10 λόγοι να συνεχίσεις κολύμπι και μετά το καλοκαίρι
Ξέρεις πόσα οφέλη έχει η χειμερινή κολύμβηση στην ψυχική και σωματική σου υγεία; Έφτασε η ώρα να μάθεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το ξέρουμε πως από άποψη θερμοκρασίας ακόμα καλοκαίρι είναι, κι ίσως σκέφτεσαι ότι βιαζόμαστε, υπάρχει όμως λόγος που σου το λέμε τώρα: Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε χειμερινός κολυμβητής, το μυστικό για την πρώτη σου χρονιά είναι να μην σταματήσεις τα μπάνια καθόλου. Λογικότατο, αν το σκεφτείς: Αν κάνεις την τελευταία σου βουτιά Αύγουστο, και μετά πας να ξαναμπείς στην θάλασσα τον Δεκέμβρη, η διαφορά θερμοκρασίας θα σε σοκάρει και θα αποθαρρυνθείς. Ο στόχος σου, αν το πάρεις απόφαση, πρέπει να είναι να πηγαίνεις για μπάνιο τουλάχιστον μία, ιδανικά δύο φορές την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα. Τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους. Όσο για το γιατί να το κάνεις; Για δέκα –τουλάχιστον– διαφορετικούς λόγους.
1. Θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σου
Το κρύο νερό βοηθά στην αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, επειδή το σώμα αναγκάζεται να αντιδράσει στην ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας. Αυτή η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι ένα από τα πράγματα που, με την πάροδο του χρόνου, κάνουν τον οργανισμό να ενεργοποιεί καλύτερα τις άμυνές του. Το λέει, μεταξύ άλλων, αυτή εδώ η έρευνα.
2. Θα σου φτιάξει τη διάθεση
Το κολύμπι σε κρύο νερό ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών με δύο τρόπους: Αφενός, όπως το κάνει κάθε άλλη μορφή άσκησης, αφετέρου επειδή η πρώτη επαφή με κρύο νερό πλησιάζει το φράγμα του πόνου, και ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος να παράγει ενδορφίνες όταν (νομίζει ότι) πονάμε, για να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε. Λεπτομέρειες εδώ.
3. Θα κάνει θαύματα στο δέρμα και τα μαλλιά σου
Η καλή κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Το κρύο νερό «ξυπνάει» τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία σπρώχνοντας το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και τονώνοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα, που με την σειρά του «θρέφει» το δέρμα και τα μαλλιά.
4. Θα ενισχύσει τον μεταβολισμό και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες
Καθότι ο οργανισμός σου δουλεύει πιο έντονα απ’ ό,τι συνήθως για να σε κρατήσει ζεστό ενόσω κολυμπάς σε κρύο νερό, καίει πολλαπλάσιο αριθμό θερμίδων σε σχέση με αυτές που θα έκαιγε αν κολυμπούσες σε μια κλειστή, θερμαινόμενη πισίνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η λεγόμενη «κρυοθεραπεία» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για την απώλεια βάρους.
5. Θα σου αυξήσει τη λίμπιντο
Μεγάλος μύθος τελικά το «κάψωσες; Κάνε ένα κρύο ντους να συνέλθεις». Οι έρευνες επιμένουν πως η επαφή με το κρύο νερό ενισχύει την παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης, που είναι αντίστοιχα οι γυναικείες και οι αντρικές ορμόνες που ενισχύουν τη λίμπιντο. Κι αυτή με τη σειρά της σχετίζεται με περισσότερη αυτοπεποίθηση, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, βελτιωμένη διάθεση και μεγαλύτερη αίσθηση ζωτικότητας.
6. Θα βελτιώσει την ψυχική σου υγεία
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, οι πάσχοντες από κατάθλιψη είδαν το στρες να μειώνεται αφότου έβαλαν την χειμερινή κολύμβηση στην καθημερινότητά τους. Ακόμα όμως και αν δεν υποφέρεις από κατάθλιψη, άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει την σύνδεση χειμερινής κολύμβησης και μείωσης του άγχους, καθότι το κολύμπι σε κρύο νερό ασκεί θετικό στρες στο σώμα και ηρεμεί το μυαλό.
7. Θα ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πληθώρα δυσάρεστων συμπτωμάτων, καθώς το γυναικείο σώμα υφίσταται ακραίες ορμονικές αλλαγές. Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει τις θετικές επιπτώσεις της χειμερινής κολύμβησης στην εμμηνόπαυση, καθότι βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως είναι οι εξάψεις, ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση, η δυσκολία στον ύπνο, η κολπική ξηρότητα, η μειωμένη λίμπιντο, το άγχος και η απώλεια μνήμης.
8. Θα κοινωνικοποιηθείς
Όπως μας έλεγε πριν χρόνια μια φανατική χειμερινή κολυμβήτρια, υπάρχει έντονη η αίσθηση κοινότητας και συντροφικότητας μεταξύ των χειμερινών κολυμβητών. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει κοντά τους ανθρώπους όπως το να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση και να μοιραστούν την εμπειρία ως ομάδα.
9. Θα καταπραΰνει και θα τονώσει το πνευμονογαστρικό νεύρο
Το πνευμονογαστρικό νεύρο χειρίζεται όλα τα κύρια όργανά μας καθώς και την απόκριση «πάλης ή φυγής» του σώματός μας. Εάν έχεις υψηλό πνευμονογαστρικό τόνο, το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα λειτουργεί καλά και αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου μπορεί να χαλαρώσει πιο γρήγορα μετά το στρες. Ένας τρόπος για να τονωθεί το πνευμονογαστρικό νεύρο και να αυξηθεί ο τόνος του είναι μέσω της βύθισης σε κρύο νερό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κρύο νερό μειώνει την απόκριση του σώματος στο παρασυμπαθητικό στρες. Ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (αυτό είναι το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την επιβράδυνση του καρδιακού παλμού και την αύξηση της δραστηριότητας του εντέρου και των αδένων), το κρύο νερό καταπραΰνει και τονώνει αποτελεσματικά το πνευμονογαστρικό νεύρο. Η τόνωση αυτή σχετίζεται με την ψυχική υγεία.
10. Θα σε ηρεμήσει φέρνοντάς σε σε επαφή με τη φύση
Είναι γνωστό πως ειδικά τον χειμώνα, που περνάμε λιγότερες ώρες έξω, έχουμε έντονη την ανάγκη επαφής με την φύση, η οποία λειτουργεί σαν αντίδοτο για το στρες, όπως αποδεικνύουν έρευνες σαν αυτή. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ορμονών του στρες, να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να αυξήσει την αυτοεκτίμηση, να μειώσει το άγχος και τη διέγερση του νευρικού συστήματος, και να βελτιώσει τη διάθεσή μας.