Νομίζετε ότι τρώτε σωστά; Δείτε 9 διατροφικές συνήθειες που κάνουν κακό στην σιλουέτα και την υγεία σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η διατροφή τείνει να γίνει μια πραγματικά πολύπλοκη υπόθεση, ιδιαίτερα για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια υγιή σιλουέτα. Τα λάθη στο καθημερινό διατροφικό πλαίσιο είναι αρκετά και οδηγούν σε υπερκατανάλωση θερμίδων, αλλά και πιθανά προβλήματα υγείας.
Δείτε μερικά από τα πιο συνηθισμένα που πιθανώς κι εσείς κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Τσιμπολογάτε το βράδυ
Ένα μετρημένο βραδινό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όμως μετά από αυτό... μύρια τσιμπολογήματα έπονται. Το βράδυ είμαστε αρκετά επιρρεπείς στο να καταναλώσουμε κάτι παχυντικό. Πώς μπορούμε να μην παρασυρόμαστε; Πλένοντας τα δόντια μετά από το τελευταίο γεύμα και πείθοντας τον εαυτό μας πως η κουζίνα έχει «κλείσει» μέχρι το επόμενο πρωί.
Τρώτε από μεγάλο πιάτο
Όσο πιο μεγάλο είναι το πιάτο, τόσο περισσότερες θερμίδες από αυτό θα… τσιμπήσετε. Αυτό έδειξε έρευνα του Cornell University, η οποία εστίασε στην υπερκατανάλωση σνακ, όπως τα ποπ κορν. Η λύση; Τρώτε από μικρότερα πιάτα και ποτέ – μα ποτέ – μην τρώτε κάποιο τρόφιμο ή σνακ μέσα από το πακέτο του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το παρακάνετε.
«Πίνετε» πολλές θερμίδες
Ο φρενήρης τρόπος ζωής μας οδηγεί ενίοτε στο να πίνουμε από δω κι από εκεί ένα σωρό ροφήματα τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όσο νόστιμα κι αν είναι, μας επιβαρύνουν με μπόλικες θερμίδες, κυρίως λόγω ζάχαρης (χυμοί του εμπορίου, νερά με διάφορες γεύσεις, smoothies κ.α.). Επιλέξτε light επιλογές (αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, αφεψήματα όπως το τσάι) ή – ακόμα καλύτερα – νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού για γεύση.
Τρώτε μπροστά στην τηλεόραση
Για τον περισσότερο κόσμο, η ασυνείδητη κατανάλωση τροφής οδηγεί συνήθως στην υπερκατανάλωσή της. Eπομένως το γεύμα μπροστά από την τηλεόραση σε συνδυασμό με έναν μαραθώνιο Game of Thrones, μάλλον δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.
Δεν… μασάτε
Αν είστε από εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν τα σαγόνια τους όσο το δυνατόν λιγότερο πριν καταπιούν το φαγητό, τότε κατά πάσα πιθανότητα τρώτε περισσότερο από το κανονικό σε κάθε γεύμα σε σχέση με εκείνους οι οποίοι… μασάνε. Τρώτε αργά, μασήστε καλά την κάθε μπουκιά και θα δείτε ότι θα χορταίνετε με λιγότερες θερμίδες.
Δεν καταναλώνετε πρωτεΐνη στο πρωινό
Το marketing μας έχει κάνει να πιστέψουμε ότι μια μερίδα από ζαχαρούχα δημητριακά θα μας «γεμίσει ενέργεια» για όλη τη μέρα. Μάλλον θερμίδες μας γεμίζει, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να δίνουμε περισσότερη έμφαση στην κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφών το πρωί (αυγά, γιαούρτι, ξηροί καρποί), ώστε να χορταίνουμε εύκολα, χωρίς περιττές θερμίδες.
Το παρακάνετε με τα light
Τα light προϊόντα σίγουρα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, όμως σε αρκετές περιπτώσεις ο χαρακτηρισμός “light” μας οδηγεί στο να τα υπέρ- καταναλώνουμε. Κακώς, μιας και τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεν έχουν όμως πάντα μηδενικές θερμίδες.
Τρώτε συναισθηματικά
Πίεση στη δουλειά; Άδειασμα στο… ψυγείο. Μια δύσκολη μέρα στο γραφείο συνήθως συνοδεύεται από μια βραδιά υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Μάλιστα αντίστοιχες συμπεριφορές υπερκατανάλωσης παρατηρούνται και σε ανθρώπους που νιώθουν υπερβολικά καλά. Η λύση; Βρείτε κάτι που να «σπάει» το στρες και τη στεναχώρια σας, χωρίς να σας φορτώνει θερμίδες: οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα δεν πραγματοποιείται εντός κουζίνας.
Τρώτε ελάχιστες θερμίδες
«Αν χάνω βάρος τρώγοντας 1500 θερμίδες, γιατί να μην χάσω περισσότερο βάρος τρώγοντας 500 την ημέρα;» Σύνηθες – και επικίνδυνο φαινόμενο – που παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους που χωρίς να έχουν ζητήσει γνώμη ειδικού ακολουθούν τις δικές τους εξαντλητικές δίαιτες. Οι ελάχιστες θερμίδες μέσα στη μέρα βάζουν το σώμα σε κατάσταση «συναγερμού» και επιβίωσης, κάτι που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.