Πίνετε με το λίτρο φυσικούς χυμούς εμπορίου; Πιστεύετε ό,τι γράφουν οι – διαφημιστικές – ετικέτες των τροφίμων; Φοβάστε τα λιπαρά;
Τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε και να δείτε ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στον τομέα της διατροφής.
Πίνετε χυμούς του εμπορίου
Ένας χυμός φρούτων δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι νερό, ανακατεμένο με ζάχαρη και κάποιας μορφής συμπυκνωμένο χυμό φρούτου. Ενίοτε, δεν υπάρχει καν… φρούτο, μόνο χημικές ενώσεις που έχουν τη γεύση φρούτου. Ακόμα όμως και αν η ταμπέλα γράφει «από 100% φυσικό χυμό φρούτου», τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σκεφτείτε ότι ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να έχει την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη με ένα κανονικό αναψυκτικό. Επιπλέον, δεν έχει ίχνος φυτικών ινών, σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν στο στομάχι και περιορίζουν την όρεξη.
Φοβάστε τα «κακά» λιπαρά
Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, απλά ορισμένες τροφές σε υπερβολικές ποσότητες μπορούν να καταστρέψουν τη διατροφή μας ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Έτσι είναι λάθος να νομίζετε ότι τα λιπαρά είναι «κακά» για τον οργανισμό. Απλά αν δεν καταναλωθούν με μέτρο ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα. Άλλωστε το σώμα μας χρειάζεται το λίπος, μαζί με τους καλής ποιότητας υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη έτσι ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και να διατηρεί ένα υγιές βάρος.
Δεν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων
Η παγίδα είναι γνωστή: όχι και τόσο υγιεινά τρόφιμα πλασάρονται ως τέτοια με παραπλανητικές ετικέτες τύπου «χαμηλών λιπαρών», «πλούσιο σε ωμέγα-3» ή «ολικής άλεσης». Η προσθήκη μικρής ποσότητας ενός υγιεινού συστατικού σε ένα ανθυγιεινό προϊόν δεν το κάνει αυτομάτως υγιεινό. Επομένως είναι άκρως σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων με τα συστατικά τους. Ακόμα και «υγιεινές» τροφές, μπορεί να είναι πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένα άλευρα και άλλα, όχι και τόσο υγιεινά, συστατικά. Το ίδιο ισχύει και για τις παιδικές τροφές. Μην εμπιστεύεστε τίποτα και διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με τα συστατικά.
Δεν ξέρετε πού «κρύβεται» η ζάχαρη
Πολύς κόσμος συμπεραίνει – λανθασμένα – ότι το φαγητό θα πρέπει για να έχει γλυκιά γεύση να περιλαμβάνει ζάχαρη. Κι όμως, η κέτσαπ, το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κρακεράκια, διάφορες σάλτσες και ένα σωρό ακόμα «αλμυρά» προϊόντα περιέχουν, αν όχι μεγάλες, παρ’ όλα αυτά σημαντικές ποσότητες ζάχαρης. Μην πέφτετε λοιπόν θύματα της «κρυμμένης» ζάχαρης και φροντίστε να εξετάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, ακόμα και εκείνων που δεν σας φαίνονται ύποπτα.
Πετάτε τον κρόκο του αυγού
Το αυγό είναι ένα από τα πλέον «σούπερ» και φτηνά τρόφιμα, όμως για κάποιον λόγο η κατανάλωσή του δαιμονοποιείται λόγω της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη στη διατροφή όμως δεν ανεβάζει σημαντικά την χοληστερόλη στο αίμα ούτε τα αυγά ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις, όπως πιστεύει πολύς κόσμος. Το αυγό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη, γεμάτο μέταλλα, ιχνοστοιχεία, α’ ποιότητας πρωτεΐνη και μια σειρά συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. Όλα τα παραπάνω, αφορούν μόνο τα ολόκληρα αυγά και όχι το ασπράδι. Άλλωστε στον κρόκο κρύβεται όλο το… νόημα του αυγού και τα θρεπτικά του συστατικά.
Κόβετε το αλάτι
Θα το έχετε ακούσει: κόψτε το αλάτι γιατί κάνει κακό στην καρδιά. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μπορεί η μείωση του αλατιού να προκαλεί μια μικρή μείωση στην πίεση του αίματος, όμως δεν μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Μάλιστα η υπερβολική μείωσή του μπορεί να προκαλέσει μια σειρά παρενέργειες όπως αντίδραση στην ινσουλίνη, αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Η μεγαλύτερη πηγή αλατιού στη διατροφή, είναι οι πάσης φύσεως επεξεργασμένες τροφές. Αν τις αποφεύγετε, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην προσθέσετε αλάτι στα φαγητά σας για να γίνουν νοστιμότερα.
«Κολλάτε» με τα πολλά γεύματα
Πολλά και συχνά γεύματα για «καλύτερο μεταβολισμό», «κάψιμο» λίπους και άλλα τέτοια. Σωστά; Όχι απαραίτητα. Η συχνή κατανάλωση γευμάτων έχει μια μικρή επίδραση στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού, ενώ πέπτονται τα μεταβολίζετε, όμως είναι η συνολική ποσότητα που έχει, εν τέλει, σημασία, και όχι το σε πόσα κομμάτια θα την «σπάσετε». Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά στην κατανάλωση λίγων ή πολλών γευμάτων.
Νικόλας Γεωργιακώδης