Βάφετε τα μαλλιά σας; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πριν το επόμενο ραντεβού σας στο κομμωτήριο για «ρίζα», μάθετε τις συμβουλές και παρατηρήσεις των ειδικών σχετικά με τις βαφές μαλλιών και τους κινδύνους που πιθανώς αυτές εγκυμονούν.
Βάφετε τα μαλλιά σας; Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κοιτάξτε γύρω σας και θα παρατηρήσετε πως τουλάχιστον 7 στις 10 γυναίκες έχουν βαμμένα μαλλιά. Για την ακρίβεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση 6 στις 10 γυναίκες βάφουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον 6 φορές τον χρόνο, ενώ το ποσοστό αυξάνεται αν περιορίσουμε την έρευνα στις ηλικίες μεταξύ 40-70 ετών.

Το βάψιμο των μαλλιών δεν είναι νέα μόδα και σίγουρα αν έβλαπτε σοβαρά την υγεία μας θα είχε καταργηθεί προ πολλού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δε μπορεί να προκαλέσει μικρές ή μεγαλύτερες βλάβες ή ενοχλήσεις στον οργανισμό μας, τις οποίες θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αν γνωρίζαμε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών.

Είναι ασφαλείς οι βαφές μαλλιών;
Υπάρχουν έρευνες που έχουν συνδέσει τις βαφές μαλλιών με τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και άλλες που έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σχέση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν «περνούν» όλες οι βαφές μαλλιών από αυστηρούς ελέγχους, όπως άλλα καλλυντικά, συνεπώς η απάντηση δε μπορεί να είναι ξεκάθαρη.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στο εμπόριο οι βαφές μαλλιών το βασικό συστατικό τους, η λιθανθρακόπισσα, προκάλεσε αλλεργία σε αρκετές γυναίκες. Οι περισσότερες βαφές μαλλιών σήμερα φτιάχνονται από πετρελαϊκά παράγωγα, ωστόσο περιέχουν και αυτές «ύποπτα» χημικά, τα οποία για πολλούς ειδικούς μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα όχι μόνο για αλλεργίες αλλά και για εμφάνιση καρκίνου.

Έτσι, η πρόταση των ειδικών για να αποφύγετε κάθε κίνδυνο είναι να βάφετε σε όσο πιο αραιά διαστήματα γίνεται τα μαλλιά σας ή να μην τα βάφετε καθόλου.

Είναι ασφαλή τα χρωμοσαμπουάν-χρωμογαλακτώματα;
Τα περισσότερα χρωμοσαμπουάν και τα προϊόντα «προοδευτικής» βαφής μαλλιών περιέχουν οξικό μόλυβδο. Δεν υπάρχει κίνδυνος στην χρήση τους εφόσον κανείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες, οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφουν τα εξής:

«Προσοχή: Περιέχει οξικό μόλυβδο. Για εξωτερική χρήση μόνο. Κρατήστε το προϊόν μακριά από παιδιά. Μην το χρησιμοποιείτε σε δέρμα με εκδορές. Αν εμφανιστεί ερεθισμός διακόψτε την χρήση. Μην το χρησιμοποιείτε για να χρωματίσετε το μουστάκι, τα βλέφαρα, τα φρύδια ή τρίχες σε άλλα σημεία του σώματος, παρά μόνο στο κεφάλι. Να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες και πλύνετε καλά τα χέρια μετά την χρήση».

Τι προφυλάξεις θα πρέπει να παίρνουμε κάθε φορά που βάφουμε τα μαλλιά μας;
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων (FDA) που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα των βαφών μαλλιών έχει δημοσιεύσει τις εξής οδηγίες προφύλαξης για να μειώσετε την έκθεση του δέρματος στη βαφή:

-Μην αφήνετε τη βαφή στα μαλλιά σας περισσότερο από όσο χρειάζεται-ξεβγάλτε τα την ώρα που αναγράφεται στις οδηγίες.
-Σιγουρευτείτε ότι ξεβγάζετε τελείως τα μαλλιά και το κεφάλι σας από τη βαφή.
-Φορέστε γάντια για την εφαρμογή της βαφής στα μαλλιά σας.
-Ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες.
-Μην αναμειγνύετε πολλές βαφές μαζί ή άλλα προϊόντα.
-Αν βάφετε μόνες τα μαλλιά σας για πρώτη φορά κάντε ένα μικρό αλλεργικό τεστ: Αλείψτε ελάχιστη βαφή πίσω από το αυτί σας και αφήστε την για δύο ημέρες χωρίς να την πλύνετε. Αν δεν εμφανιστούν σημάδια αλλεργίας (φαγούρα, κοκκινίλα, κάψιμο) μπορείτε να είστε σχετικά σίγουρες ότι η βαφή δεν θα σας ενοχλήσει και όταν τοποθετηθεί στα μαλλιά σας. Αν εμφανίσετε σημάδια αλλεργίας κάντε το ίδιο τεστ με άλλες μάρκες βαφής μαλλιών μέχρι να ανακαλύψετε αυτήν στην οποία δεν είστε αλλεργική.
-Μην βάφετε ποτέ τα φρύδια και τις βλεφαρίδες σας, γιατί αν τυχόν εμφανίσετε αλλεργία σε αυτές τις περιοχές μπορεί να προκληθεί πρήξιμο και σοβαρή μόλυνση που μπορεί να βλάψει το ίδιο το μάτι. Αν τυχόν στάξει μπογιά μέσα στο μάτι μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη.

Μπορούν οι έγκυες να βάφουν τα μαλλιά τους;
Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το αν είναι ασφαλές ή όχι να βάφουν οι έγκυες τα μαλλιά τους. Είναι πιθανό ότι τοποθετώντας την βαφή στο τριχωτό της κεφαλής, μόνο μικρή ποσότητα αυτής απορροφάται από τον οργανισμό. Έτσι, ελάχιστες -ίσως και καθόλου- είναι οι χημικές ουσίες που τελικά θα φτάσουν στο έμβρυο. Στις λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα και ανθρώπους, πάντως, δεν έχουν προκύψει αλλαγές στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ζητήστε, ωστόσο, τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Επιμέλεια: 'Ελενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v