Τριχόπτωση: Όσα πρέπει να ξέρετε για να τη νικήσετε

Που οφείλεται η τριχόπτωση σε εφήβους και ενήλικες, ποιες βιταμίνες βοηθούν και πώς αντιμετωπίζεται;
Τριχόπτωση: Όσα πρέπει να ξέρετε για να τη νικήσετε

Ένας μέσος ενήλικας είναι φυσιολογικό να χάνει μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες συνήθως αντικαθίστανται. Όταν η ποσότητα που χάνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που «φυτρώνει», τότε μιλάμε για την τριχόπτωση, μια πάθηση που ταλαιπωρεί (;) κατά κύριο λόγο τους άνδρες, αλλά και σημαντικό ποσοστό των γυναικών.


Που οφείλεται;


Νούμερο ένα ένοχος για την τριχόπτωση είναι η κληρονομικότητα. Σε αυτή την περίπτωση, τα γονίδια έχουν αποφασίσει πριν από εσάς για το μέλλον των μαλλιών σας, είτε αν είστε άνδρας είτε γυναίκα. Πέρα από την κληρονομικότητα όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ύπαρξη των μαλλιών μας: στερητικές δίαιτες χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία της τρίχας, το άγχος, κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, η συχνή χρήση χημικών στα μαλλιά (π.χ. βαφές) και το σφιχτό δέσιμο και ο χρόνος, όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερες τρίχες παράγει ο οργανισμός.


«Για να καταλάβουμε αν πράγματι χάνουμε περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό αφήνουμε 3 ημέρες τα μαλλιά μας άλουστα και το επόμενο πρωί, χωρίς να τα χτενίσουμε, περνάμε πολλές φορές τα χέρια μας μέσα από τα μαλλιά μας. Αν μείνουν στα δάχτυλά μας πάνω από 20 εως 30 τρίχες, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε την αιτία της τριχόπτωσης», αναφέρει σχετικά η κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, Δερματολόγος, στο iatronet.


Ποιος ο ρόλος της διατροφής;


Όπως αναφέραμε παραπάνω, η κακή διατροφή και η γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο παράγοντες όπου λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων η υγεία των μαλλιών κινδυνεύει άμεσα. Επίσης, η χρόνια μειωμένη πρόσληψη νερού συνδέεται με κακή υγεία των μαλλιών και με αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης.


Τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη διατροφή μας για να ενισχύσουμε την υγεία των μαλλιών μας; Όπως αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ Δημητρούλης, Διατροφολόγος, στο iatronet «τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο χαλκός,ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ έλλειψη της καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα».

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά; Ενσωματώστε στη διατροφή σας ψάρια, κρέας, όσπρια, φρούτα (εσπεριδοειδή), λαχανικά (πιπεριές, καρότο), συκώτι, ξηρούς καρπούς και αυγά και κατά πάσα πιθανότητα θα λάβετε τις κατάλληλες δόσεις για υγιή μαλλιά.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε αδικαιολόγητα τρίχες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον δερματολόγο, ο οποίος αφού πάρει ένα πλήρες ιστορικό θα ζητήσει και γενική αίματος, ενώ ενδεχομένως να ζητήσει να κάνετε και τις απαραίτητες εξετάσεις, όπως τη γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φερριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH και αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και σε ορμονικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται;
«Θεραπευτικά, ο δερματολόγος θα χορηγήσει ανάλογα με το πρόβλημα τοπική αγωγή, συστηματική αγωγή, θεραπεία μεσοθεραπείας στο ιατρείο ή μεταμόσχευση μαλλιών ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της νόσου», αναφέρει η κ. Λαμπρινοπούλου.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v