτσιμπός και Απόστολος Δέρβας κατάφεραν να κάνουν 43 διαδοχικές δίδυμες κάμψεις χωρίς διακοπή (most consecutive tandem push-ups), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ Guinness που ήταν 39 επαναλήψεις κι ανήκε σε δύο αθλητές από τις ΗΠΑ.
Στην κολύμβηση τώρα, από την Κυριακή 9 Μαΐου στις 12:00 μέχρι την Κυριακή 16 Μαΐου του ‘21 στις 12:00, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος κατάφερε το απίστευτο: κολύμπησε για 7 ολόκληρες ημέρες στην πισίνα 50 μέτρων του ΟΑΚΑ με στόχο να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες. Και το κατέρριψε διανύοντας πάνω από 350 χιλιόμετρα.
Περισσότερους από 13.000 «ταχυδρομικούς φακέλους πρώτης μέρας κυκλοφορίας με γραμματόσημα» συγκεκριμένα 13.360, κατέχει ο Κώστας Αντωνόπουλος από τα Σέρβια Κοζάνης, καταφέρνοντας να μπει στο βιβλίο τον ρεκόρ σε αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία το 2020.
Και από τα άτομα πάμε στα… χωριά. Κι όμως, ένα ελληνικό χωριό κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες το 2000. Πρόκειται για το χωριό Κρεμμύδια στο νομό Μεσσηνίας, το οποίο χτισμένο σε 322 μέτρα υψόμετρο έχει την τιμή να φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων στο σύνολο των κατοίκων του σε ποσοστό αναλογίας επιστημόνων επί του πληθυσμού του 30%.
Πάμε Θεσσαλονίκη; Tον Σεπτέμβρη του ’17 σχεδιάστηκε εκεί ένα εικαστικό project σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κυανοτυπία στον κόσμο. Στόχος επετέυχθη με συνολικό εμβαδό 276,64 τετραγωνικά.
Θεσσαλονικιώτικη είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο μακεδονίτικη τυρόπιτα «Κιχί» (στριφτόπιτα ), συνολικού βάρους 862 κιλών, την οποία κατασκεύασαν σπουδαστές Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ το 2009.
Αν σε έπιασε μια πείνα, τη μεγαλύτερη λαγάνα στον κόσμο, μήκους 84,87 μέτρων, παρασκεύασαν την Καθαρά Δευτέρα του 2004 αρτοποιοί στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η πόλη των Σερρών, κατάφερε το 2008 να φτιάξει μια μπουγάτσα κρέμα -γίγας, βάρους 182,2 κιλών. Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα, εβδομήντα Σερραίοι μάγειρες τηγάνισαν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες χιλιάδες μικρά μπιφτέκια από βουβαλίσιο κρέας, συνολικού βάρους 312,5 κιλών κάνοντας ξανά ρεκόρ για τον νομό τους.
Θες κι άλλο; Οι Σέρρες μπήκαν δυναμικά στα ρεκόρ και το 2010, όταν ζαχαροπλάστες και εστιάτορες του νομού κατάφεραν να παρασκευάσουν σχεδόν… τρεις τόνους ρυζόγαλου.
Καλή χώνεψη!