Σκόρδο, γκρέιπφρουτ, καρύδια, παντζάρια και άλλα έξι τρόφιμα τα οποία καθαρίζουν φυσικά το συκώτι και σας βοηθούν να το διατηρήσετε υγιές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σκεφτείτε το συκώτι σας σαν το προσωπικό σας σύστημα φιλτραρίσματος: Είναι το όργανο που απορροφά τα άχρηστα, για να τα αποβάλλει, και αφήνει στην κυκλοφορία τα καλά συστατικά που φτάνουν σε αυτό. Ο ρόλος του είναι σημαντικός στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην διαδικασία της πέψης, ενώ αποτελεί παράλληλα και έναν… καυστήρα λίπους: Εδώ τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με το φαγητό μετατρέπονται σε βασικά συστατικά του αίματος, ενώ αποθηκεύονται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, παράγονται πρωτεΐνες και ένζυμα, και έτσι διατηρείται η ορμονική και ανοσολογική ισορροπία του οργανισμού.
Με άλλα λόγια, το ήπαρ είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας όργανο, που πρέπει να το φυλάμε… σαν τα μάτια μας. Πώς θα γίνει αυτό; Όχι μόνο με το να αποφεύγουμε το τσιγάρο, το αλκοόλ, την πολλή λευκή ζάχαρη και την ακινησία, αλλά και με το να καταναλώνουμε τροφές που το «καθαρίζουν» φυσικά. Πέρα από πολύ νεράκι, λοιπόν, μην αμελείτε, για την καλύτερη λειτουργία του συκωτιού, να προσθέσετε στο πιάτο σας:
Σκόρδο Βοηθά το συκώτι να ενεργοποιήσει ένζυμα που απωθούν τις τοξίνες, ενώ είναι πλούσιο σε σελήνιο και αλλισίνη, δύο φυσικά στοιχεία που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος, σύμφωνα με τον ολιστικό διατροφολόγο Hermeet Suri.
Γκρέιπφρουτ Ωμό ή σε μορφή χυμού, το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να αποβάλλει καρκινογόνες και τοξικές ουσίες από τον οργανισμό, ενώ είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Παντζάρια Είναι «παστωμένα» με φυτικά φλαβονοειδή, ουσίες που βελτιώνουν συνολικά την εύρυθμη λειτουργία του ήπατος.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Το σπανάκι, το μαρούλι και τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά εξουδετερώνουν τα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα που μπορεί να περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε, και επομένως δρουν σαν προστατευτικός μηχανισμός για το συκώτι.
Πράσινο τσάι Οι κατεχίνες, φυτικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο πράσινο τσάι, έχει βρεθεί πως βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία.
Αβοκάντο Προσθέστε περισσότερο αβοκάντο στη διατροφή σας και το σώμα σας θα ανταμειφθεί με γλουταθειόνη, έναν τύπο αντιοξειδωτικού που είναι απαραίτητο στο ανθρώπινο συκώτι για να φιλτράρει επιτυχώς τα βλαπτικά συστατικά των τροφών.
Σταυρανθή λαχανικά Σε αυτή την «οικογένεια» λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο. Έχει βρεθεί πως αυξάνουν την παρουσία οργανικών ενώσεων στο σώμα μας, οι οποίες συντελούν στην δημιουργία ενζύμων απαραίτητων στην χώνεψη.
Λεμόνι Πέρα από την βιταμίνη C, που τα λεμόνια προσφέρουν σε γενναίες ποσότητες στον οργανισμό μας, μας χαρίζουν και την… καθαριστική τους δύναμη, αφού απομακρύνουν τοξικές ουσίες και τονώνουν την διαδικασία της πέψης.
Κουρκούμη Το ινδικό αυτό μπαχαρικό είναι γνωστό, πέρα από τη γεύση του, και για την ιδιότητά του να τονώνει τις πεπτικές ικανότητες του σώματος. Βοηθά λοιπόν τον οργανισμό μας να χωνέψει τα λιπαρά, αλλά και να παράγει χολή, ενώ παράλληλα δρα ως φυσικό αποτοξινωτικό για το συκώτι.
Καρύδια Πλούσια σε γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια βοηθούν το συκώτι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού του.